Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Marcell napja van.
Vastagbélrákkal, egyetlen fillér nélkül élni
2014-02-12 09:30:43
Vastagbélrákkal, egyetlen fillér nélkül élni

Vastagbélrákkal, egyetlen fillér nélkül élni

A kormány úgy kommunikálta a rokkant-törvény módosítását, mely 2014. 01. 01-től hatályos, hogy „lényegesen” kedvezőbbé váltak a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának jogosultsági feltételei. Szerintük a biztosítási jogviszony időtartamának kiszélesítésével kedvezőbb helyzetbe kerültek a rokkantak.

 

Eddig ha az utolsó 5 évből 2 év biztosítási időnél több hiányzott, a beteg 40-99% össz-szervezeti károsodás esetén nem kapott egyetlen forint pénzellátást sem. Azonban az időtartamok kiszélesítése sem hozott enyhülést a kiszolgáltatottak számára, mert 2014. 01. 01-től az utolsó 10 évből 3 év, az utolsó 15 évből 5 év hiányozhat ahhoz, hogy a beteg pénzellátást kaphasson. Ezt még makkegészséges ember sem teljesítheti 50-60 évesen ebben a munkanélküli világban, a súlyos betegekkel pedig szóba sem állnak egyetlen munkahelyen sem a nyílt munkaerőpiacon.

 

A Dél-Magyarországon élő 55 éves vastagbélrákos, D kategóriás megrokkant férfinél 80% mértékű egészségkárosodást véleményeztek az orvos-szakértők még 2012 decemberében, a NRSZH felülvizsgálatán. A férfi 34 év ténylegesen munkában töltött szolgálati idővel rendelkezik. Még 2008 végén meg kellett szüntetnie az építőipari vállalkozását, mert a körbetartozás áldozata lett. A magas és mélyépítés területén dolgozott első számú alvállalkozóként az autópálya-építéseken, de a fővállalkozó nem fizetett neki. Így az APEH-nál is - önhibáján kívül – feketelistára került. 2012-ben bekövetkezett megrokkanásakor nem volt meg az utolsó 5 évben az 1095 nap biztosítási jogviszonya, így egyetlen fillér pénzellátás nélkül maradt a családfő, akinek számos súlyos betegsége van.

 

Hat és nyolc éves kisgyermekei vannak, a felesége egészségügyi dolgozó. A lakóhely szerinti területileg illetékes önkormányzatnál hiába kérne segélyt, egyetlen fillért sem kap a szociális törvényre hivatkozással - azt mondták neki, hogy a feleségének a havi nettó 85 ezer forint fizetéséből és a két kisgyermek után járó családi pótlék összegéből, ami összesen 110 ezer Ft/hó, vidáman meg tud élni a négytagú család. Az 55 éves férfi, ha egészséges munkanélküli lenne, akkor sem bírná ki még azt a 10 évet, ami az öregségi nyugdíjkorhatárig (65 év) hátra van, egyetlen forint pénzellátás nélkül.

 

A kétségbeesett, súlyos beteg férfi elképzelni sem tudja, hogy mit hoz számára a holnap. Nem elég a súlyos rokkantságával megküzdenie, de az ő sorstragédiája hűen tükrözi, hogy mennyire embertelen a kormány rokkantakkal szembeni törvénykezése. A rokkant érdekvédő szervezetek szerint a törvény-módosítás semmilyen enyhítést sem hozott a betegek számára. Rengetegen jelentkeznek náluk azzal, hogy továbbra sem jogosultak pénzellátásra. A biztosítási jogviszony kiszélesítése számukra ugyanazt a csapdát tartogatja, mint eddig.

 

Eközben a keresztényi kormány azt hangoztatja úton-útfélen, hogy úgy alkotta meg, és módosította a rokkantak ellen meghozott törvényt, hogy az a betegeknek is jó legyen. Szégyen és gyalázat, hogy kiszolgáltatott, súlyos betegeket egyetlen forint pénzellátás nélkül hagynak - egy élet munkája után az alaptörvényre és a szociális törvényre hivatkozva - a családjuk nyakába varrva!


forrás: Pest Megyei Hírhatár

További híreink
Meddig tart, avagy a női és férfi kéj titkai (+18)
Sokan nem is feltételeznék, hogy egészen az 1970-es évekig tökéletesen normálisnak gondolták azt a tényt, hogy a nők élete a testi kéj nélkül is teljes lehet. Igen, 50 év...
2020-08-12 19:57:45, Hírek, Aktuális Bővebben
A vászonképekkel kapcsolatos elvárások
Bármilyen termékről is van szó, a megfelelő minőség és a garancia ma már mindenhol elvárt. Nincs ez másképp a vászonképek esetében sem.
2020-08-12 19:46:04, Hírek, Aktuális Bővebben
Korszerű és stabil ipari gurulóállványok a biztonság jegyében
Miben rejlik az ipari gurulóállvány hasznossága, leginkább mely munkaterületeken lehet kihasználni a fizikai adottságait, illetve mik lehetnek a jogos elvárások vele szem...
2020-08-12 19:43:30, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A Magyarok Kenyere Baranya megyei búzagyűjtő napját immár ötödik alkalommal rendezték meg Sombereken.
Bővebben >>