Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Gedeon napja van.
Vita Európában, Európáról
2014-05-02 20:22:28
Vita Európában, Európáról

Vita Európában, Európáról

Közeledik az EU parlamenti választások időpontja. A győztes pártcsalád delegálhatja a Bizottság elnökét. Az Euronews csatorna egy igen érdekes vitát rendezett köztük.

 

A vita résztvevői Martin Schulz, az európai Parlament jelenlegi elnöke, az Európa Szocialisták jelöltje, Jean-Claude Juncker volt luxemburgi miniszterelnök, az Európai Néppárt jelöltje, Guy Verhofstadt volt belga miniszterelnök, a Liberálisok jelöltje valamit a Zöldek által delegált, 32 éves Ska Keller voltak. A vita 3 nagy témára tagolódott.


Az első részben az Unió gazdaságáról és válságkezeléséről volt szó.  Ezzel kapcsolatban Martin Schulz a munkahelyteremtés kérdését emelte ki. Véleménye szerint a kis- és közepes vállalkozások fokozott támogatásával, kedvező kamatozású, hosszú lejáratú, új típusú hitelekkel kell ezeket talpra állítani, és akkor megugrik a munkahelyek száma is. Ska Keller szerint a legfontosabb, hogy befektetessünk az oktatásba, a megújuló energiába, az európai struktúrák megváltoztatásába, az egészségügybe. Minden, a társadalom számára hasznos területet fejleszteni szükséges, amik így már rövidtávon is új minőségi munkahelyeket és nem kizsákmányoló munkahelyeket jelentenek majd.

 

Martin Shulz

 

Jean-Claude Juncker a digitális piac és a belső piacok fejlesztésében látja a megoldást, mert azok 500 milliárdos hozzáadott értéket képviselnek Európában. A szociális dömpingnek ellene van, de szükségesnek tartja bevezetni az egységes minimálbért, mind a 28 tagországban. Guy Verhofstadt szerint a Bizottság eddig rosszul menedzselte a válságot. José Manuel Barroso egyeztetett telefonon Londonnal, Párizzsal, Berlinnel, csak azután terjesztett elő bármilyen javaslatot az Európai Bizottságban. Szerinte olyan Bizottságra van szükségünk, amely felvállalja vezető szerepét, ugyanakkor nem telepszik rá túlzottan az uniós polgárok nyakára.              

 

 Jean-Claude Juncker                         

 

 

A második rész az EU jövőjéről szólt, érintve az EU-szkepticista, és szélsőséges pártok előretörésének kérdését, a bevándorlást, és az integráció továbbfejlesztését. Martin Schulz, a szélsőséges és szkepticista pártok kirekesztését tartja célravezetőnek, rámutatva, hogy már az önellentmondás, hogy ők egyáltalán a parlament tagjai. Ugyanakkor az ezen pártok által felvetett kérdésekre európai, és demokratikus válaszok kidolgozását tartja szükségesnek. Kifejtette, hogy a jövőben nagyobb hangsúlyt kell fektetni az intézmények mellett az EU politikáját megjelenítő személyekre is, hiszen a választók, az intézmények helyett „hús-vér” emberekre is szavaznak. A bevándorlás politikai kérdések esetében az alapvető fogalmak tisztázása után tartja célravezetőnek egy EU-s szintű stratégia megalkotását. A gazdasági menekült fogalma alatt ugyanis nem pontosan érthető hogy mit gondolnak az egyes pártok, illetve az előre eltervezett számú befogadás egy-egy krízishelyzetben, mint például Szíria, nem tartható, valamint a szervezett bűnözés veszélyével is számolni kell a kérdés kapcsán. Guy Verhofstadt szerint ezek a szélsőséges, szkepticista pártok azt mondják: „ha otthon maradunk, és mindenki a saját háza táján söpröget”, az minden bajunkra megoldást jelent. Szerinte ez nem így van, ezek Európai kérdések és európai szintű megoldások kellenek hozzá. Erőteljesebben kell kommunikálni, hogy a munkanélküliség, és a gazdasági prosperitás EU-s irányítással lehet megoldani.

 

 

A menekültügy kérdésében egy EU-s szintű stratégia kidolgozását sürgette, ahol pontosan meghatározzuk, mennyi menekült befogadására vagyunk képesek. Ezzel szemben foglalt állást Ska Keller, aki szerint az emberek számára is átlátható menekültügyi politikára van szükség, olyanra, amely a humanitás fundamentumára épül, hiszen nem tehetjük meg, hogy bajbajutott embertársainknak ne segítsünk. A Zöldek jelöltjének a véleménye némileg eltért a másik három jelölt véleményétől abban a kérdésben is, hogy a szélsőséges és szkepticista pártokkal ők közvetlen vitába is bocsátkoznának. Jean-Claude Juncker élesen elítélte a szélsőséges, Eu-szkeptikus, nacionalista, homofób pártokat. A másik három jelölt szembesítette azzal, hogy pártszövetségében is vannak ilyenek, példaként Berlusconit, Orbán Viktort és pártjait felhozva. Az Európai Néppárt jelöltje azonban jelezte, hogy ez mindenkire, különösen az ő pártszövetségeinek tagjaira is egyformán igaz, így tőlük is elfogadhatatlannak és elitélendőnek tartja ezt a fajta magatartást. Szerinte nagyobb Európai összefogásra van szükség az ilyen politikákkal szemben. A bevándorlás politikával kapcsolatban kifejtette, hogy nem támogatja a határok megnyitását. Szerinte az EU képtelen a világ összes problémáját megoldani, az EU ugyan szolidáris a menekültekkel, de a bevándorlás csak előre szervezett és tervezett keret között engedélyezhető. Abban nagyjából mind a négy jelölt egyetértett, hogy egységes digitális piacra, egységes mobilszolgáltatásra van szükség a jövőben.

 

Ska Keller

 

A harmadik rész az EU külpolitikáját érintette. Az ukrajnai válság kapcsán Martin Schulz és Ska Keller diplomáciai megoldást sürgetett, míg Juncker és Verhofstadt szerint szankciókat kell bevezetni az orosz vezetőkkel szemben. Juncker szerint, akik az EU-s válaszokat túl gyengének tartják, valójában háborút szeretnének, azonban a szankciók bevezetése jobb alternatíva, hiszen az Európaiak nem szeretnének háborúzni. Ukrajna belátható időn belül nem lesz uniós tagállam, és nagyon sok reformot kell bevezetni még ott, ugyanakkor nyomást kell gyakorolni Oroszországra is. Verhofstadt szerint Putyin nem fogja abbahagyni, ha azt látja, hogy az Európai Unió gyenge, és nem képes, ha nem is gazdasági, de személyes szankciókat bevezetni az elnök köre ellen. Szerinte az EU nem tesz eleget, Az USA-val szemben nekünk nincs merszünk kezelni a helyzetet. Ska Keller a kérdéssel kapcsolatban kifejtette még, hogy csökkenteni kell az Oroszországtól való energiafüggőséget. Ezt a megújuló energiákba való intenzívebb befektetésekkel érné el, melyre szerinte készen állnak az országok. Szomorúnak tartotta, hogy az uniós költségvetésből kevesebb jut a megújuló energiaforrásokra és az energiahatékonyságra. Ezért a másik három jelöltet is hibáztatta.

 

Guy Verhofstadt 

 

Mi, magyarországi választók, a magyar pártokra leadott szavazatainkkal támogathatjuk a jelölteket Május 25-én. Ha önnek Ska Keller a legszimpatikusabb, akkor az LMP-re célszerű szavazni, mert ők az Európai Zöldek Pártjának a tagjai, de Jávor Benedek az Együtt - PM - től is, ha bekerül, a zöld frakcióba ül majd, mert a pártszövetség PM része is ennek a pártcsaládnak a része. Az Együtt szövetség többi jelöltje,  bejutás esetén, a Szocialisták és Demokraták Progresszív Szövetsége pártcsalád frakciójába fog helyet foglalni, akárcsak az MSZP és a DK esetleges bejutói. Ennek a pártcsaládnak a Bizottsági elnökjelöltje Martin Schulz, a közvélemény kutatások szerint ő a második legesélyesebb jelölt. A legesélyesebb Jean-Claude Juncker Európai Néppárti jelölt, amely pártcsalád tagjaira várják a legtöbb szavazatot a közvélemény kutatók. Az Európai Néppártnak Magyarországon a Fidesz-KDNP pártszövetség a tagja. A vitán résztvevő negyedik fél Guy Verhofstadt, a Liberálisok és Demokraták Szövetsége Európáért pártcsalád jelöltje. Mivel Magyarországon a mostani választáson nem indul olyan párt, amely e pártcsalád tagja lenne, így őt itthonról nem lehet támogatni. Ő egyébként a vita egy pontján a demokrácia deficit példájaként Orbán Viktor magyarországi regnálását említette. Az Euronewsnak dolgozó  fordító tolmácsiroda a bíráló mondatot„elfelejtette” lefordítani, mint azt a 444.hu megírta. A hírcsatorna azonban, ahogy észrevette a hibát, elnézést kért a nézőiktől, és jelezte, nem dolgozik többet ezzel a fordító irodával.

 

Radnóti Henrik

Utoljára frissítve: 2014-05-02 20:26:34

További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A különböző nyílászáróknál különösen fontos az, hogy milyen módon lehet őket kinyitni. Ez nagymértékben meghat...
Bővebben >>