Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Andrea napja van.
Vastagbélrákkal, egyetlen fillér nélkül élni
2014-02-12 09:30:43
Vastagbélrákkal, egyetlen fillér nélkül élni

Vastagbélrákkal, egyetlen fillér nélkül élni

A kormány úgy kommunikálta a rokkant-törvény módosítását, mely 2014. 01. 01-től hatályos, hogy „lényegesen” kedvezőbbé váltak a megváltozott munkaképességű személyek ellátásának jogosultsági feltételei. Szerintük a biztosítási jogviszony időtartamának kiszélesítésével kedvezőbb helyzetbe kerültek a rokkantak.

 

Eddig ha az utolsó 5 évből 2 év biztosítási időnél több hiányzott, a beteg 40-99% össz-szervezeti károsodás esetén nem kapott egyetlen forint pénzellátást sem. Azonban az időtartamok kiszélesítése sem hozott enyhülést a kiszolgáltatottak számára, mert 2014. 01. 01-től az utolsó 10 évből 3 év, az utolsó 15 évből 5 év hiányozhat ahhoz, hogy a beteg pénzellátást kaphasson. Ezt még makkegészséges ember sem teljesítheti 50-60 évesen ebben a munkanélküli világban, a súlyos betegekkel pedig szóba sem állnak egyetlen munkahelyen sem a nyílt munkaerőpiacon.

 

A Dél-Magyarországon élő 55 éves vastagbélrákos, D kategóriás megrokkant férfinél 80% mértékű egészségkárosodást véleményeztek az orvos-szakértők még 2012 decemberében, a NRSZH felülvizsgálatán. A férfi 34 év ténylegesen munkában töltött szolgálati idővel rendelkezik. Még 2008 végén meg kellett szüntetnie az építőipari vállalkozását, mert a körbetartozás áldozata lett. A magas és mélyépítés területén dolgozott első számú alvállalkozóként az autópálya-építéseken, de a fővállalkozó nem fizetett neki. Így az APEH-nál is - önhibáján kívül – feketelistára került. 2012-ben bekövetkezett megrokkanásakor nem volt meg az utolsó 5 évben az 1095 nap biztosítási jogviszonya, így egyetlen fillér pénzellátás nélkül maradt a családfő, akinek számos súlyos betegsége van.

 

Hat és nyolc éves kisgyermekei vannak, a felesége egészségügyi dolgozó. A lakóhely szerinti területileg illetékes önkormányzatnál hiába kérne segélyt, egyetlen fillért sem kap a szociális törvényre hivatkozással - azt mondták neki, hogy a feleségének a havi nettó 85 ezer forint fizetéséből és a két kisgyermek után járó családi pótlék összegéből, ami összesen 110 ezer Ft/hó, vidáman meg tud élni a négytagú család. Az 55 éves férfi, ha egészséges munkanélküli lenne, akkor sem bírná ki még azt a 10 évet, ami az öregségi nyugdíjkorhatárig (65 év) hátra van, egyetlen forint pénzellátás nélkül.

 

A kétségbeesett, súlyos beteg férfi elképzelni sem tudja, hogy mit hoz számára a holnap. Nem elég a súlyos rokkantságával megküzdenie, de az ő sorstragédiája hűen tükrözi, hogy mennyire embertelen a kormány rokkantakkal szembeni törvénykezése. A rokkant érdekvédő szervezetek szerint a törvény-módosítás semmilyen enyhítést sem hozott a betegek számára. Rengetegen jelentkeznek náluk azzal, hogy továbbra sem jogosultak pénzellátásra. A biztosítási jogviszony kiszélesítése számukra ugyanazt a csapdát tartogatja, mint eddig.

 

Eközben a keresztényi kormány azt hangoztatja úton-útfélen, hogy úgy alkotta meg, és módosította a rokkantak ellen meghozott törvényt, hogy az a betegeknek is jó legyen. Szégyen és gyalázat, hogy kiszolgáltatott, súlyos betegeket egyetlen forint pénzellátás nélkül hagynak - egy élet munkája után az alaptörvényre és a szociális törvényre hivatkozva - a családjuk nyakába varrva!


forrás: Pest Megyei Hírhatár

További híreink
Családi nyaralás Ausztria legnagyobb UNESCO parkjában
A gyermekes családok mind tudják, hogy gyerekkel elindulni egy nyaralásra nem leányálom. Egyrészt maga a szervezés és csomagolás is már egy kész tortúra, különösen, ha ki...
2024-04-15 15:34:58, Hírek, Aktuális Bővebben
A gyerekek igazán tudnak örülni az ajándékoknak
Sok családban megszokott dolog, hogy az olyan ünnepeken, mint a karácsony, csak a gyerekek kapnak nagy ajándékokat, a felnőttek egymás között csak jelképes figyelmességek...
2024-04-09 19:37:46, Hírek, Aktuális Bővebben
Az üzleti infrastruktúra-fejlesztés alapja, a rendszerintegráció
Míg az elmúlt időszakban csupán drága, hosszadalmas middleware-ek általi fejlesztésekkel lehetett megoldani az integrációt, addig napjainkban elérhető egy biztonságosabb,...
2024-04-09 19:05:49, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevéve...
Bővebben >>