Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Márk napja van.
Világrekord: a 16 éves fiú sítalpakon érte el a Déli-sarkpontot
2014-01-21 16:42:07
Világrekord: a 16 éves fiú sítalpakon érte el  a Déli-sarkpontot

Világrekord: a 16 éves fiú sítalpakon érte el a Déli-sarkpontot

A mindössze 16 esztendős brit Lewis Clarke meghódította a Déli-sarkot, ezzel megdöntötte a világrekordot: ő a legfiatalabb ember a Földön, aki sítalpakon elért a Déli-sarkponthoz.



A Spiegel online portál beszámolója szerint a mindössze 16 esztendős brit Lewis Clarke-nak szombaton sítalpakon sikerült elérnie a Déli-sarkponthoz. Útja december 2-én vette kezdetét, majd 48 nap elteltével, 1129 kilométert maga mögött hagyva ért véget. Miután megérkezett az amerikai Amundsen-Scott állomásra, Clarke az alábbiképpen nyilatkozott:


"A legnagyobb megkönnyebbülés számomra, hogy holnap 48 nap elteltével először nem kell korán kelnem és 9 órán keresztül húznom magam után a szánomat a havon a jeges szélben."

A fiatal fiú és kísérője, Carl Alvey a sarkponthoz szombaton érkeztek el. Az azt megelőző 1129 kilométeres út 48 napig tartott. Az út során -50 Celsius-fokos hideget és 190 km/órás széllökéseket is el kellett viselniük. Átlagosan napi 8 órát utaztak sílécen és naponta 18 mérföldet tettek meg - de így is néhány órával később érkeztek meg a kijelölt állomásra a vártnál.

"Tudtam, hogy nehéz lesz, de azt nem gondoltam volna, hogy ennyire." - jelentette rádión Clark körülbelül 80 kilométerrel célba érkezésük előtt.

Clark hozzátette azt is, hogy amint hazaér, az első dolga egy hatalmas adag spagetti elfogyasztása lesz. A népszerű ételt – amely hetek óta az első meleg tála volt – egy fűtött sátorban fogyasztotta el.


Clark első nyilvános beszédét a rendkívüli expedíciójáról január 25-én, szombaton fogja tartani a londoni Adventure Travel Show keretein belül.



Lewis Clark a bristoli GSCE hallgatója. Clarke rekordja hivatalos. Ezzel az eredményével letaszította trónjáról a kanadai Sarah Ann McNair-Landryt, aki 2005-ben, 18 esztendősen érte el sítalpakon az Antarktiszt.


Az első ember, aki elérte a Déli-sarkot, a norvég Roald Amundsen volt, aki felfedezőtársaival együtt 1911. december 14-én felverte táborukat bolygónk legdélebbi pontján. Három napot töltöttek itt, és közben méréseket végeztek és feltérképezték a helyzetüket. Egy hónappal később Amundsen versenytársa, az angol Robert Falcon Scott 1912. január 17-én érte el a pólust. Scott és négy társa a visszaút végén sajnos halálra fagyott a rendkívüli hidegben. Amundsen és Scott után Edmund Hillary volt a következő ember, aki szárazföldön keresztül 1958. január 4-én elérte a Déli-sarkot. A későbbiekben sok felfedező indult a Déli-sarkhoz a jég felszínén.


fotó: DPA


VID

Utoljára frissítve: 2014-01-21 16:44:00

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Színes Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Színes Bővebben
A bejárati ajtó több mint egy egyszerű nyílászáró
Igaz, egy beltéri ajtóhoz hasonlítva már nem is olyan “egyszerű” a szerkezete, hisz sok mindenben eltér a felépítése, kialakítása. A bejáratnál lévő nyílászáró szimbolizá...
2024-04-23 16:35:24, Hírek, Színes Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Romos és penészes cserelakás, amelyet felajánlott a MÁV az egyik bérlőnek, akinek a szerződését a mini-Dubaj m...
Bővebben >>