HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: ATOMI DUMA EGY ROMKOCSMÁBAN

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.09.24.
 Péntek
Ma Gellért napja van.
Holnap Eufrozina napja lesz.
   EUR árfolyam
   356,68 Ft
   CHF árfolyam
   328,88 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 06. 01. 12:23     


Adorján György

ATOMI DUMA EGY ROMKOCSMÁBAN
A közös nevező pedig az, hogy csak ott nem következhet be tragédia, Csernobil, vagy Fukusima, ahol atomerőművek nincsenek.

Akinek tollas a háta picinyem, mondja a romkocsma homályában a több diplomás, jelenleg munkanélküli Frici a haverjának két sör között. A téma mi is lehetne más, itt a levitézlett értelmiségiek között, mint az atomerőművek és a hozzávalók. A közös nevező pedig az, hogy csak ott nem következhet be tragédia, Csernobil, vagy Fukusima, ahol atomerőművek nincsenek. Tobzódnak a témában, miközben fogy a sör. Érvek és ellenérvek, vélt meg valós történetekkel, veszélyekkel megtűzdelve. Japánban már bírósági ítélet is kimondja, hogy az atomerőművek újraindítása veszélyezteti az emberek élethez való jogát, ami ugyebár azért már valami. Ha valakik, akkor a japánok már csak tudják, hogy az atom nem játék, szenvedtek tőle eleget. Keletre nyitunk, arccal a felkelő nap felé, de atomügyben nem annyira.

Persze a tőlünk nyugatra lévők példája sem ragadós. A tervek szerint 2022-ig minden németországi atomerőművet leállítanak. Az eddig üzemeltető atomenergetikai cégek nem örülnek a hírnek, most átadnák az atomerőművek működtetésének jogát az államnak. De hát azok a németek. Mi meg magyarok vagyunk, akik több tiszteletet várunk el az eddigieknél. Kérni kérhetünk ilyesmit, míg vannak országok, ahol tudják, azt nem kérni kell, hanem kiérdemelni. Na, mindegy, vissza a romkocsmába, ahol a téma egyre nagyobb hevülettel csapong ide oda, no persze nem véletlenül, hiszen söritallal van bőven meglocsolva. Frici partnere, aki mellesleg közgazdász is lenne, meg idegenvezető és beceneve „mongol”, csak hajtja a magáét, hogy az atomerőmű az nem atomfegyver, és az erőművek fegyverként való felhasználásának lehetőségét a harmadik évezred elején már minimálisra csökkentették. Még azt is hozzátette, hogy az energiatermelésben betöltött szerepe kis hazánkban is jelentős, ezért japánok ide, németek oda, kell nekünk Paks, mint egy falat kenyér. Csak úgy folyik a szó, meg a folyékony kenyér. Aztán Frici másik irányból közelítve a témát, a „mongol” szakmájába vágva el kezdi feszegetni az orosz atomhitelt. Tudod te, hogy mennyi az annyi?

Tudod te „mongolkám”, hogy mibe fog kerülni nekünk, magyaroknak a Putyin atomadomány? Hát én megmondom, mert most olvastam az Országgyűlés honlapján, hogy az orosz fél maximum 10 milliárd euró összegű állami hitelt nyújt a magyar fél részére a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására. Tudod te „mongolkám” hogy ez mennyi suska? Nyöghetjük majd pár évtizedig. És még ezek mondják, hogy az adósság az első számú közellenség! Na, szépen vagyunk, legalább húsz évig fizethetünk. Háromezer milliárd forint, ugye ismerős? Mintha ezt az összeget egyszer már hallottam volna valahol, zárja be a vitát Frici, a romkocsmát meg annak vezetője, aztán az atompiás törzsvendégek is elhagyják a helyszínt. Odakint még Frici megjegyezte, ez egy ilyen ország, háromszáz forintos vizitdíj ügyében népszavazást erőszakolnak, atomügyben meg kussoljon a nép. De hát mindennek oka van. Velünk ezt meg lehet csinálni, nekünk fontosabb a pálinka ügy, mint az atom. Világelsők vagyunk a piálás okozta elmúlásban, fejezi be eszmefuttatását a vitavezető, miközben arra gondol, hogy vajon a romkocsmásság, az alkohol okozta kábulat mennyivel járulhat hozzá ahhoz, hogy elveszítve józan eszünket,velünk aztán bármit meglehet csinálni…


További hírek

  Ezzel a permetezővel a nehezen hozzáférhető helyek is kezelhetők
2021. 09. 23. 10:15 dunakeszi-hirhatar.hu
  Elektromos roller: tudnivalók a modern szerkezet kapcsán
2021. 09. 23. 10:06 pestmegyei-hirhatar.hu
  Tánctalálkozó PLUSZ
2021. 09. 23. 02:15 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb MSZP-s politikust „győzött meg” DK, hogy jobb lesz náluk
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Elk*rta: Gubás Gabi szívesen kimaradt volna az Elk*rtukból című Gyurcsány-filmből, mégis vállalta
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Orbán apja(?) hatvanpusztai birtokáról: A gyerek nem beszél bele a szülő dolgába
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Harminc éves a Pécsi Napok
2021. 09. 21. 02:13 pecsi-hirhatar.hu
  Mi az a TDT és milyen lehetőségeket rejt a befektetéseinkhez?
2021. 09. 20. 17:15 gyomroi-hirhatar.hu
  Te tudod, mi az a financial domination?
2021. 09. 20. 17:07 dunakeszi-hirhatar.hu
  Minden korosztályt megszólítanak
2021. 09. 19. 22:04 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport