Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Választási gumiszabályok
2013-07-29 09:47:22
Választási gumiszabályok

Választási gumiszabályok

Választási csalásra is lehetőséget ad a levélben történő szavazás intézménye – mondta el a Klubrádióban Tóth Zoltán választási szakértő. A levélben való szavazás környezetét megteremtő szabályozás tele van gumiszabályokkal, és nem ad garanciát az állampolgárok számára.


Mint a Hírhatár is beszámolt róla, a Hír TV-ben Pálffy Ilona, a Nemzeti Választási Iroda elnöke azt mondta, hogy a kettős állampolgárok többféleképpen szavazhatnak majd.

 

„Feladhatja postán abban az országban, amiben lakik, feladhatja postán a Nemzeti Választási Iroda részére ezt a levelet, de eljuttathatja a választást megelőző 15. naptól az adott országban lévő konzulátusokra, nagykövetségekre. Ott majd lesz egy ilyen postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze, és vigye már be a konzulátusra, mondjuk Csíkszeredára ezeket a levélszavazatokat, borítékokat. Áthozhatják Magyarországra, ott is fel lehet adni postán. És Magyarországon is, a választás napján majd lesz minden választókerületben egy kijelölt szavazókör, ahol szintén leadhatók ezek a levélszavazatok.”

 

Ez után megindult a találgatás a különböző sajtóorgánumokban, melyek nagyrészt azt taglalták, hogy csalni is lehet a szavazatokkal, ha az egész falu szavazatát bedobhatja az, akit megbíznak vele, nem kell hozzá igazolás. A választási iroda vezetője ez után pontosított az MTI-nek.

 

„Nem fordulhat elő, hogy valaki igazolás nélkül, mások nevében adhasson le szavazatot a választáson. Azokat eljuttathatja „a választást megelőző 15. naptól az adott országban lévő konzulátusokra, nagykövetségekre. Ott majd lesz egy ilyen postaládának nevezett urna, ahol nem kell semmit sem igazolni, hanem bedobhatja. De bedobhatja akár az egész faluét is, hogyha valakit megbíznak azzal, hogy szedje össze, és vigye már be a konzulátusra, mondjuk Csíkszeredára ezeket a levélszavazatokat, borítékokat. Áthozhatják Magyarországra, ott is fel lehet adni postán."

 

Pálffy Ilona az MTI-nek vasárnap elmondta, hogy mindenütt a világon szavaznak levélben.

 

„A választási eljárási törvény tartalmazza ennek szabályait: a szavazólapot beteszik egy teljesen üres borítékba, amire nincsen ráírva semmi. Ezt a lezárt borítékot pedig belerakják egy másik borítékba, amelyben benne van az, hogy ki az, aki szavazott. Ezt a levélcsomagot kell feladni a Nemzeti Választási Iroda címére. Azt, hogy abban mi van, hogy ki kire vagy melyik pártra szavazott, senki nem láthatja. Ugyanis a levelek feldolgozásakor csak a külső borítékot bontják fel, amelyben ott van a neve annak, aki szavazott, megnézik, hogy valóban regisztrált-e a választásra, és megfelel-e minden feltételnek, például, hogy a belső boríték le van-e ragasztva.”
 

Tóth Zoltán választási szakértő szerint csalásra is lehetőséget ad a levélben történő szavazás intézménye. A Klubrádióban Tóth Zoltán úgy fogalmazott, hogy a levélben való szavazás környezetét megteremtő szabályozás tele van gumiszabályokkal, és nem ad garanciát az állampolgárok számára – hangoztatta a szakember.

 

Az egyik konkrét példa az értesítési cím, illetve a postacím. Látszólag ez nem érdekes, a valóságban azonban kulcskérdés. A szakértő szerint a kormánypárt által fizettetett emberek járják a vidéket, és agitálnak, hogy kérjék ki a levélben való szavazáshoz szükséges csomagot. De nem a saját címüket írják rá az igénylésre, hanem a kormány által fizetett ügynök címét.

A szavazólapok kitöltéséről viszont semmit sem ír a törvény. Így Tóth Zoltán szerint akár be is lehet diktálni, hogy melyik jelöltet támogassa a szavazó, vagy Kubatov-listákról is kitölthető a szavazólap. A folyamat hasonló ahhoz, ami 2005-ben Manchester-ben történt. Ott akkor hasonló módszerrel csaltak.


A Nemzeti Választási Iroda vezetője szerint kizárt a csalás lehetősége, Tóth Zoltán úgy fogalmazott a törvény is lehet törvényellenes. A Klubrádióban elhangzott interjút teljes terjedelemben ITT hallgathatják meg.

 

Továbbra is kérdés, hogy hogyan lehet ellenőrizni, tényleg a megbízott személy dobja-e be a szavazatokat? Mi a garancia arra, hogy valaki nem ad le több névtelen szavazatot is egy pártra? Ha a szavazólapot névvel kell bedobni, akkor mi a biztosíték arra, hogy névtelen lesz a szavazás?

 

További kérdések: Gipsz Jakab kitől kapja meg a szavazócéduláját, ki bontja fel a visszaküldött szavazatot, ki és hogyan ellenőrzi, hogy ő adta-e fel? Rajta van-e a választói névjegyzéken? Ki ellenőrzi, hogy ő küldte?

 

Fogunk majd látni bőven olyan riportot, hogy Gipsz Jakab szavazott Szepsiszentgyörgyön vagy Kolozsvárott, aztán a következő képen meg azt sem érti, mi a kérdés, és ő ugyan nem szavazott magyar választáson, maximum a Reader’s Digest-nek küldött vissza valami válaszborítékot. Eddig itthon is és a külképviseleteken is, a személyazonosság igazolása után szavazhattunk, és itthon ez továbbra is így fog működni.

 

Évek óta halljuk, hogy az Egyesült Államokban is küzdenek azzal, hogy a levélszavazást a lehető legtökéletesebben oldják meg, és még mindig vannak anomáliák. De ott legalább fontos a demokrácia, és törekszenek rá, hogy megoldják. Nálunk a kormány egyelőre elintézi azzal, hogy cáfol, „nincs csalás”, és ezzel részéről a dolog kipipálva.

 

A Demokratikus Koalíció szerint hiába a kettős boríték. Mivel a külhoni szavazók névjegyzéke nem nyilvános, a beérkező szavazatok mögött akár „holt lelkek” is állhatnak.

 

„A pongyola megfogalmazás pedig lehetővé teszi, hogy „Kubatov-gárdisták” gyűjtsék be a szomszédos országok magyarlakta területein a kitöltetlen szavazólapokat, és akár tízezrével adjanak le hamisított szavazatokat. Csehovtól pedig tudjuk: ha az első felvonásban puska lóg a falon, annak a harmadikban el kell sülnie. Ha a törvény lehetőséget ad a csalásra, akkor a lehetőséggel élni is fognak”.

 

Vadai Ágnes szerint a mindenben neki kedvező választási törvény ellenére a Fidesz retteg, a kormánypárti politikusok félnek a választók ítéletétől, ezért tartják nyitva a csalás lehetőségét is.

 

„Hogy Orbán Viktor számára is érthető legyen: olyan ez, mintha nem volna elég, hogy a focipályán az ellenzék csapatában csak hét játékos játszhat, az ellenzék kapuja háromszor akkora, és a játékvezetői hármas is Fidesz-drukker, ráadásul a nézőtérről bárki be is szaladhatna gólt rúgni az ellenzék kapujába”.

 

A DK szerint a választók már annyira elégedetlenek a kormány politikájával, hogy jövőre a demokratikus ellenzék ilyen feltételek mellett is súlyos vereséget fog mérni rá.

 

Bánhidi Emese

Utoljára frissítve: 2013-07-29 17:43:31

További híreink
Balog Zoltánt saját hittársai jelentették fel a zsinati bíróságon
A Magyarországi Református Egyház tíz tagja feljelenti Balog Zoltán püspököt a zsinati bíróságon – tudta meg az RTL Híradó Vargha Anikó egykori kántortól.
2024-04-18 17:49:43, Hírek, Aktuális Bővebben
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A smarthome, azaz az okosotthon lesz a XVII. Pollack Expo fókuszában amit április 18. és 19.között rendeznek m...
Bővebben >>