Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Tulajdonképpen ki az, akibe tízmilliárdok töm a magyar állam..?
2016-01-14 16:40:37
Tulajdonképpen ki az, akibe tízmilliárdok töm a magyar állam..?

Tulajdonképpen ki az, akibe tízmilliárdok töm a magyar állam..?

A lap szerint a Csányi Sándor irányította OTP jelentős összeggel finanszírozta a tranzakciót, de hogy pontosan mennyivel, azt a cég nem kívánta elárulni.

 

De kicsoda Andy Vajna..? – tette fel a kérdést a mheblog.blog.hu szerzője s az alábbi történettel válaszolta meg önnön kérdését. Mivel a kontinentális távolság miatt nehézségekbe ütközik az adatok és események ellenőrzése, mindössze gondolatébresztőnek szánjuk az alábbi írást, melynek tartalmáért természetesen a blog szerzője a felelős és jó egészséget kívánunk a lábadozó filmügyi biztosnak.

 

„Az egész a Carolco Pictures céggel kezdődik, amelyet Andy Vajna és Mario Kassar alapított 1976-ban.

 

A Carolco olyan filmek létrejöttében segédkezett, mint pl. a Terminátor 2, vagy a Rambo. A produkciós cégnél akkor kezdtek furcsa irányt venni az események, amikor 1986-ban megérkezett Peter Hoffman a céghez. Hoffman a Yale-en végzett jogászként, és az adóügyek volt a területe.

 

 

1988-ban az IRS (Internal Revenue Service, az Egyesült Államok adóhatósága) szövetségi bűnügyi vizsgálatot indított a két alapító ellen az adóbevallásaik miatt. A vizsgálat egyrészt offshore cégek bonyolult hálózatát tárta fel, másrészt a vád az volt, hogy bizonyos pénzáramokat nem bevételként tüntettek fel. A vizsgálat szerint a Carolco kölcsönöket adott a két embernek, illetve olyan költségeket fizetett ki, amelyeket bevételként kellett volna feltüntetni.

 

Mik voltak ezek? Kassar műtárgyakat, ingatlant, s egy esetben szerencsejáték-adósságot fizetett ki vállalati kölcsönből, amit a bíróság szerint bevételnek kellett volna feltüntetni. Vajna esetén 11 millió dollárt kellett volna bevételként bevallania.

 

Az IRS Kassartól 68,6 millió dollárt követelt be nem fizetett adóként és büntetésként, Vajnától pedig 41,1 millió dollárt.

 

Vajna 1989-ben kiszállt a Carolco-ból, ami 1995-ben csődbe ment. Vajna megalapította a Cinergi Picturest, ami 1997-ben becsődölt.

 

Peter Hoffmant 1997-ben állították bíróság elé négy rendbeli adócsalás vádjával. Két esetben ejtették a vádat, másik két esetben holtpontra jutott a tárgyalás. Az egyik esetben azzal vádolták, hogy kölcsönként kapott több mint egymillió dollárt a Carolco-tól, hogy azt a pénzt ne kelljen leadóznia. A per azzal ért véget, hogy Hoffman bűnösnek vallotta magát hamis adóbevallás beküldése miatt, amiért 5000 dollár büntetést kellett fizetnie.

 

A szövetségi ügyészség abban reménykedett a per elején, hogy Hoffmant elítélik, s talán így együtt fog működni a Vajna és Kassar ellen folytatott nyomozásban. Azonban nem így lett. Vajna és Kassar ellen soha nem emeltek vádat.

 

Az ügynek 2002-ben lett vége azzal, hogy Vajna 6,5 millió dollárt, Kassar pedig 45 millió dollárt fizetett be adóhátralékként és büntetésként.

 

Azonban mint tudjuk, kutyából nem lesz szalonna. Peter Hoffmant 2014-ben szintén adócsalással vádolták meg Louisiana államban. Hoffman cége, a Seven Arts Entertainment azt vállalta, hogy New Orleans Francia Negyedében felújít egy elhagyatott villát, amit később filmezés céljára fognak majd felhasználni. Mindezért az állam adókedvezményt adott volna. A vád szerint el nem végzett munkák költségeit is elszámolták, s így 1,13 millió dollárral károsították meg Louisiana államot.

 

Hoffman története most, 2015. április 28-án ért véget, amikor adócsalás céljából elkövetett 21 rendbeli csalás vádjában találták bűnösnek.

 

Szóval egy olyan ember a filmügyi kormánybiztos, kap kaszinókoncessziót és megy át a nemzetbiztonsági átvilágításon, akit egy most elítélt adócsaló együtt nem működése mentett meg attól, hogy adócsalásért elítéljék.” - írja a mheblog.blog.hu.

 

(kép: archív, origo)

 

 

További híreink
Közös EP- és fővárosi listát állít az MSZP, DK és Párbeszéd
Baloldali, szociáldemokrata, zöld választ adna a DK, az MSZP és a Párbeszéd a jelenlegi belpolitikai krízisre. Közös európai parlamenti- és fővárosi listát állít a három ...
2024-03-28 21:01:27, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A dezertőr, mint politikai playboy – kommentálta Magyar Péter felbukkanását a PHSZ
Magyar Péter bejelentése csalódás. Remény helyett további reménytelenséget, válaszok helyett további kérdéseket vett fel - állítja az immár politikai párttá szerveződött ...
2024-03-26 18:23:19, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Dobrev Klára szerint nem Magyar Péter kell Magyarországnak
Varga Judit lemondott igazságügyi miniszter volt férje még a Demokratikus Koalíció vezetését is megrengette, miután többtízezres tömeget tudott összehívni március 15-én B...
2024-03-17 11:52:01, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy...
Bővebben >>