Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Angelika napja van.
Vasárnap az emberek megostromolták a Dobogókőt
2022-12-13 17:26:03
Vasárnap az emberek megostromolták a Dobogókőt

Vasárnap az emberek megostromolták a Dobogókőt

A Pilis-tető ugyan 57 méterrel magasabb, mint a Dobogókő, azonban oda autóval vagy busszal sem lehet feljutni. A mi buszunk a Kétbükkfa nyeregnél hatalmas fordulatot tesz mielőtt megáll, így látható volt, hogy azért a már említett Pilis-tetőt is megrohamozták, nagyjából negyven autó állt a parkolóban. Innen oda vissza 10 kilométeres séta a kilátótorony, kicsit sportosabb vállalkozás, mint a járműből kiszállni a Dobogókő tetején. Mi itt szálltunk le, hogy ebéd előtt egy kis gyaloglással frissítsük fel magunkat.

 

A turistaösvényen meglehetősen sok lábnyomot találtunk, pedig csak néhány órája hullót le a hó.  Kétszer kellett kereszteznünk az országutat, ami cseppet sem volt egyszerű és veszélytelen, mind két helyen egymás után jöttek a gépkocsi oszlopok, és mire az egyik irányban lélegzetvételnyi forgalom-szünet állt be, jöttek a másik irányból. Általában a sebesség is túlzott volt a keskeny és nem száraz úttesthez viszonyítva.

 

 

A menedékházban egy másik turista társaság is pont ugyanerre panaszkodott. A hegytető parkolóban minden talpalatnyi helyen autók álltak, csakúgy, mint a volt Belügy minisztériummal szembeni réten. A Zsindelyest céloztuk meg ebédelési helyszínül. Előző nap a vendéglős kérdezte a telefonban, hogy foglaljon-e nekünk asztalt. Ezen elcsodálkoztunk, minek, ott korábban mindig le tudtunk ülni. A több mint kétszeresére bővített egységben azonban képtelenség volt szabad helyet találni, ahol éppen nem ültek, foglalt felírat díszelgett.  Ami pozitívum, hogy a nagyon kulturált illemhelyeket, úgy látszik szabadon lehetett használni. Végül a régi, megszokott törzshelyünkre, az Eötvös Lóránt turistaházba vonultunk. Bár kevesen ott sem voltak, de a legtöbben csak üdítőt, kávét kértek és a különféle ételek megrendelése  a vendég közreműködésével gyorsan megtörtént. Az egyik lejtős szakaszon egy kisfiú szánkózott, de az apja nem figyelmeztette, hogy, amíg jönnek gyalogosok, addig ne induljon. Tipikus példájaként annak  a felfogásnak, hogy "csak mi vagyunk, mások nem érdekelnek."

 

A két kilátóban a korlátokba kapaszkodók nagy örömére, időnként arrébb libbent a köd és gyönyörű téli panoráma tárult fel a türelmesebbeknek. Aki mondjuk 10 percet áll ott, szó szerint szélben-fagyban, annak már van türelme vagy nagyon kíváncsi.  A Szer-kövek gerincén sétáltunk tovább, az erdei kilátó után a tömeg hirtelen megcsappant pedig a táj itt is gyönyörű fehér volt. Persze arra mi is gondoltunk, hogy a kirándulás minél hosszabb szakasza, lehetőleg 500 méternél magasabb helyeken vezessen.

 

 

Elbóklásztunk az Ilona pihenőig, majd onnan a Hoffmann fogadó felé vettük az irányt. Ilyenkor az olvadás is gyors lehet, bár a hőmérséklet még mindig 0 fok körül alakulhatott. A Disznós árokból lefolyó patakon, azok alig tudnak átkelni, akik a zöld négyzet jelzést követve ereszkednek alá. Majdnem száz éve itt borult fel az akkor még meglévő erdei vasút kis gőzmozdonya, leforrázva a két szolgálatot teljesítő munkást.

 

A Hoffmanntól már erdészeti aszfaltúton előbb fel, majd meredeken lefelé ballagtunk be Pilisszentlélekre, éppen elérve Pomáz felé az aznapi utolsó buszt, pedig még csak alig múlt háromnegyed négy.  Éppen a viadukt előtti kanyarban találkozunk az ellenkező irányban tartó autóbusszal, ami még mindig kevésbé volt veszélyes, mintha a pilisszentléleki elágazásnál történt volna mindez, ahol a hegyes szögű kialakítás miatt a buszok alig tudnak kifordulni a felsőbbrendű országútra. Buszunkkal immár újból felérve a Dobogókőre, bár már besötétedett, de autó ugyanannyi parkolt, mint dél körül, csak most a parkoló járművek közül kettő akadályozta a haladásunkat.

 

Néhány perces huzakodás után mégis sikerült beállni a felszálló helyre, ahol már rengetegen várták a járatot. Csak azt nem értjük, ha fizetős parkoló van, akkor az őr, a jegyárus miért nem figyelmezteti az autóvezetőket, hogy itt bizony menetrend-szerinti busz-közlekedés is van.

 

(A cikkünkhöz tudatosan csak természeti képeket csatoltunk, szándékosan mellőztük a tömegjeleneteket.)

 

Kertész Z István; kép Székely Ildikó

További híreink
Hajdu Szabolcs: „Már nem érdekel a sorsa ennek az országnak”
A színész-rendező-forgatókönyvíró nem akar többé kis pénzből filmet forgatni, és nem akar a mai rendszernek sem ellenállóként, sem opportunistaként a része lenni.
2022-10-06 11:17:16, Hírek, Kultúra Bővebben
Fesztivált így nem vártunk még soha...
Két év után újra Sziget Fesztivál. Jobban vártuk, mint valaha és biztos, hogy kihagyhatatlan lesz. 2022. augusztus 10-15-ig jön a nagy visszatérés.
2022-08-01 19:07:18, Hírek, Kultúra Bővebben
Látszólag az ország legmagasabb hegye volt
Mintha valahol a messzi Felvidéki tájakon járnánk, ha a Bükk-hegység nyugati bástyájáról készült évtizedekkel ezelőtt készült képét nézzük.
2022-06-28 15:40:09, Hírek, Kultúra Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bár alapvetően elsőre mindenkinek a hölgyeknek szánt játékszerek villannak be, azért a férfiakat sem szabad el...
Bővebben >>