HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: ATOMI DUMA EGY ROMKOCSMÁBAN

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.09.23.
 Hétfő
Ma Tekla napja van.
Holnap Gellért napja lesz.
   EUR árfolyam
   334,94 Ft
   CHF árfolyam
   308,28 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 06. 01. 12:23     


Adorján György

ATOMI DUMA EGY ROMKOCSMÁBAN
A közös nevező pedig az, hogy csak ott nem következhet be tragédia, Csernobil, vagy Fukusima, ahol atomerőművek nincsenek.

Akinek tollas a háta picinyem, mondja a romkocsma homályában a több diplomás, jelenleg munkanélküli Frici a haverjának két sör között. A téma mi is lehetne más, itt a levitézlett értelmiségiek között, mint az atomerőművek és a hozzávalók. A közös nevező pedig az, hogy csak ott nem következhet be tragédia, Csernobil, vagy Fukusima, ahol atomerőművek nincsenek. Tobzódnak a témában, miközben fogy a sör. Érvek és ellenérvek, vélt meg valós történetekkel, veszélyekkel megtűzdelve. Japánban már bírósági ítélet is kimondja, hogy az atomerőművek újraindítása veszélyezteti az emberek élethez való jogát, ami ugyebár azért már valami. Ha valakik, akkor a japánok már csak tudják, hogy az atom nem játék, szenvedtek tőle eleget. Keletre nyitunk, arccal a felkelő nap felé, de atomügyben nem annyira.

Persze a tőlünk nyugatra lévők példája sem ragadós. A tervek szerint 2022-ig minden németországi atomerőművet leállítanak. Az eddig üzemeltető atomenergetikai cégek nem örülnek a hírnek, most átadnák az atomerőművek működtetésének jogát az államnak. De hát azok a németek. Mi meg magyarok vagyunk, akik több tiszteletet várunk el az eddigieknél. Kérni kérhetünk ilyesmit, míg vannak országok, ahol tudják, azt nem kérni kell, hanem kiérdemelni. Na, mindegy, vissza a romkocsmába, ahol a téma egyre nagyobb hevülettel csapong ide oda, no persze nem véletlenül, hiszen söritallal van bőven meglocsolva. Frici partnere, aki mellesleg közgazdász is lenne, meg idegenvezető és beceneve „mongol”, csak hajtja a magáét, hogy az atomerőmű az nem atomfegyver, és az erőművek fegyverként való felhasználásának lehetőségét a harmadik évezred elején már minimálisra csökkentették. Még azt is hozzátette, hogy az energiatermelésben betöltött szerepe kis hazánkban is jelentős, ezért japánok ide, németek oda, kell nekünk Paks, mint egy falat kenyér. Csak úgy folyik a szó, meg a folyékony kenyér. Aztán Frici másik irányból közelítve a témát, a „mongol” szakmájába vágva el kezdi feszegetni az orosz atomhitelt. Tudod te, hogy mennyi az annyi?

Tudod te „mongolkám”, hogy mibe fog kerülni nekünk, magyaroknak a Putyin atomadomány? Hát én megmondom, mert most olvastam az Országgyűlés honlapján, hogy az orosz fél maximum 10 milliárd euró összegű állami hitelt nyújt a magyar fél részére a paksi atomerőmű 5. és 6. erőműblokkja tervezéséhez, megépítéséhez és üzembe helyezéséhez szükséges munkálatok, szolgáltatások és eszközbeszerzések finanszírozására. Tudod te „mongolkám” hogy ez mennyi suska? Nyöghetjük majd pár évtizedig. És még ezek mondják, hogy az adósság az első számú közellenség! Na, szépen vagyunk, legalább húsz évig fizethetünk. Háromezer milliárd forint, ugye ismerős? Mintha ezt az összeget egyszer már hallottam volna valahol, zárja be a vitát Frici, a romkocsmát meg annak vezetője, aztán az atompiás törzsvendégek is elhagyják a helyszínt. Odakint még Frici megjegyezte, ez egy ilyen ország, háromszáz forintos vizitdíj ügyében népszavazást erőszakolnak, atomügyben meg kussoljon a nép. De hát mindennek oka van. Velünk ezt meg lehet csinálni, nekünk fontosabb a pálinka ügy, mint az atom. Világelsők vagyunk a piálás okozta elmúlásban, fejezi be eszmefuttatását a vitavezető, miközben arra gondol, hogy vajon a romkocsmásság, az alkohol okozta kábulat mennyivel járulhat hozzá ahhoz, hogy elveszítve józan eszünket,velünk aztán bármit meglehet csinálni…


További hírek

  Jó tudni - ha gázkar van a villanybringán, akkor jogsi kell hozzá
2019. 09. 23. 14:26 hirhatar.hu
  Fehérváron benzinnel lelocsolta és felgyújtani készült egy vita után a partnereit egy nő
2019. 09. 23. 14:26 hirhatar.hu
  Tegnap megtalálták a pénteken eltűnt 11 éves kislányt – elrabolták és megölték
2019. 09. 23. 14:26 hirhatar.hu
  Váratlan kipattant a botrány – tömegesen kilakoltatna a kormány a világörökségi helyszínekről
2019. 09. 23. 09:26 hirhatar.hu
  Majdnem tragédia történt a szüreti felvonuláson
2019. 09. 23. 00:48 kecskemeti-hirhatar.hu
  140-nel száguldottak a fiatalok az úton, halálos balesetet okoztak
2019. 09. 22. 23:40 kecskemeti-hirhatar.hu
  Városnézés Kecskeméten a szecesszió jegyében
2019. 09. 22. 23:13 kecskemeti-hirhatar.hu
  Havas Henrik: Orbán két típust szeret: a biológiailag hülyét és az intellektuálisan romlottat
2019. 09. 22. 22:50 kecskemeti-hirhatar.hu
  Képriport: Öttusa és Négytusa Európa Masters, Gyömrő
2019. 09. 22. 21:14 gyomroi-hirhatar.hu
  Hatalmas siker: szélesebb lesz a járda az Árpád utcában
2019. 09. 22. 15:11 bajai-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport