Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Csongor napja van.
Tűzszüneti megállapodást kötött Izrael és a Hamász
2014-07-17 14:51:17
Tűzszüneti megállapodást kötött Izrael és a Hamász

Tűzszüneti megállapodást kötött Izrael és a Hamász

Ma, magyar idő szerint 9 és 14 óra között a Palesztin lakosság ellátásának érdekében a felek kölcsönösen letették a fegyvert. A felek közötti megállapodást Robert Serry az ENSZ békemissziójának küldöttje alkudta ki, a megállapodást az ENSZ főtitkár-helyettese Valerie Amos is szorgalmazta.


A július 8. óta tartó izraeli-palesztin rakétaháború egyik kiváltó oka 3 izraeli fiatal - köztük egy izraeli-amerikai kettős állampolgár - június 12-i elrablása és a Hamász fegyveresei általi kivégzése volt. Eyal Yifrah(19),  Gilad Shaar(16) Naftali Fraenkel (16) halálára sajnos ismeretlen izraeli szélsőségek egy palesztin fiú  meggyilkolásával feleltek, amely eseménytől kezdve elkerülhetetlen volt az újabb szomszédviszály. A Vaskupola rakétavédelmi rendszer beiktatása óta 2 éve nyugalomban élt a zsidó lakosság, ám most a heveny és válogatatlan palesztin rakétatűz miatt újra és újra a bunkerekig kell szaladniuk, ha felhangzik a Ceva Adom (Vörös Kód).

 

Legutóbb az Izraelbe látogató norvég külügyminiszter is megtapasztalhatta milyen az, ha az autóból rohanvást kell rakétaoltalmi helyiségbe vonulni. Ugyan a Vaskupola bár nagy hatékonysággal működik, de pontosabban fogalmazva Vaskupolákról van szó, melyek közül egy gyártása 50.000.000.$-ba kerül az államnak és a teljes védelemhez még 3-ra lenne szükség.

Szerdán (ellentmondó) beszámolók szerint, az Izraelre lőtt 132 rakétából 82-t fogott el, a maradék rakéták becsapódása - hála a fejlett bunker-rendszernek - nem követelt életeket. Összesen egyébként 1300 rakétát lőttek eddig ki Izraelre.

 

A palesztin támadásokat csak fokozta, hogy az izraeli hadsereg egyik lövedéke nemrégiben négy, a tengerparton játszó fiúnak vette el az életét. Az általában a precíziós csapásmérő eszközeinek hatásosságát bizonygató izraeli hadsereg bejelentette vizsgálják az esetet. Ennek kapcsán több felvételt nyilvánosságra hoztak, melyeken telefonon, vagy repülőgépről kiszórt szórólapon értesítik a palesztin lakosságot a csapások várható helyéről és időpontjáról. Az izraeli csapásokban 216 palesztin polgár halt meg, többségében civilek. Sami Abu Zuhri a Hamász szóvivője - egyéb jelzők között - elfogadhatatlan agressziónak minősítette a történteket és elmondta senki nem várhatja el, hogy az emberek ott hagyják otthonaikat, csak mert kapnak egy telefont.

 

A tényeket ugyanakkor némiképp árnyalja, hogy Sami Abu Zuhri, több tévé interjúban is hatékony és támogatandó stratégiának nevezte azt, hogy a civilek az „otthonaik védelmében” a saját testükkel próbálják elhárítani a rakétákat.

 

Hillary Clinton, az amerikai humorista John Stuart műsorában védte meg az izraeli katonai akciók jogosságát. Barack Obama pedig az egyiptomi közvetítéssel létrejövő tartós tűzszünetben reménykedik.

 

A legfrissebb hírek szerint, bár három lövegtalálat érte Izraelt a tűzszünet egyelőre fennáll, Palesztinában az emberek jelenleg is a bankokat és a boltokat rohamozzák meg pénzért és készletekért.


VéDé

forrás: Guardian, BBC, Reuters

fotó: AFP

Utoljára frissítve: 2014-07-17 20:26:50

További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség...
Bővebben >>