Helyi oldalak
Kedvenc oldalam
. Ma Auguszta napja van.
Zaklatás: őrületbe kergetnek a behajtók
2013-12-10 13:52:08
Zaklatás: őrületbe kergetnek a behajtók

Zaklatás: őrületbe kergetnek a behajtók

A PSZÁF ajánlást készített a követeléskezelők, illetve a behajtók részére, amely az utóbbi idők legátgondolatlanabb és célt tévesztettebb terve, amely annyira rosszra sikeredett, hogy egyik legfőbb okozójává vált a hátralékos ügyfelek zaklatásának - írja közleményében Kovács László, a Banki és Végrehajtási Károsultak Fogyasztóvédelmi Egyesületének főtitkára.
 
A PSZÁF jó szándékát nem kérdőjelezik meg, de véleményük szerint az ajánlás szakmaiatlan és félrevezető az érdekeltek számára, károkozása pedig nyilvánvaló. A PSZÁF megpróbálta megfogalmazni a szerinte legemberségesebb és legcélszerűbb együttműködési formákat a hátralékos adós, illetve a követeléskezelő között, ennek ellenére csupán jóváhagyta azokat a kétes módszereket, amelyekkel a követeléskezelők és behajtó cégek élnek. 
 
Az esetek túlnyomó részében az adósokat az őrületbe kergetik a követeléskezelők. A folyamatos, szinte napi zaklatásukkal az idegösszeomlás szélére sodorják az ügyfeleket, vagy olyan lépésekre kényszerítik őket, amely helyzetüket tovább súlyosbítja. További hitelekbe menekülnek, magánkölcsönöket vesznek fel, vagy néhány esetben simán csak kiugranak az ablakon. Számtalan példáját találjuk szélsőséges eseteknek - írja Kovács László.
 
A PSZÁF szerint elő kell segíteni az adós és a követeléskezelő közötti kommunikációt, hiszen a megegyezés mindkét fél érdeke, illetve figyelmeztetni kell az ügyfelet arra, hogy tartozása van. A PSZÁF szerint ez heti három alkalommal elfogadott, azonban nem ajánlják az ügyfél hétvégi zaklatását. Tehát a követeléskezelő akár naponta is felhívhatja az adóst, de ne feledkezzünk meg az írásban, SMS-ben, a havi értesítőben megkapott figyelmeztetésekről sem. Ezzel már túl is léphetjük a napi egy figyelmeztetést. "Érdekelne a döntéshozó logikája, vagy akár csak a Btk. zaklatással kapcsolatos kitételei, hogy egy ilyen szintű pszichikai nyomásgyakorlás vajon minek minősíthető" - fűzte hozzá a főtitkár.
 
"Az ügyfél a hitelszerződés megkötésekor megadta elérhetőségeit, ezzel közölte, hol lehet őt keresni. Az MNB Hitelintézet Fogyasztóvédelmi Főosztálya szerint még az sem minősül zaklatásnak, ha az ügyfelet a munkahelyén keresik, vagy éppen a szomszéd utcában lakó vadidegent hívja fel a behajtó cég. Adott esetben az idős nénikét átszalasztja az adóshoz, hogy ugyan már értesítse ki a számára esetleg vadidegen embert, hogy haladéktalanul hívja fel a megadott számot. A Főosztály szerint ha a bank nem sért banktitkot, akkor ebben nincs semmi kivetnivaló. A Főosztály szerint nem probléma, ha a beszélgetésekről nem készül hangfelvétel.
A valóság természetesen még ennél is durvább: a behajtók rejtett számmal, nem céges telefonon hét végén, akár naponta többször is felhívják az adósokat és akkor nem beszéltünk még a személyes megjelenésről, amikor az ügyfél lakásán rendkívül durva nyomásgyakorlással félemlítik meg az embereket
Vajon hányszor kell figyelmeztetni egy adóst arra, hogy tartozása van? Ez valóban elősegíti-e a két fél közötti megegyezést, illetve segítséget nyújt-e az adósnak arra, hogy tartozását minél előbb rendezni tudja? 
A PSZÁF mindezt a tisztességes és együttműködő magatartás elvének vallja. Vajon hol van a határ, amikor ez az eljárás már nem tisztességes? 
A PSZÁF különböző megoldási formákat is javasol az adósok részére: többek között melegen ajánlja a bankok adósmentő intézkedéseit is, áthidaló megoldások vonatkozásában. Ezek során átmeneti könnyítést, futamidő hosszabbítást, a felhalmozódott tartozás tőkésítését ajánlják az ügyfelek részére. Ez talán még támogatható is lenne, ha mondjuk kellő körültekintéssel lehetne ajánlani a bajba jutottak részére. Egy a baj: ezek az intézkedések egyáltalán nem tekinthetők adósmentőnek, az esetek 90%-ában még több kárt okoznak az ügyfeleknek, és még jobban súlyosbítják helyzetüket
Az adósok túlnyomó részének problémája nem átmeneti jellegű, hanem állandósult. Nincs mit áthidalni, mert jövedelmük nem növekszik, a munkahely elvesztése tartós, anyagi helyzetükben - ritka kivételtől eltekintve - nem számíthatnak pozitív változásra. Az átmeneti könnyítés gyakorlatilag nem jelent mást, mint egy másik hitel felvételét a már meglevő mellé. A könnyítési időszak után a törlesztés nagyságrendekkel magasabb, mint az eredeti. Ugyanez vonatkozik a tőkésítésre és a tőkemoratóriumra is. 
Tudomásul kell venni: aki nem szerződésszerűen teljesít, annak a hitele már bebukott. A bank semmilyen hitelbírálatot nem végez a könnyítés megítélésekor. Nem vizsgálja meg az ügyfél helyzetét. Jól tudja, hogy semmi remény arra, hogy a könnyítési időszak után fizetni tudjon. Elmondhatjuk, hogy gyakorlatilag nincs a bankrendszer birtokában semmilyen adósmentő intézkedés, amely pozitívnak lenne mondható és ne a bedőlés időpontját odázná el. Természetesen ez részben igaz az árfolyamgátra is, amelynek szintén megvannak ezek a veszélyei.
Még mindig hiányzik az pénzügyi fogyasztóvédelmi törvény, amelynek már évekkel ez előtt meg kellett volna születnie és ezzel a törvényhozás még mindig adós maradt. Rendkívül sajnálatos, hogy a PSZÁF (MNB) még mindig nem hajlandó a kiszolgáltatott hitelesek érdekében hatékony intézkedéseket tenni."
 
További híreink
Magyar Péter a Varga Judit-interjúról
Épp csak a kegyelmi botrányról és a kormánytagokat érintő korrupciós bűnügyről nem volt szó – reagált Magyar Péter a volt feleségével, a volt igazságügyi miniszter Varga ...
2024-03-28 21:01:25, Hírek, Aktuális Bővebben
A szépségmegőrző rutin alapjai: ránctalanítás és szemkörnyékápolás
Mindannyiunk leghőbb vágya a fiatalos, vonzó megjelenés, és ebbe beletartozik az élénk tekintet, a jól ápolt, üde arcbőr is. Ahhoz azonban, hogy mindez megvalósulhasson, ...
2024-03-28 16:53:21, Hírek, Aktuális Bővebben
Fűtés-hűtés hőszivattyúval
Napjainkban egyre több alternatív, környezetbarát fűtési technológia és berendezés közül választhatunk. Ha egy igazán korszerű, alacsony fenntartási költséggel járó rends...
2024-03-27 10:36:23, Hírek, Aktuális Bővebben

Hozzászólások

Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A rövid válasz: igen! Nemcsak, hogy bátran kombinálhatod ezt a két szuper összetevőt, de bátorítunk is rá, ugy...
Bővebben >>