Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Vince napja van.
Vérfürdő a Fideszben: Akiknek Orbán nem kegyelmezett
2018-05-09 15:32:05
Vérfürdő a Fideszben: Akiknek Orbán nem kegyelmezett

Vérfürdő a Fideszben: Akiknek Orbán nem kegyelmezett

1. Lázár János

 

A legnagyobbat talán volt a kancelláriaminiszter bukta: Magyarország második emberéből a Fdesz-frakció hátsó soraiba volt kénytelen emigrálni. Az okok között ott van az is, hogy nélkülözhetetlennek hitte magát, meg az is, hogy sikerült egy komoly szövetséget kovácsolnia maga ellene a Fideszben. Az egyelőre nem világos, hogy a Lázár-ellenes koalíciót Orbán szervezte, vagy engedett a nyomásnak, amikor már nem tudott mást tenni./.../

 

Már tavaly ősszel tudta, hogy nem lesz miniszter, akkor arra hivatkozott, hogy túl sok volt a munka, és Hódmezővásárhelyre nem jut ideje. Ez egyfajta zsarolás lehetett Orbán felé, de Lázár nem tudta elérni, amit akart. Többször átvitte az akaratát Orbánon, például amikor miniszteri kinevezést kapott az államtitkári helyett, vagy amikor nem engedte maga alá betagozni Rogánt, de 2018-ra már nem volt rá szükség: valószínű, hogy Lázárt egyszerűen legyőzte a Rogán-vonal, és Orbán bukásának esetére készíti elő magát.

 

2. Balog Zoltán

 

A papminiszter bukásának oka viszonylag egyértelmű: rájött, hogy amit csinál, az értelmetlen, de ez Orbánt nem érdekelte. Balog azt akarta, az új kormányban válasszák kettő az Emmit oktatásra és az egészségügyre (ez a két szakpolitikai terület, amivel a Fidesz nem tud mit kezdeni), de akkor Orbánnak egy helyett két miniszterrel kellett volna tárgyalnia: úgyhogy az Emmi maradt, Balog ment.

 

Ő lesz a felelős a Fidesz hátországának gondozásáért, mint a Polgári Magyarországért Alapítvány elnöke, de mivel eddig is az volt, sokat nem nyert azon, hogy - életében először - szembe mert szállni Orbánnal.

 


3. Kósa Lajos

 

A korábbi debreceni basa távozása kormányból borítékolható volt. Voltaképpen folyamatos hanyatlás volt számára az utóbbi ciklus, bár első blikkre akár emelkedésnek is látszódhatott.

 

Először a debreceni hátországot vette el tőle Orbán, amikor összeférhetetlenné vált a képviselői és a polgármesteri tisztség. Aztán a Fideszben viselt ügyvezető alelnöki pozícióját veszítette le, amikor frakcióvezető lett. Végül a frakcióbeli kapcsolataitól vágták el a azzal, hogy a kormányba emelték.

 

Ha ez nem volt szándékos Orbán részéről, akkor Kósa folyamatos gyengülése a véletlenek tragikus összjátéka. Ha meg szándékos volt, akkor Kósa –is- elbukta a hatalompolitikai játszmát Orbánnal szemben.

 

4. Simicskó István

 

Úgy bukott meg, hogy voltaképpen senki észre sem vette. Nagyot véthetett Orbán ellen, de senki nem tudja, mi lehetett az.

 

2000-2002 között titkosszolgálati államtitkár, 2006-2010 között a parlament nemzetbiztonsági bizottságának elnöke (hogy ne Kövér legyen), 2010-2012 között honvédelmi államtitkár, 2012-2015: sportért felelős államtitkár, 2015-2018 között honvédelmi miniszter. Aztán most semmi, még egy nyamvadt bizottsági tagság se. Ment a levesbe.

 5. Németh Szilárd

 

A Fidesz szimpatikus külsejű verőembere is akkorát bukott, hogy a fal adta a másikat - Szabó Szabolcs meg az elsőt, amikor Németh kikapott az ellenzéki jelölttől Csepel-Soroksáron, pedig nagyon kellett volna az a mandátum a Fidesznek, hogy a ciklus során végig fennmaradjon az alkotmányozó többség.

 

Minden bizonnyal ez a vereség a fő oka annak, hogy Némethtől elvették a nemzetbiztonsági bizottság alelnöki posztját.

 

Németh Szilárd ezzel együtt elveszítette a honvédelmi és rendészeti bizottság elnöki posztját is, amit Kósától örökölt meg annak miniszterré válása után. Sőt, egyáltalán nem maradt bizottsági tagsága.

 

6.-7.: Répássy Róbert és Budai Gyula

 

Répássy kegyvesztettsége érthető: 2006 után az akkor frakcióvezető Navracsicshoz csapódott, követte az igazságügyi tárcához is, mentorának a külügybe, majd Brüsszelbe való távozása miatt azonban egyedül maradt. Az igazságügyi államtitkári posztról már 2015-ben leváltották, csak idő kérdése volt, hogy a Parlamentből is kikerüljön.

 

Budai viszont Orbánhoz való végtelen lojalitásával tüntetett elszámoltatási biztosként, honvédelmi és a vidékfejlesztési államtitkárként is, de mindenhol elfogyott körülötte a levegő, és Orbán nem törte össze magát egy idő után, hogy az egykori ügyésznek újabb lehetőséget adjon.

 

(forrás: b1.blog)

Utoljára frissítve: 2018-05-10 11:42:13

További híreink
Váratlan ellenzéki siker: a MÁV nem alkalmazza a „rabszolgatörvényt”
A Magyar Villamos Művek (MVM) után egy újabb, sok embert foglalkoztató állami vállalat is arról tájékoztatta az ellenzéki képviselőket, nem tervezi az új túlóratörvény be...
2019-01-22 10:05:48, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Egy volt belőle, és most már majd annyi se lesz – rendhagyó búcsú Vajnától
Olyanoknak, akinek a magyar film és a magyar kapitalizmus van-ja, volt-ja és lesze igazán fontos (és én olyan vagyok), Andy Vajna András nem volt kikerülhető ember. A hal...
2019-01-21 14:30:21, Hírek, Aktuális2 Bővebben
Németh Szilárdot vérereklyével díjazták
Vannak képek, események, mozzanatok, amik megtalálnak, befészkelik magukat az agyba, és nem hagynak nyugodni… mint cseresznyében a kukac, vagy iskolában a hegyesfarkú bél...
2019-01-19 15:01:24, Hírek, Aktuális2 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Több hallgató és olvasó is jelezte: ma kellene megérkeznie a nyugdíjnak, de hiába várta a pénzt – jelezte a Kl...
Bővebben >>