Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Elza napja van.
Újabb rezsidilemma: kötelező-e az önkormányzatoknak fenntartani a közvilágítást...?
2022-09-29 17:48:20
Újabb rezsidilemma: kötelező-e az önkormányzatoknak fenntartani a közvilágítást...?

Újabb rezsidilemma: kötelező-e az önkormányzatoknak fenntartani a közvilágítást...?

Szolnokon döntött a közgyűlés a közvilágítás részleges korlátozásáról. Jogi szakértőnket kérdeztük, hogy nincs-e ennek valamilyen törvényi akadálya?

 

-Jogszabályi alapon nincs, vagy csak erős magyarázattal lehet azt kimondani, hogy a közvilágítás fenntartása önkormányzati kötelezettség lenne: Ha jól tudom, az energiaválságos időkben a települések jelentős része készül erre a lépésre.

 

A közvilágítás meghatározását korábban a közvilágításról szóló 11/1985. (XI. 30.) IpM rendelet és annak mellékleteként a „Közvilágítási Szabályzat” segítette, de maga ez a rendelet 2009. óta nincs hatályban, a helyébe lépő szabályzók pedig nem szólnak kellő részletességgel a közvilágításról. A gyakorlatban általános vélemény, hogy hiányzik a közvilágítás létesítését, fejlesztését, műszaki minimum feltételeit és az egyes szervezetek hatásköreit tisztázó és azt szabályozó jogszabályi környezet, amely egyértelmű viszonyokat teremtene az önkormányzatok, a beruházók, a tervezők, a kivitelezők és az üzemeltetők számára.

 

A közvilágítás körének meghatározásához az MSZ-EN -13201 szabvány ad bizonyos támpontot, de a szabvány kimondja, hogy „rögzített világítóberendezésekre alkalmazható, amiket külsőtéri közforgalmú közlekedési területeken a jó láthatóság biztosítására szántak a sötét órák alatt annak érdekében, hogy támogassa a forgalombiztonságot, a forgalom folyamatosságát és a közbiztonságot.

 

Szűkebb értelemben a közvilágítás a közterületeknek és a közforgalom számára megnyitott magánterületnek a közlekedés-, a köz- és vagyonbiztonság érdekében szükséges összefüggő, rendszeres, meghatározott időtartamú, helyhez kötött, villamos üzemű megvilágítása (a hatályon kívül helyezett 11/1985. (XI. 30.) IpM rendelet szerint fogalom).

 

Közvilágításnak kell tekinteni a közutak megvilágítását, függetlenül attól, hogy a közút téren, parkban, alul- vagy felüljárón, alagútban, hídon, árkád alatt stb. vezet át. Ide kell érteni a középületek előtti területek, a menetrend szerint közlekedő közforgalmú járművek (tömegközlekedési járatok) megállóhelyei miatt esetleg szükséges világítási igényt, valamint a kijelölt gyalogos-átkelőhelyek emelt szintű világítását, továbbá minden olyan világítási berendezést, amelyet a jegyző igénybejelentésében közvilágításnak minősít.

 

A közlekedés biztonságát, a sötét órák alatti megvilágítást úgy gondolom, konkrét rendelkezés hiányában is, az általános biztonsági érdek (ez jelent egyébként közbiztonságot, közlekedési biztonságot, élet- és testi épség védelmét is) folyamatosan fenn kellene tartani. De ezt sajnos jelen pillanatban semmilyen jogszabály ténylegesen nem mondja ki. legalábbis nem találtunk erre vonatkozóan semmilyen dokumentumot. – írta kérdésünkre a jogi szakértőnk.

 

A jogi kutatásokon kívül számos jogos és megválaszolatlan társadalmi kérdés is felmerül. Amikor Kecskeméten az addigi közvilágítást a Tiborcz István vállalkozásához köthető rosszabb fényű lámpatestekre cserélte a város vezetősége, az egyik busz halálra gázolt egy fiatal lányt, a sofőr arra hivatkozott, hogy nem látta az áldozatot. Most mit várhatunk akkor, ha néhány óra hosszat egyáltalán nem lesz közvilágítás a takarékoskodás jegyében? Néhány kérdés felmerül, például egy nőnek rendkívül veszélyessé válhat így az utcán ebben az időzónában közlekedni. Kicsit hasonlítani fog ez a részleges kijárási tilalomra. Nem csak szórakozni mennek éjjel az emberek és nincs mindenkinek lehetősége háztól-házig autóval közlekednie. Megint csak kérdéses, hogy nappal is lehet olyan sötét, hogy a közvilágítás bekapcsolása több mint indokolt. Vajon a rendőrség felkészült az erősebb éjszakai jelenlétre? Takarékoskodni most az energiaválság miatt is muszáj, de kérdés, hogy a közvilágításon, a XXI. század harmadik évtizedében is ez lenne a megoldás.

 

Kertész Z István/kép: illusztráció

 

 

További híreink
Gyurta Dániel Szijjártó főtanácsadójából immár nagykövet lett
A köztársasági elnök két nagykövetet kinevezett, egyet felmentett. Novák Katalin határozatai már jóval korábban megszülettek, de csak most jelentek meg a Magyar Közlönyben.
2022-11-24 12:34:12, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Pénteken is élőlánccal demonstráltak a diákok
Elég a lenézésből címmel szervezett felvonulásos tüntetést a pénteki sztrájknapra az Egységes Diákfront. A budapesti akció délután ötkor kezdődött, a séta tervezett útvon...
2022-11-18 18:12:50, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Budapest posztumusz díszpolgára lett Setét Jenő
Budapest díszpolgára posztumusz díjazottja lett az idén januárban elhunyt Setét Jenő Raoul Wallenberg-díjas emberjogi aktivista, civil jogvédő.
2022-11-18 18:12:47, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Amikor itt az ősz, eljön a hűvös esték és didergő hajnalok ideje, egyre többször gondolunk arra, bizony ezt az...
Bővebben >>