Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma György napja van.
Veszélyben a kistelepülések kulturális élete
2016-11-11 20:30:59
Veszélyben a kistelepülések kulturális élete

Veszélyben a kistelepülések kulturális élete

November 15-ig adhatják be a helyi kulturális élet támogatására igényeiket az 1000 főnél kisebb lélekszámú települések az Emberi Erőforrás Minisztérium által kiírt pályázatra. Az összesen 24,4 milliós keretből legfeljebb 300 ezer forintot nyerhet egy település.

 

Bár valószínűleg a nyertesek többsége nem a maximális 300 ezer forintot kapja meg, így is a jogosultak alig néhány százaléka jut majd elképesztően alacsony összegekhez. Az alulfinanszírozott pályázatból kimaradóknak azonban semmilyen anyagi forrás nem marad a helyi kulturális élet fenntartására, arra a legtöbb aprófalu képtelen lesz majd pénzt előteremteni.

 

Az LMP szerint ez a nevetségesen alulfinanszírozott pályázat pontosan megmutatja, hogy mennyire tartja fontosnak a kormány a kistelepüléseket és a kulturális életüket. Arról nem is beszélve, hogy nem világos a támogatások hasznosulása sem, hiszen a jogszabály szerint a „kulturális alapellátás” egy homályos fogalom csupán.

 

Az ellenzéki párt arra hívja fel a figyelmet, hogy Orbán Viktornak a Budai Várba költöztetésére vagy a budapesti Városligetbe tervezett múzeumi negyed kialakítására százmilliárdok állnak rendelkezésre, a kistelepülések kulturális életének finanszírozására a kormányzat viszont csak 24,4 millió forintot szán.

 

Az LMP szerint előbb ki kell találni a kistelepülések pontos kulturális feladatait és utána érdemi támogatást adni a megvalósításukhoz. Azért is van nagy szükség erre, mert itthon ma négymillió ember nem jut hozzá az alapvető kulturális javakhoz sem. Számításaik szerint akár 1000 – 1300 kistelepülés is kimaradhat ebből a kulturális pályázatból.

 

Kertész Z István/kép: illusztráció

Utoljára frissítve: 2016-11-12 11:48:55

További híreink
Neked milyen álmaid irodája?
Rengeteg olyan munkakör van, amelyet különböző méretű irodahelyiségekben kell végezni. Rutintalan irodista azt hihetné, hogy teljesen mindegy minden, a lényeg, hogy leg...
2024-04-17 10:50:40, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Magyar Péter, a hiányzó hős
Bármilyen előzmény nélkül, mint derült égből a villámcsapás, én is úgy találkoztam először Magyar Péter nevével - Bruck András FB-jegyzete.
2024-04-13 08:33:55, Hírek, Aktuális3 Bővebben
Kovács államtitkár Magyar Péterről: ezt következmények nélkül nem lehet hosszú távon művelni
Szerinte Magyart elhagyta a felesége és ez bosszúállásra sarkallja.
2024-03-22 12:58:01, Hírek, Aktuális3 Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>