Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Ukrajna esélyei
2014-08-16 14:54:45
Ukrajna esélyei

Ukrajna esélyei

Úgy tűnik, mégsem voltak alaptalanok azok az ukrán félelmek, amelyek szerint a Kreml által küldött hatalmas segélyszállító konvoj valójában egy orosz offenzíva előkészítője.


Augusztus 15-re virradóan ugyanis fegyveres katonákat szállító páncélozott harci járművek, katonai teherautók gördültek át azon a határátkelőn, ahol elvileg csak a segélycsomagokat szállító járműveknek kellett volna. Az ukrán biztonsági erők eredményesen csaptak le a hadoszlopra. Az orosz kormány fantazmagóriának minősítette Porosenko ukrán elnök beszámolóját, aki telefonon értesítette David Cameron brit miniszterelnököt az incidensről.

 

Ezt követően Sergei Shoigu orosz védelmi minisztere is rácsörgött Chuck Hagel-re, az Egyesült Államok védelmi miniszterére, hogy aggodalmát fejezze ki amiatt, hogy az utóbbi időben megszaporodtak  a NATO katonai műveletei Ukrajna területén. Ezek mibenlétét nem határozta meg pontosan, viszont tűzszünetet követelt, hogy a segélyszállítmányok zavartalanul eljuthassanak rendeltetési helyükre.

 

A hidegháború óta nem voltak ennyire fagyosak az orosz-nyugati kapcsolatok. A Business Insider azt taglalja,  milyen sikerrel állná Ukrajna a nagy, orosz medve mancsütéseit. Pillanatnyilag tényleg úgy tűnik, hogy ha Oroszország nem avatkozik közbe, az ukrán védelmi erők felszabadítják Donyecket és Luhanszkot. Az sem kérdéses, hogy az elmúlt időszak sérelmeit, Krím elvesztését követően Kijev kész felvenni a harcot akár a túlerővel szemben is. Csakhogy ez nem csupán lelkesedés kérdése. A rosszul felszerelt ukrán hadsereg azonban szinte esélytelen az orosz haderővel szemben - írja John Schindler

 

Miután 1991-ben függetlenné vált, Ukrajna alig foglalkozott a hadseregével. A több mint húsz éves hanyagság most csúnyán visszaütött. A logisztika amatőr szintű, a lőszerellátás rendszertelen, az ukrán hadsereg hemzseg  az orosz kémektől. A magasabb rangú tisztek már számtalanszor keveredtek botrányba amiatt, hogy bizalmas információt szolgáltatnak ki Moszkvának. A katonai kiképzés is sok kívánnivalót hagy maga után. A lelkes önkéntesek nagy része éles bevetésen tanul meg harcolni, ahol a hibákért nem néhány büntető- fekvőtámasszal, hanem akár az életével fizethet.

 

Ha nem is rendelkezik a leges legkorszerűbb fegyverekkel, az elmúlt években Oroszország rengeteget költött hadászati célokra. Szárazföldi harci járművei a legjobbak közül valók. Profik tervezték, és szakszerűen kiképzett személyzet kezeli őket. Ezeknek a páncélozott egységeknek a bevetése pl. nagy szerepet játszott abban, hogy Krím megszállása viszonylag kevés áldozatot követelt.

 

Az orosz tüzérség is legendásan híres, lőfegyverekkel, munícióval való ellátottságuk pedig szintén nem kérdés. Ráadásul a korábbi légi összecsapások során lezuhant nagyszámú ukrán gép hiányosan képzett pilótákat sejttet.  Így félő, hogy legalábbis Donyeck és Luhanszk térségében az orosz harci repülők szabályosan lesöprik majd az égről  az ukrán légierőt - aggódik a Business Insider.

 

Kiss Kati

otó: reuters

 

További híreink
Különleges koponyasebészeti eljárás csak Pécsen
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-gégészei és idegsebészei.
2024-04-19 09:15:07, Hírek, Színes Bővebben
Lehetséges általános közérzet-javulás egy táplálékkiegészítőtől?
A tudományos hírek időről időre felkapnak egy-egy hatóanyagot vagy terméket, számos pozitívummal kecsegtetve bennünket, amennyiben rendszeres fogyasztóivá válunk. Ám soks...
2024-04-19 08:47:57, Hírek, Színes Bővebben
Halas tanösvény a pécsi Malomvölgyi parkerdőben
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
2024-04-18 21:05:31, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>