HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: Forr a dalom

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.01.23.
 Kedd
Ma Zelma napja van.
Holnap Timót napja lesz.
   EUR árfolyam
   309,91 Ft
   CHF árfolyam
   263,00 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 03. 14. 10:23     


Adorján György

Forr a dalom
Mit feleltek majd nekik, ha majd ők is balról figyelik a jobbról előzőket itt.

Egy közmunkás blogger ünnepi megemlékezése.

 

Részegen forr a dalom, mert ha én most (pénz) költő lehetnék, egy falusi csehóba üldögélnék, előttem nagyfröccs gyöngyöződne s a kocsmáros lány így köszönne: öreg már itt sincs ám hitel, hogy az ördög vinné el. Menjen inkább a rendszer által ásott árkot tisztítani, nem kell magának most is az ünnepbe piszkítani.

Annyit ivott már ingyen itt, nem adok többet az istenit és ne játssza itt a hazafit, nem Pilvax ez csak egy romkrimó s hőbörögni már itt nem való, fogja hát azt a lap topot s menjen dolgára, hogy szokott.

És ne agitáljon itt nekünk, van már annál több eszünk, semmint elhiggyük magának, hogy jobb lesz ennek a hazának, ha balsorsban maradunk. Ne gyártson nekünk költeményt, adja fel inkább a reményt, hogy még egy fröccsöt kaphat itt.

Ha pedig abban a szép új világban hitt, gyorsan szedje cókmókjait, ne járassa a bolondját velünk, mert mindezért az írásért, majd elszámolással tartozik, ha jönnek a kopasz önkéntesek és társaik.

Azért még forralt bort kapok, de attól is jól bekapok, ülünk és dumálunk, kezünk-lábunk megpihen, csak a szánk jár íziben. Az ország meg felesel, mindegy csak politikus és párt ne legyen, rozsdamaróban áztatja lábát a tett, sarokban térdelnek kukoricán az ifjúi tüzes gondolatok, cselekvés helyett.

A fecsegő nép populista árus kezében, dermedt forradalmi mozdulatokkal, szmog riadóban fuldoklik az ének, az öreg hősök kitüntetéseikkel indulókat fújnak, s közben heherésznek, míg a jobbkezek meg pávatáncosok a félázsiai turulokkal kacsintva összenéznek.

Tétlenség feneketlen kútja nyeli mind a feszült várakozást, halljátok itt a falusi csehóban ti is, a szabadságolt szabadságharcos, pénzköltő, közmunkás blogger álruhás dalát. Magába roskadt tekintetében kihunyt hexameterekkel, rím temetőjének kriptájában elhalt verseivel, minden forradalmi időknek.

Meg a gondolatoknak. Így forrt a bor s így mondhattam el, hogy nekem most forr a dalom, mert itt van a nyakunkon az ünnepelt forradalom, meg a csókos huszárok, alájuk tett lovainkkal fülkeforradalmár magyarkák, köröttük toborzott tapsolókkal.

 

És ki tudja azt, hogy mi lesz majd holnap, meg holnapután? Ha megkérdezik majd az unokák, hogy ti normálisak voltatok, amikor zálogba adtátok a holnapot? Mit feleltek majd nekik, ha majd ők is balról figyelik a jobbról előzőket itt.

Akik előidézték a tragikus, balesetveszélyes helyzetet, mint mindig történelmünk során, ha sorscsapás vágott sebet a hazán. De vannak itt ezeknek segítő, tartózkodó szemérmesek, a pártosságtól ódzkodó langyos negédesek, kik pár évvel ezelőtt még nem merték kimondani azt, mire ma vérmesek és képesek.

Minden sorom makáma is lehetne, ha nem lennének ünnepi, forradalmi napok, a sok baromi adok-kapok, meg a helyzet itt, hol véleményért is karakterölnek, kell ez a hatökörnek, mindez most kaparja torkom és kokárdás sorsom rég kihunyt lelkesedésembe fojtom.

Világgá kiáltom: forr a dalom forradalom, most már végleg elhagyom, a vak vezet világtalant. A laptopot meg eldobom, legyen ez egy ilyen napom, kimondom, hogy ez az ünnep nem más, mint a cirkuszban vonagló sokadalom.


További hírek

  Nofene: Orbán tárgyal már a tao-pénzzel megtolt röplabdáról is
2018. 01. 23. 13:04 hirhatar.hu
  Márciustól kerülnek forgalomba az új 1000 forintos bankjegyek
2018. 01. 23. 12:30 gyomroi-hirhatar.hu
  Olcsóbban tankolhatunk szerdától
2018. 01. 22. 19:28 gyomroi-hirhatar.hu
  Újabb lehetőség a nyugdíjasoknak Pécsett
2018. 01. 22. 18:10 pecsi-hirhatar.hu
  Hiába fenyegetik, az MSZP nem hagyja cserben az éhezőket: megtartják az ételosztást
2018. 01. 22. 18:00 hirhatar.hu
  Magyar voltam, - vagyok, leszek ...!
2018. 01. 22. 17:32 veresegyhazi-hirhatar.hu
  Feljelenthetik Vajnát: A TV2 betámadta Budaörs polgármesterét, aki nem hagyja magát
2018. 01. 22. 17:00 hirhatar.hu
  Lemond az MSZP elnöke – ha nem nyernek áprilisban
2018. 01. 22. 16:01 hirhatar.hu
  Ki érti ezt..?; Most épp ledarálják a másfél éve kibővített budapesti P+R parkolókat
2018. 01. 22. 15:00 hirhatar.hu
  Németh Szilárd már kormánydöntési kísérlettel vádolja Szél Bernadettet
2018. 01. 22. 14:00 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport