Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Turistariogatóan elterelt turistaút Szentendrén
2019-11-10 16:37:27
Turistariogatóan elterelt turistaút Szentendrén

Turistariogatóan elterelt turistaút Szentendrén

Sajnálatos módon még a szolgalmi utat, az átjárás lehetőségét sem biztosították és szinte teljesen kipusztították a környezet növényzetét. Így a turistaút ezen szakaszát egy forgalmas bekötőútra, majd lakott területre helyezték át a korábbi természetközeli környezetéből. Továbbá így többlet emelkedő is bekerült az útvonalba.

 

Akik a HÉV-állomás felől jönnek, azoknak a Vasúti villasorról jobbra fel kell kapaszkodni az erősen beépített Harkály utcába, ahelyett, hogy a Pomázi köz alig beépített ösvényén folytathatnák útjukat. Azonban ennek a turistaútnak a bejárása, a Kő-hegytől lefelé ajánlott, mert ebben az irányban hosszan kínálkozik nagyszerű panoráma a városra, a Tófenék nevű lapályra és a környező hegyekre. Ennél is fontosabb, hogy a nagyobb létszámú, például iskolai kirándulócsoportoknak nem kell egy szakaszon a ritkán járó autóbuszokra felszállniuk, hanem a HÉV-szerelvényektől közvetlenül eljuthatnak a környék talán legjelentősebb turistaút csomópontjához és az ottani turistaházhoz.

 

 

Maga a sárga sáv jelzés a Kőhegyi turistaháztól továbbvezet a most használaton kívüli Lajos forrási Ságvári Endre turistaház érintésével a Dobogókőre és onnan a Lukács árkán át Dömösre, ezzel keresztülszelve a Visegrádi-hegység nagy részét. Tehát a most elterelt szakasz egy ilyen turistaút-tengelyt tesz tönkre. Jelenleg a Pomázi útnál kaotikusak a jelzéselhelyezések, és bár az áthelyezett szakasz két végpontján át van húzva a turistajelzés, a köztes részen továbbra is megtalálhatók.

 

Arra is kíváncsiak vagyunk, hogy a jelenlegi építési telkektől délebbre, az ott húzódó árok másik oldalán nem lehetne-e elvezetni a turistautat, hogy ez a szakasz továbbra is nagyjából természeti környezetben vezesse a turistát.

 

Drávucz Zsolt, szentendrei önkormányzati képviselő kérdésünket hallva arra hívta fel a figyelmet, hogy a szóban forgó terület már évtized óta magánbirtok volt, most hogy elkezdték rajta az építkezést sajnálatos módon a turistaút is ellehetetlenült. Azt is megemlítette, hogy amikor tudomást szereztek az építkezésről, próbáltak ketten megvédeni egy harminc éves diófát, oda álltak mellé, hogy a munkás ne tudja markológépével kidönteni. A munkás szólt az építkezési vállalkozónak, aki fél órán belül megjelent és elmondta, hogy fölösleges a fa előtt állniuk, mert ha nem ők, akkor mások ki fogják dönteni.

 

Kubatovics Áron, Szentendre polgármesterének tanácsadója szerint is érdemes lenne megvizsgálni, hogy az építkezési telkektől délre jelöljenek ki az árok túloldalán egy új turistaút szakaszt, és ehhez két kis fahidat is elkészítsenek. Ugyanakkor felhívta arra a figyelmet, meg kell vizsgálni azt is, hogy ott nem túl lápos-e a talaj, kialakítható-e egy turistaösvény. Ha igen, akkor viszont nem csak a mostani építési telkek hosszában, hanem a később odaépülő mintegy húsz ház leendő kerítését is figyelembe kell venni és csak azok után szabad visszakanyarítani az ösvényt a Pomázi közbe, amely nem utca, hanem egy természetközeli szekérút.

 

Azt is elmondta, hogy a városnak nem feladata ugyan a turistautak létesítése, fenntartása, de a mostani összetételű önkormányzat azon lesz, hogy minden erővel megakadályozza a túlnépesedést és ahol lehet, hangot adjon a további beépítkezések ellen. Majd azt is hozzátette, két és fél éve a kormányhivatalok adják ki az építési engedélyeket, sőt háromszáz négyzetméterig egyszerűsített az ügyintézés, a városnak nagyon korlátozottak ilyen szempontból a lehetőségei.

 

Kertész Z István/kép: Székely Ildikó

 

 

További híreink
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben
A Momentum szerint Sulyok Tamás méltatlanná vált a köztársasági elnöki pozícióra
Bedő Dávid, a Momentum frakcióvezetője szerint két hét alatt vált méltatlanná Sulyok Tamás a köztársasági elnöki pozícióra, ugyanis hazudott a családjával kapcsolatban.
2024-03-22 12:57:58, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Tegyük tisztába a fogalmakat!
Ma már a legtöbb cégnek szüksége van weboldalra vagy az internetes kereskedéshez webáruházra, és ennek kapcsán kerülnek előtérbe a domain és a tárhely fogalmak, amelyekrő...
2024-03-14 17:32:38, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy...
Bővebben >>