Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Ervin napja van.
Túlélni az ebolát: meggyógyult az angol beteg!
2014-09-04 13:05:05
Túlélni az ebolát: meggyógyult az angol beteg!

Túlélni az ebolát: meggyógyult az angol beteg!

Szeptember 3-án reggel gyógyultan hagyta el a kórházat Will Pooley, akit ebolával ápoltak a londoni Royal Free gyógyintézményben - adta hírül a Guradian.

 

A 29 éves férfi Sierra Leonéban, két hete kapta meg a súlyos betegséget, ahol önkéntes ápolóként segített a járvány áldozatain. Egy másik gyógyult beteghez hasonlóan kezdetben a Kenema kórházban ápolták, innen szállították haza az Egyesült Királyságba. Pooley életét a ZMapp nevű, kísérleti stádiumban levő gyógyszer mentette meg, amelyet a közelmúltban 100 másik sorstársán is kipróbáltak. A készítménynek köszönhetően meggyógyult két amerikai orvos is, de másik két betegen nem tudott segíteni. Pooley szervezete jól reagált rá: állapota pár nap alatt rohamosan javult.

 

"A sors kegyelmének érzem, hogy meggyógyultam egy olyan betegségből, amelybe akár négy nappal a tünetek jelentkezését követően bele is lehet halni. Nyugat-Afrikában immár 1500 áldozatot követelt. Nekem szerencsém volt, mert nem jutottam el abba a stádiumba, ahol a végzetes belső vérzések, hányásrohamok is jelentkeznek. Megkínzott persze a magas láz, a hidegrázás, az emésztőszervi problémák, de időben sikerült megállítani a folyamatot.

 

 

 

Ezek alatt a hetek alatt szembe kellett néznem a halállal. Nagyon féltem. De mégsem ez volt a legrosszabb, hanem az, amikor szüleimmel is közölnöm kellett a hírt. Az ember nagyon-nagyon nehéz szívvel oszt meg ilyesmit a szüleivel, különösen, hogy annyira féltettek az utazástól. Most azonban, hogy elvileg immunis lettem, már vissza is mehetek Sierra Leonéba, hogy folytassam a munkát. Azok a kevesek ugyanis, akik meggyógyulnak ebből a szörnyű betegségből már nem kaphatják el többé és egészséges társaikra sem jelentenek fertőzésveszélyt. Most már tényleg nincs  félnivalóm. Persze, az óvintézkedéseket ugyanúgy be kell majd tartanom, mint korábban, hiszen még mindig nem ismerjük eléggé az ebolát. Egyelőre azonban, édesanyám legnagyobb megkönnyebbülésére még várnom kell, hiszen ruháimmal, a nap mint nap használt holmikkal együtt útlevelemet is elégették". - mesélte Pooley az örvendetes alkalomból tartott sajtótájékoztatón.

 

Bár az önkéntes ápoló gyógyulása nagyon jó hír, magát a járványt egyre nehezebb ellenőrzés alatt tartani. Rohamosan terjed, már Nigériában és  Szenegálban is diagnosztizálták. Többé már nem Nyugat-Afrika, még csak nem is Afrika, hanem az egész világ problémája - figyelmeztetett kedden dr.Tom Frieden, az Egyesült Államok Járványügyi és Megelőzési Központjának (U.S. Centers for Disease Control and Prevention) szakértőjer, aki nemrég tért vissza Afrikából.

 

Kiss Kati

 

 

 

 

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Színes Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Színes Bővebben
A bejárati ajtó több mint egy egyszerű nyílászáró
Igaz, egy beltéri ajtóhoz hasonlítva már nem is olyan “egyszerű” a szerkezete, hisz sok mindenben eltér a felépítése, kialakítása. A bejáratnál lévő nyílászáró szimbolizá...
2024-04-23 16:35:24, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>