Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József
2023-01-26 09:41:26
Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József

Ügynökmúlttal vádolják Dinnyés József

Az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára szerdán délelőtt tett fel a Facebook-oldalára egy dokumentumot arról, hogy Dinnyés József mit mondhatott állambiztonsági tartótisztjének 1983-ban. Mindezt annak apropóján, hogy mindez 40 éve történt.

 

Ebből az derül ki, hogy Dinnyés Zsolt (helyesen Dinnyés József) petíció aláírásáról tájékoztatta az állambiztonság egyik tisztjét. Megemlítik benne Kocsis Zoltán zongoraművészt is.

 

A közlés szerint 1976 és 1979 között "Deák" fedőnéven jelentett a Belső Elhárításnak. "Javára legyen írva, hogy a jelentéseiben csak általánosságok szerepeltek, konkrét személyekről semmit nem jelentett, egy kivétellel, amikor budapesti festők szerepelnek a jelentésében, többek között a közelmúltban elhunyt Bak Imre. Ezt a jelentését is csatoltuk - nem igazán van benne kifogásolható információ, bár az állambiztonság számára hasznos lehetett" - írta az Állambiztonsági Szolgálatok Történeti Levéltára.

 

A bejegyzés más dokumentumot is bemutat, egy 1977-est is. Legépelve ez olvasható benne: "1970-72-ben a festőművészek között egy kisebb csoport működött, melynek tagjai voltak: Csiky Tibor, Keserű Ilona, Hencze Tamás, Szentjóby Tamás, Fájó János és Bak Imre. Úgy ismerték őket, mint a műszaki egyetem "R" klubjának törzstagjait. Közös alkotói tevékenységükben, egy 1973-ban tartott "Új szerzemények" c. kiállítás, melyet a Műcsarnokban rendeztek - okozott bizonyos "törést", ami egyben a csoport fellazulását is eredményezte. Akinek ugyanis a művét megvették, az a többiek részéről lenézését jelentette, mivel ezzel "elkötelezettségét” fizették meg. A későbbiek során Bak Imre részéről egy kényszerű "Róbert-bácsi" magatartás tapasztalható a többi személy irányában, ami a gyakorlatban úgy nyilvánul meg, hogy lehetővé teszi részükre különböző kiállítások rendezését. /A Népművelési Intézet munkatársaként ugyanis hozzá tartoznak a galériák/. Ezzel részint megőrzi a kapcsolatait velük, részint lehetőséget ad az általuk képviselt irányzatok propagálásához. Kapcsolatunk megítélése szerint Bak Imre nem elkötelezett művész, de érzelmileg kötődik az említett körhöz."

 

"Értékelés: A jelentés kapcsolódik a BM III/III-4-b. alosztály –– bizalmas nyomozásához. Tartalmát tekintve operatív értékű információ" - írták e dokumentumhoz.

 

Dinnyés József 2021-ben, 73 évesen hunyt el. Mint az Infostart idézi, a zenész 1963-ban kezdett énekelni, 1966-ban alapító tagja és dalszövegírója volt az első magyarul éneklő szegedi zenekarnak, az Angyaloknak. 1967-ben Karrier című, Veress Miklóssal közösen írt dalával lett országosan ismert, amellyel 2. helyezést ért el az első magyar pol-beat fesztiválon. Egy szál gitáros, szájharmonikás, közéleti témákat megéneklő dalai miatt egy ideig magyar Bob Dylanként, "Bob Dinnyésként" emlegették annak dacára, hogy Bob Dylan ekkor már egészen más utakon járt és Dinnyést is egyre jobban foglalkoztatta a magyar költészet.

 

Dinnyés Józsefet 2001-ben a Magyar Kultúra Lovagja címmel tüntették ki. 2018-ban a Magyar Érdemrend Lovagkereszt polgári tagozat kitüntetésben részesült.

További híreink
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben
Az egyik legnépszerűbb megoldás ablakok, erkélyajtók esetében: a bukó-nyíló nyitásmód
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghatározza a kényelmet, a komfortot és a használat egyszerűségét...
2024-03-27 10:19:44, Hírek, Aktuális Bővebben
Egy ajándék, ami többet mond ezer szónál!
Ha kaptunk már valaha ékszert ajándékba, akkor valószínűleg a mai napig pontosan emlékszünk rá, hogy kitől, mikor és milyen alkalomra kaptuk. Egy szép gyűrű vagy nyaklánc...
2024-03-25 16:46:20, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az államelnök apja csak egy szimpla náci szimpatizáns, szélsőjobboldali és antiszemita vidéki ügyvéd volt, nem...
Bővebben >>