HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: Egy hajléktalan álma

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.04.02.
 Vasárnap
Ma Áron napja van.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.
   EUR árfolyam
   380,99 Ft
   CHF árfolyam
   381,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 10. 02. 10:28     


Adorján György

Egy hajléktalan álma
Ceterum censeo esse delendam

Szép lakásom lett. Egy majd harminc négyzetméteres garzon. Egyedüliként nekem bőven elég. Képzeld, ha négyen lennénk, az már százhúsz négyzetméter lenne, micsoda luxus. Itt már nem didergek hajnalonként, jó meleg van. Rendes kajám is van, valaki hozta. Fokhagyma leves, a kedvencem, meg rizseshús céklával, hozzá friss, foszlós, illatos kenyér. Szóval el vagyok itt, lassan berendezkedem. Tudod nem sokára választás lesz. Nekem megvannak már a jelöltjeim.

 

Köztársasági elnöknek, mert tudod, újra köztársaság leszünk, nem népi ugyan, hanem csak demokratikus, én Iványi Gábort választom majd. Miniszterelnöknek meg Dobrev Klárát. Előtted vannak? Látod az arcukat is? Mennyivel mások, mint a mostaniak, figyeld csak, vedd szemügyre őket, főleg a tekintetüket nézd, akkor látod a lelküket is. Érzed a különbséget? Ők majd tudni fogják, hogy vezetőknek még kiket kell kiválasztani, maguk mellé venni. A hozzájuk hasonlókat, és akkor végre minden jóra fordul idebent és odakint is. Vágod?

 

Gyógyvíz ország leszünk. Gazdagok és híresek. Özönlik ide a nép a világ minden tájáról. Bevándorlók, akik gyógyulni jönnek, menekülnek a betegség elől. Mi meg kiszolgáljuk itt őket mindennel. Az egészségügy, az oktatás, a mezőgazdaság, a kultúra és a tudomány mind mind a hévizeink áldását fogja nem csak élvezni, de szolgálni is. Dől a pénz majd minden magyarnak. Lehagyjuk majd az egy főre eső GDP tekintetében az egész világot, mert végre azt fogjuk kihasználni, amink van, és nem arra akarunk majd támaszkodni, amink nincs.

 

A széthúzásnak és a megosztottság miatti gyűlölködésnek egyszer s mindenkorra vége lesz. Gyógyvízgazdaság és gyógyvízpolitika mindenütt amerre csak nézel. Közös nevezőn kormánypárt és ellenzéke, gyógyvizes minden kommunikáció. Hévízzel fűtünk és általa termelt árammal világítunk, abban fürdünk és gyógyulunk. Gyógyvízzel főzünk, és azt isszuk dőzsölve a választékban. Egészségesek leszünk és gyógyultak mindannyian. Gyermekeink és unokáink többé már nem fognak szenvedni semmiben sem hiányt.

 

Még nem tudom mi lesz ezekben a napokban itt a Symaban, három napig nagy lesz majd a zene-bona, nem lesz nyugtom egy percig sem, jó hogy nem hallani a fogcsikorgatásomat. Hajdani költőbarátom Pákolitz Isti írta nekem anno, hogy nem tudja mióta nézte a sárga falat, nem is ott látta, amit odavetített a pillanat. A képek dirib darabja visszahullott a szívére. Kellet volna neki valami lárma, nem a némaság siketítő csöndje. A függöny fölment mondta és nem értette miért nem léptek a színre, miért nem jött meg a vitorlással szegény Sarkadi Imre. A Jozafát völgyét a térképen sehol sem találta, milyen csönd lehetett ott a holdfényes Ázsiában, mondta. A zenekar valahol Chopin la funebréjét fújta, és nem tudta él e egy perc, vagy egy óra múlva. Körül vették a hetven féle nyavalyák, nem tudta bujkál-e benne a trombózis vagy a rák. Mi lesz velünk Istenem, ceterum censeo esse delendam…

 

Tudtam, hogy nem kellene felébrednem. Jobb lett volna álmodni tovább, akár örökké. Kurvára lehűlt a levegő itt a kőbánya úti felüljáró alatti betongyűrűben. Még jó, hogy a bangladesi menekülttől örökölt bundeswehr hálózsákomban jól össze tudtam kuporogni. Értem én, hogy ez nem vasfüggöny, hanem határzár. Tudom én azt, hogy miként a la cart menekült sincs, úgy hajléktalan sem. A vezér is megmondta. A Halak jegyében születtem. Bátran kiállok ma nézeteimért és magamért is. Álmaim valóra váltásán ma még a csillagok is dolgoznak. Mert álmodni, azért még lehet!

További hírek

  Egyetlen apró fehérje, ezernyi óriási lehetőség
2023. 04. 02. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Kezdetét veszi a Nemzetközi Színházi Olimpia
2023. 04. 01. 20:35 pecsi-hirhatar.hu
  Milyen tartalomkezelő rendszerek lehetnek a segítségünkre a webfejlesztésben?
2023. 04. 01. 11:03 hirhatar.hu
  Áprilistól újra jár a fogaskerekű
2023. 03. 31. 10:04 hirhatar.hu
  Nemzeti Emlék-őr-díjat kapott Rákay Philip és felesége
2023. 03. 31. 09:57 hirhatar.hu
  Civilekkel szövetkezne Donáth Anna most életre hívott egyesülete
2023. 03. 31. 09:52 hirhatar.hu
  Ezért alkalmazz te is LED szalag profilokat!
2023. 03. 30. 22:26 hirhatar.hu
  Terítéken a bárányhús
2023. 03. 30. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Miben előnyös egy népszerű okostelefon-széria?
2023. 03. 29. 09:54 hirhatar.hu
  Miért jó döntés, ha van kamera vagy kamerás ajtócsengő a bejáratnál?
2023. 03. 29. 09:41 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport