Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Konrád, Tivadar napja van.
Változatlanul mocskosak a villamosmegállók peronjai
2020-01-26 13:23:02
Változatlanul mocskosak a villamosmegállók peronjai

Változatlanul mocskosak a villamosmegállók peronjai

A budapesti 4-es és 6-os villamos talán egész Európa legforgalmasabb vonalai, napi szinten több tízezernyien veszik igénybe. Azonban ritkán esik arról szó, hogy viszonylag gyakran piszkítják össze a peronok járdáit felelőtlen, trehány emberek. Ezen kirívóan közösségellenes magatartás mérséklésére alig van remény, sokan a takarítást hiányolják – jogosan, de van itt más nézőpont is.

 

Felhívtuk a BKV üzemeltetési főosztályvezetőjét, Tóth Pétert (már nem először) a problémával. Tóth úr azonnal intézkedett, az egyik – csak példaként megadott helyszínen, a Petőfi híd budai hídfőjében, a Goldmann György téri megállóban végre eltüntették a két-három hete ott lévő szennyeződéseket. Azonban az intézkedést ténylegesen levezénylő BKV dolgozó, kétségbe vonta a szennyeződés ilyen régi voltát, egy-két napról beszélt, de ez nem volt igaz.

 

Sajnos akármilyen sokan is fordulnak meg ezeken a járdaszigeteken, alig-alig jelzik az ilyen problémákat. Továbbá számtalanszor előfordul, hogy a takarítók szépen összeseprik a szemetet, de az emberi ürülékekhez nem nyúlnak, azt gondosan kikerülik.

 

Ugye nem kell mondani, hogy amikor nagyobb a tömeg és véletlenül valaki a cipőtalpával beviszi a járművek belsejébe a szennyeződést, az milyen veszélyekkel jár. Sokan le se merik tenni a villamosok padlózatára a csomagjukat, de az is gyakran előfordul, hogy onnan, ha keletkezik ülőhely, arra helyezik fel a pakkjaikat. Ennek egészségkockázati okain túl természetesen esztétikaiak is vannak.

 

A nagy körúti villamosok esetében az is baj, hogy az éjjel-nappal közlekedő szerelvények Budapest fő bulizóhelyeit kötik össze, így talán ezért is koszosabbak az itteni járdaszigetek.

 

A Budapesti közlekedési Központot is kérdeztük az ügyben, ahol villámgyorsan továbbították az ügyben illetékes Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóságnak a felvetéseinket, ők a következő választ küldték.

 

A szennyező cselekménye köztisztasági szabálysértésnek minősül és az erre vonatkozó jogszabály (2012. évi II. tv. 196. §-a) szerint kell eljárni;

 

Eszerint aki a közterületen, a közforgalom céljait szolgáló épületben, vagy közforgalmú közlekedési eszközön szemetel, ezeket beszennyezi vagy a felügyelete alatt lévő állat által az előbb megjelölt helyen okozott szennyezés megszüntetéséről nem gondoskodik, szabálysértést követ el. A közterület-felügyelőnek van jogosultsága intézkedni.

 

Mivel például a járdasziget beszennyezése szabálysértésnek minősül, szankciót csak tettenérés esetén lehet kiszabni. A helyszíni bírság 5 – 50 ezer forintig terjedhet, de szabálysértési feljelentés esetén 150 ezer forintig terjedő pénzbírság is lehetséges. A rendőrség a törvényben meghatározott feltételek esetén bármely szabálysértés miatt kiszabhat helyszíni bírságot.

 

Ezekből látható, hogy a villamosok és más tömegközlekedési eszközök peronjai közterületnek minősülnek.

 

Azonban a fenn említett bírságot, hogy valaha is be tudták volna szedni, nem tudunk, pedig jó lenne, ha az ebből származó pénzt a megállóhelyek rendszeres és alaposabb takarítására fordíthatná a BKV. A 4-es és 6-os villamosok vonalára tulajdonképpen állandóan kellene egy külön takarító brigád. A leggyakrabban összepiszkított megállóhelyek: a Margit híd budai hídfő, a Nyugati tér, az Oktogon, a Wesselényi utca, a Blaha Lujza tér és a Goldmann György tér, bár utóbbi esetében ez csökkent a Zöld Pardon szórakozóhely arrébb költöztetésével.

 

Kertész Z István (kép: illusztráció)

 

 

 

Utoljára frissítve: 2020-01-27 10:24:58

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Manapság nincs olyan ember, akit ne érintene a stressz valamilyen szinten, abban viszont nagy különbségek mu...
Bővebben >>