Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Vagyonnyilatkozatok: Orbán házat vett, Papcsáknak vastag a pénztárcája
2014-02-01 10:04:57
Vagyonnyilatkozatok: Orbán házat vett, Papcsáknak vastag a pénztárcája

Vagyonnyilatkozatok: Orbán házat vett, Papcsáknak vastag a pénztárcája

Az Országgyűlés hivatala február 1-re tette közzé a képviselők legfrissebb vagyonnyilatkozatát, ami a 2013. december 31-i állapotokat tükrözi.



Orbán Viktor bevallása szerint továbbra is felerészben tulajdonosa egy 2002-ben vásárolt XII. kerületi lakásnak. Ezen túlmenően a Fidesz-elnök feltüntette 2006-ban vásárolt felcsúti, összesen 5035 négyzetméter - közös tulajdonban lévő - belterületi földjeit, illetve vagyonnyilatkozatból kiderül, hogy tavaly szeptemberben vásárolt ugyancsak Felcsúton egy lakóházat, amely a telekkel együtt több mint kétezer négyzetméter.  A házastársával, Lévai Anikóval közös számlán csaknem ugyanannyi pénz van, mint egy évvel ezelőtt: akkor 1 millió 210 ezer forintot tüntetett fel, most 1 millió 354 ezret. Idei vagyonbevallásában már nem szerepel az az ötmillió forint takarékbetétben elhelyezett megtakarítás, amely felesége örökségéből származott.


 

Az adatok alapján elmondhatjuk, Papcsák Ferenc pénztácája a legvastagabb a képviselők közt: tavaly jóval többet keresett, mint például Gyurcsány Ferenc (összességében egyébként elmondható: az ellenzék vezetői szerényen élnek).  Papcsák Ferenc képviselői (havi bruttó 510 ezer) és zuglói polgármesteri (587 ezer) fizetésén túl közel 90 millió forint osztalékot, 72 millió forint osztalékelőleget és 4 millió forint bérleti díjat vett ki ügyvédi irodájából, ráadásul tavalyhoz képest megemelkedett a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány elnökeként kapott fizetése is (bruttó 500 ezer).

 

Rogán Antal már időgéppel is rendelkezik, mert bevallása szerint „2088 decemberében” örökölt összesen 24 hektár erdőt Szakonyfalu határában. A Fidesz frakcióvezetőjének ingatlanrészesedései egyébként nem változtak a korábbiakhoz képest: a II. kerületben van egy 149 négyzetméteres lakása, és a Balatonlellén a nyaraló. A műkincs-gyűjteményét viszpnt jónak látta bővíteni, a vagyonnyilatkozat alapján egy Bak Imre festményt vásárolt, de azt nem tüntette fel, mennyiért.

 

Lázár János, a Miniszterelnökséget vezető államtitkár is szereti a műtárgyakat, 2011 óta birtokában van gróf Széchényi Zsigmond karosszéke, tavaly pedig újabb, „XVIII. századi bútorokkal” egészítette ki a gyűjteményt. Lázárnak emellett viszont komoly tartozásai vannak: rokonai összesen 18 milliót adtak neki a vagyonnyilatkozat alapján (nyilván a bútorokra…), ehhez járul 2 millió forint hitelintézeti követelés és 12,6 millió forint betétet. Havi rendszeres jövedelme 997 ezer forint a Miniszterelnökségtől, de emellett 10 millió forint osztalékot is felvesz alkalomadtán.



Kövér László házelnök bevallása szerint még mindig szigetszentmiklósi házában él, és még mindig egy  2002-es évjáratú Seat Alhambraval közlekedik, ha épp nem a hivatali autó szállítja. Gyakorlatilag semmiben nem változott a vagyoni helyzete, 7 millió forint betéttel, és összesen 5,2 millió forintnyi biztosítással rendelkezik, illetve egy parlamenti laptopot és mobiltelefont birtokol.

 

Pintér Sándor vagyonnyilatkozatai szerint igazi ingatlangyűjtő: már 2012-ben is 22 ingatlant birtokolt, amelyek között volt több 100 négyzetméter feletti II. kerületi lakás, garázsok, egy siófoki ház, továbbá szántók, legelők. Ezek mellé már 2014-ben vásárolt több mint százezer négyzetméternyi szántót, legelőt és erdőt Pásztóban és Szurdokpüspökiben. A belügyminiszter továbbra is őrzi 1995-ben örökölt Wartburg gépkocsiját. A tárcavezető által már tavaly is jelzett, cégei eladásából származó 2013-ban esedékes 500 millió forintos vételár-részletet nem egyenlítették ki, ezért ez a követelése továbbra is fennáll. A vagyonnyilatkozat szerint csökkentek ugyanakkor Pintér Sándor feleségével közös megtakarításai: forintban összesen a tavalyi 380 millió forint helyett 67,5 millióval rendelkezik, amerikai dollárban befektetett tőkéje 1,2 millióról 761 ezerre csökkent, egyedül 760 ezres euró megtakarítása nem tér el jelentősen az előző évitől. A belügyminiszternek ugyanakkor családi, baráti kölcsön címén a korábbi 300 millió helyett már 610 millió forintos pénzkövetelése áll fenn.


Ezüst sas 2014

 

Mesterházy Attila MSZP-elnök készpénzben lévő megtakarítása másfélmillió forinttal nőtt 2013-ban, jelenleg nyolcmillió forintja van. A tartozása időközben félmillióval csökkent, már csak egymillió t tesz ki. Pártelnökként a jövedelme havi 282 ezer forint, és III. kerületi panellakásán kívül továbbra is két veszprémi garázsa, illetve néhány Balaton-menti telke van. Autója változatlanul a 2011-ben hitelre vásárolt Honda Crossrunner, vagyontárgyként pedig herendi porcelánokat tüntetett fel. 


Gyurcsány Ferenc korábbi miniszterelnök, a DK elnöke elég jó évet zárt, de ez nem az Országgyűléstől kapott havi bruttó 256 ezer forintot jelenti, hanem az Altus Befektetési Zrt.-ből kivett 78,9 millió forint osztalék. Autója továbbra sincs, a kötcsei házon kívül pedig csak az édesanyja által lakott pápai lakás van a nevén.

 

Szabó Tímeának, a PM társelnökének változatlanul két fővárosi ingatlanban, egy 86 és egy 72 négyzetméteres társasházban van tulajdona, emellett 2011-ben vásárolt egy Citroen Xsara gépkocsit. A politikusnak nem csökkent 15 millió forintos banktartozása. Jávor Benedek, a PM másik társelnöke egy XII. kerületi 95 négyzetméteres lakás felét birtokolja.

 

Schiffer András, az LMP frakcióvezetője változatlanul egy XIII. kerületi 85 négyzetméteres lakás tulajdonosa. Az ellenzéki politikus megtakarítása a korábbi évhez hasonlóan ismét egymillió forinttal csökkent, összege így 3,5 millió forint. Ezzel egy időben banki tartozása is mérséklődött: 2,6 millió forintról egymillió forint alá. Az LMP-s politikus a parlamenti képviselőség mellett ügyvédként is dolgozik, vagyonnyilatkozata szerint ugyanakkor ebből a tevékenységéből nem származik bevétele.


-naan-

 

Utoljára frissítve: 2014-02-01 10:16:43

További híreink
Hagyományőrzés az iskolában
Bár az iskola elsősorban a tanulásról, a különféle tudományágak megismeréséről szól, ám mellette lehetőséget kell biztosítani a gyerekeknek a nemzeti tradíciók, szokáso...
2024-04-23 16:19:30, Hírek, Aktuális Bővebben
A bántalmazott nép és a kritikát nem tűrő remény
Demokratának lenni, azt jelenti, hogy megengedjük magunknak és másoknak is azt, hogy kérdései, sőt kételyei legyenek – Perintfalvi Rita FB-jegyzete.
2024-04-21 10:22:49, Hírek, Aktuális Bővebben
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról. ...
Bővebben >>