Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Üzentek Brüsszelből: nem jönnek az EU-s pénzek, amíg nem változtat két területen a kormány
2021-07-22 12:57:14
 Üzentek Brüsszelből: nem jönnek az EU-s pénzek, amíg nem változtat két területen a kormány

Üzentek Brüsszelből: nem jönnek az EU-s pénzek, amíg nem változtat két területen a kormány

Addig, amíg a magyar kormány nem hajt végre két területen mélyreható reformokat, nem fogadják el a magyar helyreállítási tervet, illetve ezzel párhuzamosan nem utalnak uniós támogatásokat Magyarországra – jelentette ki az EUrológusnak adott interjúban Didier Reynders jogérvényesülésért felelős uniós biztos.

 

Reynders jelzése szerint ezt már tavaly is megmondták a magyar kormánynak, de kifelé, a nyilvánosság felé ez talán az eddigi leghatározottabb üzenet arra, hogy egyelőre nem számíthatunk uniós pénzekre.

 

Mindezt éppen akkor üzeni a testület egyik vezetője, amikor egyébként is nyilvánosságra hozta az újabb jogállamisági jelentést. Rendszerszintű problémák vannak a jogállamisággal Magyarországon, ezért az Európai Bizottság kész minden eszközt – beleértve az uniós támogatások felfüggesztését is – bevetni a demokrácia védelmében.

 

A portfolio.hu idézte interjúban Reynders azt ígérte, hogy a következő hónapokban ismét „fel fogja kérni Lengyelországot és Magyarországot, hogy csatlakozzanak az Európai Ügyészséghez, hiszen anélkül nem lehetünk biztosak abban, hogy megfelelő a csalás és korrupció elleni védelem.” Tavasszal ezt már felvetette Varga Judit igazságügyi miniszternek egy brüsszeli tárgyalás során, ezt akkor ebben a cikkben írtuk meg.

 

Az uniós biztos szerint mivel Magyarország és Lengyelország kapcsán a Bizottság már kimerítette a párbeszéd lehetőségeit, ezért a testület tovább akar lépni. „Be kell vetnünk az összes eszközt: hetes cikk szerinti eljárás, kötelezettségszegési eljárás, és legújabb fejleményként az uniós támogatásoknak feltételt támasztó jogállamisági mechanizmus, és a tárgyalások a helyreállítási alapról.” Reynders az interjúban világossá tette: „Ez már nem a megelőzésről szól, hanem a szankciókról”.

 

 

 

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha en...
Bővebben >>