Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Vécékért tüntettek - rabosították a Város Mindenkié Csoport három aktivistáját
2021-01-19 20:12:04
Vécékért tüntettek - rabosították a Város Mindenkié Csoport három aktivistáját

Vécékért tüntettek - rabosították a Város Mindenkié Csoport három aktivistáját

A Város Mindenkié (AVM) évek óta számos fórumon szorgalmazza, hogy a Fővárosi Önkormányzat biztosítsa legalább 150 ingyenes, akadálymentes, éjjel-nappal nyitva tartó nyilvános illemhely üzemeltetését Budapesten.

 

A csoport – e kampánya keretében is – elsősorban a hajléktalan emberek érdekeit tartja szem előtt, akik gyakran az utcán kénytelenek elvégezni a szükségüket, emiatt viszont megbírságolják őket köztisztasági szabálysértésért. De aligha szorul magyarázatra, hogy a kisgyermekes szülők, a mozgáskorlátozott és idős emberek, az inkontinenciával élők, a közterületen dolgozó munkások, valamint a vendéglátóhelyek átlag fölötti koncentrációja miatt különösen szennyezett negyedek lakói számára is nagyon fontos, hogy sokkal több közvécé legyen a városban.

 

Az AVM már 2017-ben az ombudsmanhoz fordult, aki az AJB-1944/2017. számú ügyhöz kapcsolódó jelentésében – többek között az emberi méltósághoz és a testi-lelki egészséghez fűződő alapjogokra hivatkozva – felkérte a belügyminisztert és Budapest főpolgármesterét a probléma rendezésére. Az aktivisták hosszú hónapok munkájával fölkeresték az összes fővárosi közvécét, felmérték az állapotukat, kidolgoztak egy javaslatcsomagot az önkormányzatok számára, petíciót indítottak, sajtóközleményeket jelentettek meg – érdemi változásra azonban mindeddig nem került sor.

 

2020 novemberében az AVM tagjai a politikai véleménynyilvánításhoz fűződő jogukat gyakorolva – a szélesebb nyilvánosság figyelmének felhívása céljából – fölfestettek néhány feliratot a járdák aszfaltjára a Városház utcában és a Ferenciek terén.

 

Sablonokat és akril alapú festéket használtak, a rövid szövegek semmilyen sértő üzenetet nem tartalmaztak („Közvécéket Budapestre”; „Toalett – hova lett?”; „Közvécé – közügy”). Egy járókelő följelentette az aktivistákat, a rendőrség (két járőrautó) pedig tüstént lecsapott rájuk. A rendőrök az aszfalt „állagsérülésének” felmérésére szakértői csoportot hívtak ki, amely a „kárt” 205 ezer Ft-ban állapította meg. Az AVM tetten ért tagjait – a fentiekben leírt „bűncselekmény” vádlottjaiként – 2021. január 5-én az V. kerületi Rendőrkapitányságon rabosították.

 

A Város Mindenkié nem ismeri el a „bűnösséget”, teljességgel megalapozatlannak tartjaa vádat, értelmezhetetlennek tekinti az aszfalt 205 ezer Ft-os „értékcsökkenésére” vonatkozó szakértői becslést, és felháborítónak véli, hogy ugyan a nyilvános illemhelyek emberi méltóságot sértő hiányának orvoslása ügyében hosszú évek alatt sem történt semmi, azokat az aktivistákat azonban példás gyorsasággal sikerült meghurcolni azokat, akik – a politikai véleménynyilvánítás szabadságával élve – felhívták a figyelmet a problémára.

 

(kép: archív)

További híreink
Nehogy tragikus hős legyen
Míg a kérdésén gondolkodtam, „Hogy bírod lelkileg ezt a sok valóságot a fejedben?”, ő már válaszolt is: „Ha engem kérdezel, én fáradt vagyok a félelemtől” – Bruck András ...
2024-04-21 10:22:54, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Állami revizorok ellenőrzik titokban a betegeket a kórházakban
Az orvosok és az egészségügyi szakdolgozók munkáját és kórházi jelenlétét mostantól váratlanul ellenőrizhetik, a hét akármelyik napján, minden napszakban. Az Országos Kór...
2024-04-21 10:22:52, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Havas Henrik építené Gattyán György médiabirodalmát
A politikusok korrupciós ügyeit és a gazdasági szereplők visszaéléseit szeretné felgöngyölíteni oknyomozó csapatával Havas Henrik. A legendás televíziós szakember a napok...
2024-04-18 17:49:41, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, ...
Bővebben >>