Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Emma napja van.
Vajon csak fenyegetés a főváros vezetésétől a BKV leállítása egy időre?
2021-11-24 12:17:52
Vajon csak fenyegetés a főváros vezetésétől a BKV leállítása egy időre?

Vajon csak fenyegetés a főváros vezetésétől a BKV leállítása egy időre?

Az igaz, hogy ezt a központ büdzséből járó támogatást jogosan kéri a kormányzattól a főváros vezetése, azonban a teljes közösségi közlekedés leállítását igen csak célszerű lenne átgondolni! Még az is hibának és hiábavalónak tűnik, hogy egyáltalán ilyet belenget Karácsony Gergely és csapata. Ugyanis egy teljes leállás, amire még a BKV sztrájkok alatt sem volt még példa, ellehetetlenítené a főváros életét.

 

A lakosság legnagyobb része tömegközlekedéssel jut el, munkahelyre, tanintézménybe, orvoshoz és még egy csomó más helyre. Ha tényleg teljesen leállna a tömegközlekedés akkor a munkáltatók kénytelenek lennének elfogadni, hogy a messzebbről bejáró dolgozók nem tudnak eljutni a munkahelyükre. Nem kétséges, hogy azok nagy része is a városvezetés ellen fordulna, akik jelenleg támogatják Karácsonyékat. Nagy fokú felelőtlenség a teljes városi tömegközlekedés leállításának még a gondolata is.  Ha valóban ellehetetlenülne a pénztelenség miatt a helyi közlekedés fenntartása, akkor át kellene gondolni a vonalhálózatot és a menetrendi struktúrát. Erre a felvetésre mindig azt hangsúlyozzák a BKK vezetői, ha hozzányúlnának a jelenlegi menetrendhez akkor egy csomó átszállási kapcsolat nem lenne biztosított.

 

Igen, lehet, hogy többet kellene várakozni, néhol meg sokkal többet, de mégis csak lenne tömegközlekedés. Jelen pillanatban a forráshiánytól függetlenül is lehetne hol csökkenteni a költségeket, nem pedig a felfutó járvány idején is erőltetni az újabb és újabb első-ajtós felszállási rendben közlekedő buszjáratokat!

 

Mindenesetre tapasztalható volt a járvány miatt elrendelt korlátozások alatt is, hogy ugyanolyan menetrend szerint futottak a BKK és a társvállalatok járművei, mintha mi se történt volna. A BKK vezetése nem rendelte el a teljes menetrend átalakítását és a töredékére csökkenő utas számhoz közelítő menetrend bevezetését. Rengeteg pénzt meg lehetett volna spórolni, persze ehhez – a BKK belső információja szerint a menedzsmentnek meg néhány más munkatársnak 2-3 hetes megfeszített munkájára lett volna szükség. Ezt akkor nem lépték meg és üres villamos-szerelvények jártak este nyolc óra, a kijárási korlátozás kezdőidőpontja után is. Természetesen jogosan kéri a főváros a 12 milliárd forintos normatív támogatást a kormányzattól, csupán a módja nem vezet sehová. A főpolgármesternek most ez ügyben fel kellene szólítania a BKK menedzsmentjét, hogy dolgozzon ki több alternatívát a csökkenő források függvényében. Meg lehet szüntetni az utasok nélküli buszjáratokat (sokan nem is tudják, hogy vannak ilyenek), az igényvezérelt buszoknál meg szigorúbb kritériumok bevezetésére lenne szűkség, hiszen a tömegközlekedésnek – pláne ilyen helyzetben – nem feladata az egy-két emberes menetek fenntartása. Ezeken a vonalakon a leginkább igénybe vett időszakokat lehetne menetrendesíteni. Persze a felvetett két példából nem lehetne fedezni a keletkezett anyagi hiányt. A járastruktúrát is felül lehetne és kellene bírálni, be kell látni, hogy a jelenlegi igen aránytalan díjszabás mellett, a rövid útvonalakon megcsappan az utazási igény.

 

Abban az esetben, ha leállna a BKK tömegközlekedés - remélhetően ilyen nem lesz - a MÁV elővárosi vonalai, a HÉV-vek belső szakaszai és a Volánbusz elővárosi járatai maradnának alternatívának, amelyek együttesen is az utazási igények töredékét lennének képesek kielégíteni. A területi egyenlőtlen elosztásról nem is beszélve.

 

Kertész Z István

További híreink
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Vitézy Dávid szerint öt éven belül megépülhet a vidámpark Budapesten
Az önkormányzati választáson főpolgármesterként induló Vitézy Dávid a BKK-rendészet megerősítése után új szórakoztató központot ígér a budapestieknek – és még közpénz s...
2024-04-18 17:49:40, Hírek, Aktuális2 Bővebben
A világ legnagyobb IT vállalata tarol a használt laptopok piacán is
A használt laptopok piacán számos márkával találkozhatunk, de főleg a legnagyobbak jól bejáratott sorozatai tűnnek fel. Nem véletlen, ugyanis ezek már bizonyítottak, tart...
2024-04-12 14:15:10, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyar Fotóművészek Szövetsége szervezésében egy generációkat összefogó csoportos kiállítás látható Pécsen....
Bővebben >>