Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gál napja van.
Valóban távoli konfliktus?
2014-08-14 15:03:47
Valóban távoli konfliktus?

Valóban távoli konfliktus?

Irakban és környékén valóban borzasztó dolgok történnek, akárcsak a világ sok-sok más válsággócában. De miért fontos számunkra majdnem ugyanannyira egy több mint 3400 km távolságban levő vérfürdő, mint például az, hogy szeptembertől 30%-50%-kal emelkedik a kenyér ára? Nos csupán azért, mert Gáza és Ukrajna mellett az Iszlám Állam az a válsággóc, ami leginkább fenyegeti a világot.
 
Akár megtörtént, akár nem, anekdotaként remekül hangzik, hogy 2009-ben, amikor szabadult az amerikaiak által felügyelt iraki börtönből, Al Bhagdadi így tréfálkozott őreivel: "Majd találkozunk New Yorkban." És ezt komolyan is gondolta. Mint Nidal Nuseiri, az Iszlám Állam egyik szóvivője elmondta, a terrorszervezetnek az egyik legfontosabb célja az Amerikai Egyesült Államok erejének meggyengítése. Ezt különféle szárazföldi csapásokkal, terrorakciókkal, a külföldi amerikai érdekeltségek elleni támadásokkal kívánják elérni.
 
Jeruzsálem, vagy ahogy ők nevezik, Bayt el-Maqdis meghódítása és Izrael állam megsemmisítése is egyik nagyon lényeges, hosszú távú tervük, de mielőtt hozzákezdenének, a Kalifátust kell megerősíteniük. Épp ezért, bármekkora fájdalmat okozott is nekik, egyelőre nem tudják oly mértékben támogatni a palesztin Hamaszt sem, ahogy az szerintük megérdemelné.
 
Ez azonban még mindig csak Izrael baja lenne. Csakhogy az ISIS terroristáinak ténykedése Európában, Amerikában és Ausztráliában is tetten érhető. A jelenleg Irakban és Szíriában harcolók közül becslések szerint 2000-3000 terroristának van nyugati útlevele. Ezek az amerikai, brit, francia, német, spanyol állampolgárok azoknak a muszlim bevándorlóknak a második-harmadik generációs leszármazottai, akik nem tudtak beilleszkedni és a perifériára sodródtak. Ők a nyugati világ puszta létét az iszlám ellen való támadásként élik meg. (Emlékszünk talán a 2013 májusában elkövetett Rigby- gyilkosságra, amely véres összecsapásokkal járó tiltakozóakciókat indított el nyugat-szerte. 2013 május 22-én ugyanis a 25 éves Lee Rigbyt, a királyi ezred dobosát fényes nappal, egy londoni utcán két brit állampolgárságú muszlim nigériai fiatalember szabályosan lefejezte.)
 
A hasonló, sodródó fiatalok megnyerésére látványos toborzóakciók folytat az ISIS. A terrorszervezet nyugati állampolgárai közülük sokan már korábban is harcoltak Szíriában, aztán visszatérnek szülőföldjükre, hogy további terrorakciókat hajtsanak végre vagy népszerűsítsék a Kalifátus eszméit. Velük hozható kapcsolatba pl. március végén az a robbantásos merénylet, amit szerencsére az utolsó pillanatban sikerült megakadályozni a francia Riviérán. De az Iszlám Állam híve volt az az ámokfutó is, aki Brüsszel belvárosában, a zsidó múzeum előtt végzett egy izraeli és egy francia turistával, és egy múzeumi alkalmazottal.
 
Érdemes belegondolni, mire számíthatunk, ha akár közvetlen környezetünkben is megszaporodnak a fentebbiekhez hasonló, gondosan megtervezett, az eddigieknél sokkal jobb anyagi háttérből finanszírozott atrocitások.
 
Kiss Kati
További híreink
Női hátat idéző lágy formák
Különleges, fekete gránit síremlék alatt nyugszik a 2016-ban elhunyt Bencsik István.
2019-10-16 21:25:05, Hírek, Színes Bővebben
Reviczky Gábor amiatt aggódik, hogy kirakják a ferencvárosi önkormányzati lakásából
A fideszes polgármestertől kapta a lakást még szeptemberben, de az most megbukott.
2019-10-14 23:48:34, Hírek, Színes Bővebben
Az urnák lezárultak, az eredményre még várni kell
Ismét önkormányzati választásokat tartottak hazánkban, Baranyában az előzetes adatok szerint a szavazatra jogosultak 48,27 százaléka adta le a voksát.
2019-10-13 20:42:48, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
V. Naszályi Márta (képünkön jobbra), aki legyőzte az I. kerületet 21 éve irányító Nagy Gábor Tamást, azt ígéri...
Bővebben >>