Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Unatkozik? Nézegessen furcsa épületeket!
2014-04-17 15:56:01
Unatkozik? Nézegessen furcsa épületeket!

Unatkozik? Nézegessen furcsa épületeket!

... de ha nem unatkozik, akkor is, mert tényleg furcsák. Mi szóltunk!



Ja, és nem, a felcsúti stadion nincs köztük. 



 

 1.) A világ legnagyobb kosara

 

A kézműves kosárfonás amerikai birodalmának alapítója, Dave Longaberger fejéből pattant ki az ötlet. Az épületben egyébként mintegy 45000 kosárfonó árulja termékeit, személyesen és online is.



 

2.) Holy Cross Chapel – fantasztikus kilátás a vörös földre


Lenyűgöző kilátás nyílik a hopik földjére az Arizona államban található Holy Cross Chapel teraszáról. A vörös sziklába épített kápolnának – állítólag – magyar vonatkozása is van, eredetileg a budai hegyekbe épült volna. Hogy ez igaz-e, azt nem tudjuk, de tény: a helyszín nem csak a turistákat vonzza, hanem a házasodni vágyókat is – a kápolnában rengeteg esküvőt tartanak. 



3.) A Görbe Ház

 

A lengyel Sopot városbeli bevásárló központ találóan a Krzywy Domek, azaz a Görbe Ház elnevezést kapta, ugyanis első ránézésre ellentmond bármilyen építészeti szabálynak. Igen, ez az épület tényleg így néz ki!


 

3.) Kockaházak Rotterdamban


A kockaház egy 38 épületből álló épületegyüttes. Tervezője, Piet Blom egy önálló településként is működő komplexumot szeretett volna létrehozni. A hatszögletű kockák 45 fokos szögben vannak megdöntve, a kockák pedig csatlakoznak egymáshoz. Elég mókás látvány. 



4.) Edificio Mirador –panel kimaxolva


Hangzatos neve ellenére ez tényleg nem más, mint egy panel, igaz annak elég formabontó. A Madrid  külső kerületében fekvő tömböt holland és spanyol építészek tervezték, és úgy néz ki, mintha „panelebb” és „kockább” akarna lenni a környék lakótelepeinél is.



6. )  Fuji Székház


Ehhez tényleg semmit nem kell hozzátenni. Japán és kész. 



7.)  Ház a felhők között


A 20. század elején Thorpeness városa úgy döntött, hogy építtetnek egy víztornyot. Persze a feladat nem volt ennyire snassz: a víztoronynak bele kellett simulnia a városképbe – így született meg a ’house in the clouds’.



8.) Egy óriási könyvespolc: Kansas City, Városi Könyvtár


Dacára minden kütyünek, egy jó könyv még mindig érték. A lapok illatának érzése, a borító gondos megszemlélése, a könyv korlátlan szabadsága mind olyan élmények, amit elektronikus eszköz nem adhat vissza – ez előtt tiszteleg Kansas City könyvtára.



9.) Kunsthaus, Graz: egy kulturális kaméleon


A grazi Kunsthaus multidiszciplináris modern és kortárs nemzetközi művészeti kiállítások befogadására jött létre. Az egyedi, meghatározhatatlan biológiai lényre emlékeztető külső és ezt követő beltéri adottságok a legkülönbözőbb kiállítási programoknak, kívánalmaknak is megfelelnek (bár ha a hagyományos kiállításrendezési szempontokból vesszük, kifejezett nehézséget is okozhatnak).


 

10.) Hatalmas lábbeli a mező közepén: Cipő ház, Pennsylvania


Mahlon N. Haines cipőkereskedő témába vágó házikója 1948-ban épült. A kereskedő halála után a család eladta a házat és fagyizó lett belőle. Később mégis inkább visszavásárolták, és megnyitották a nagyközönség előtt.


 

11.) Vécé-ház, no comment…


Ez a bájos házikó Dél-Koreában található és – nem vicc - Sim Jae-duck a Nemzetközi Vécé Szövetség elnöke építette magának. Hogy ez neki miért volt jó, azt nem tudjuk, de hát ízlések és pofonok…



12.) A prágai Táncoló ház


A prágai Táncoló ház az amerikai sztárépítész, Frank O. Gehry jellegzetes munkája, szabálytalan forma és elegánsan szép dizájn jellemzi. Egy, a II. világháború során lebombázott épület helyére került – a prágai városvezetés sokáig nem tudta eldönteni, mit kezdjenek a telekkel. A szabálytalan formát egyébként két ölelkező alak inspirálta, Ginger Rogers és Fred Astair párosa.



13.) Zongora ház hegedűvel


Az épület a zene szerelmeseinek készült, a helyi zenei főiskola gyakorlóhelye. Az épületnek azt a testhezálló feladatot szánták, hogy felhívja a figyelmet a zenére, és a zenetanulás lehetőségeire a kínai Shangai tartományban, Huainan városában.

 


14.) Wonderworks – mert a hagyományos már unalmas


A háromszintes, 26 méter magas épület a Wonderworks Múzeum része. Úgy néz ki, mintha valaki fejjel lefelé odacsapta volna a járdához, és sikeresen a timpanonján landolt. Ráadásul az egyik saroknál láthatóan egy huszadik századi vörös téglaburkolatú épület kandikál ki. Persze belül sem unatkozunk: hurrikán-imitáció 65 féle széllel, egy 5.2 erősségű földrengés és a Titanic – kiállítás várja a látogatókat.



15.) Robot épület – Cyberérzés Thaiföldön


Ezt a Bangkok üzleti negyedében található épületet úgy tervezték, hogy magán viselje mind a neoklasszikus, mind a high-tech posztmodern építészet jegyeit. A lépcsőzetesen távolodó falak és az antennák adják meg az épületnek ezt az egyedi robot jelleget.



16.) Daniel Czapiewski háza – naná, hogy fejjel lefelé


A lengyelországi Szymbarkban található  Daniel Czapiewski üzletember és filantróp háza, amit 114 nap alatt sikerült felhúzni – az új dilinek megfelelően fejjel lefelé. A berendezés egyébként a szocialista idők stílusának megfelelő, szóval amolyan retró túrának is beillik a látogatás.



17.) És még egy ház, ami a feje tetején áll! A „Világ fejjel lefelé”


Igen, ennek a házikónak ezt a fantáziadús nevet is adták – a Világ fejjel lefelé. A kégli a Balti-tenger egyik szigetén, Usedom-on található, Trassenheide közelében. A kezdeményezés célja, hogy a bennünket körülvevő környezetet és használati tárgyainkat új szemszögből mutassa be. Ez nagyjából sikerül is. 



18.) Indira Gandhi planetárium 


A stílszerűen Szaturnusz formájú planetárium az indiai Patna városában található, és az Indira Gandhiról elnevezett tudományos komplexum részét képezi. Ez egyébként egyike Ázsia legnagyobb planetáriumainak és számtalan turistát vonz.



19.) Huilo Huilo , a mágikus hegy


Ez a Patagóniában található különleges építmény nem valamelyik Gyűrűk Ura rész díszlete. Bármilyen meglepő, de ez egy növényzettel benőtt 13 szobás hotel, amit a chilei Huilo-Huilo rezervátum látogatóinak építettek.



20.) Sutyagin-ház, a dácsák dácsája


A világ egyik legmagasabb faháza az északnyugat-oroszországi Arkhangelszkben található. a 13 emeletes faház eléri a 44 méteres magasságot, de sajnos mostanra eléggé elhanyagolt állapotban van. Az alvilági múlttal rendelkező Nikolai Sutyagint, a tulajdonost ugyanis 1998-ban börtönbe zárták, amikor pedig pár év múlva szabadult, pont nem volt pénze rendbe rakni a dácsát. Most csak a földszintet használják, ahol Sutyagin a feleségével él, a többi az enyészeté. 



21.) Óriás buldózer Kaliforniában


Egy ilyen irodaépület mellett igazán nem kell külön reklám. A kaliforniai Turlockban található monstrum a United Equipment irodájaként funkcionál. A cég munkagépek forgalmazásávak és bérbeadásával foglalkozik, szóval ez egy igazán stílusos választás volt a részükről.


 

22.) Könyvesházikó Permben

 

Ez a panelok közé ékelődött házikó, a kansasi könyvtár kistesója, az oroszországi Permben található. Tervezője az irodalom szerelmese, de ezt nyilván mondani sem kell. 


 

23.) Wat Samphran templom – Bangkok rejtélyes gyöngyszeme


Bár elsőre úgy fest, mintha egy vidámparkban járnánk, ne tévesszen meg a mókás külső: ez igenis egy templom. Csak Bangkokban belefér egy gigantikus sárkány is a vallásgyakorlásba. 



24.) Klímaház Bremerhavenben: egy helyen az egész világ


2009. márciusában nyitotta meg kapuit a bremerhaveni  "8° kelet Klímaház", melynek segítségével utazást tehetünk a 8. hosszúsági fok mentén Bremerhavenből az Alpokon át az afrikai sivatagon keresztül a jeges Antarktiszig és a trópusi Csendes óceánon át vissza Bremerhavenbe. Közben mindent megtudhatunk az éghajlatról, arról, hogyan élnek az emberek a különböző földrészeken.


 

25.)  Tianzi Hotel, Kína


A 2001-ben épült szálloda megosztja a közvéleményt. Van, aki szerint ez az ízléstelenség tetőfoka, van, aki meg úgy vélekedik, hogy kiváló példája a hagyományok és a modern kultúra ötvözésének. Döntse el Ön, szerintünk borzasztó. Azt azért el kell ismerni, hogy a hotel egy Guiness-rekordot is a magáénak mondhat, ez ugyanis a világ legnagyobb szoboregyüttese.



26.)  Igen, ez egy óriási komód


A Furnitureland nevű cég – hasonlóképpen munkagépes kollégáikhoz – úgy döntött, hogy cégér helyett inkább egy hatalmas irodát terveznek. Annyi a különbség, hogy itt a komód szerencsére csak az épület része, nem maga az épület. 



27.) Teáskanna, csészével – természetesen Kínában


73,8 méter magas, 5000 négyzetméter területű a világ legnagyobb teáskanna formájú épülete. Az építészeti kuriózum a kínai Meitan tartományban látható, és múzeumként üzemel. Meitan ugyanis a világ legnagyobb teatermelői közé tartozik, így nem csoda, ha itt kapott helyet a teakultúra múzeuma.


 

28.) Dubai Atlantisza

 

A dubai Pálma-szigeten, a saját, 800 méter hosszú strandján fekvő, 5 csillagos Atlantis szállodából lenyűgöző kilátás nyílik a Perzsa-öbölre. A vendégek ellátogathatnak a víz alatti akváriumba és a hatalmas vízi parkba, illetve delfinekkel is úszhatnak. És persze maga a mesterséges szigetvilág sem kutya, lássuk be!


 


29.) Kőház, de tényleg


Észak-Portugáliában, Fafe közelében fekszik ugyanis ez a bizarr kinézetű "Kőház", vagyis Casa do Penedo. A Flintstones rajzfilmbe illő ház 1974-ben épült négy nagy szikla közé. A ház kezdetben családi "menedékként" szolgált, ám mára a turisták hada miatt a tulajdonos, Vitor Rodrigues kénytelen volt elköltözni. Így jár, aki nem elégszik meg egy hagyományos otthonnal.



30.)  Ripley háza mindjárt összedől – vagy mégsem? 


Robert LeRoy Ripley amerikai karikaturista, vállalkozó és amatőr antropológus volt. 1918 óta fantaszikus dolgokat, jelenségeket és embereket mutatott be az amerikaiaknak. „Hiszi vagy sem” címmel írt cikkeket, melyek hatalmas népszerűségre tettek szert. Ripley tiszteletére építették az Ontarióban álló házat, mely úgy néz ki, mintha épp most élt volna túl egy földrengést. 


 




 

 

 

 

Utoljára frissítve: 2014-04-17 15:55:57

További híreink
Húsvétkor az ünnepé a főszerep
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
2024-03-27 21:56:19, Hírek, Színes Bővebben
Mi alapján válassz pénztárgépet egyéni vállalkozóként?
Vállalkozóként tudod, hogy neked kell döntéseket hoznod – ezzel nincs is baj, amikor a szakmádról, a vállalkozást érintő termékről, szolgáltatásról van szó. De egy pénztá...
2024-03-27 11:42:55, Hírek, Színes Bővebben
Csirkefej: utoljára ebben az évadban
A Pécsi Harmadik Színház 2022 decemberében bemutatott Csirkefej előadását a szakma, a kritikusok és a közönség kitüntető figyelme kísérte.
2024-03-25 16:59:38, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>