HÍRHATÁR ONLINE - Hajósi Virág: Kiüresedett liberalizmus

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.06.08.
 Csütörtök
Ma Medárd napja van.
Holnap Félix napja lesz.
   EUR árfolyam
   368,78 Ft
   CHF árfolyam
   380,49 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 10. 26. 09:47     


Hajósi Virág

Kiüresedett liberalizmus
Bolyongásom közben belebotlottam egy írásba, ahol megkérdezi a mű szerzője, liberális, vagy sem a Fodor Gábor vezette MLP. A Nyugati Fény portál más bejegyzésével kapcsolatban már voltak fenntartásaim, de ezt a bejegyzést igazából értékelni sem tudom.

 Nem tudom, ki ír a portálon, bár legújabb bejegyzése, ha jól tekintettem rá, a híres öszödi beszéd szerecsenmosdatása. A magát szabadelvű portálnak nevező oldal (nem értem egyébként mit szégyell azon, hogy liberális), Fodor Gábor vezette alakulatról írt, szerintem egy facebook állapotváltozásba való, semmitmondó bejegyzése után, számomra érthetetlen módon, Gyurcsány Ferenccel foglalkozik. Lehet, én vagyok igényes, hisz amikor az SZDSZ követői közé csatlakoztam, még volt olyan liberális értelmiségi réteg, akikről önmagukban is érdemes volt beszélni.Nem célom fikázni, más szellemi termékét. Nem takargatom, hogy buzdító szavai, hogy álljon mindenki Gyurcsány Ferenc mögé, egy másik bejegyzésében, nálam enyhe kacajt vált ki. És nem is gyurcsányozásra akarom használni ezt az írást, hanem a liberalizmushoz akarok hozzászólni, ami azért nem Gyurcsány Ferenc.
Könnyű volt liberálisnak lenni és egyetérteni, míg önkormányzati posztok és kormányzati munkahelyek is pottyantak azért. Ezt politikus szinten értem. Soha más szervezetet nem támogattam, szívvel, lélekkel, mint az egykori SZDSZ-t. Amikor az agóniában visszanéztem arra a pártra, aminek már voltam tagja 1990 körül, már semmi nem emlékeztetett a Tudjuk, Merjük, Tesszük szervezetre. Kiüresedett, mint a hagyatékon marakodó rokonok vircsaftja utáni háborús övezet, megtépázott volt. A cikk írója miután teátrálisan megkérdezi, Fodor Gábor vezette MLP vajon liberális, vagy sem, szemére hányja a pártnak, hogy nincsen mögötte szellemi holdudvar. És ez valóban így igaz. Ahogy igazából nem érezzük közelségét a liberális gondolkodóknak, más liberális alakulat mögött sem. Nem tudom miért lehet ez, talán a végjáték alacsony színvonalú egymás szidása, nem tette vonzóvá, hogy BÁRKI ezzel a közösséggel vállaljon közösséget.
 
Egyáltalán van igény kimondott liberális képviseletre? A világ más részein van. Magyarországon a kétpárti acsarkodó politizálás, bármi más iránt kitermelt igényt, mint a szekértáborokba való tömörülésre? Úgy tűnik, határozottan ez sem mondható.. Beszélhetünk x % nem szavazóról, de velük igazolni azt, hogy bármi másra is igény lenne, mint erre a két bohócoldalra.. hát nem tudom. Már nem merném ezt mondani. Az, amitől féltem és amiért nagyon kritizáltam az SZDSZ-t, hogy érdekből, a szocik mellé süllyeszti az SZDSZ-t, identitását elvesztve, lehet bekövetkezett. Nem kívánok a blog írójának másik írásába belefutni és megkérdezni, mégis ki és mi álljon Gyurcsány mögé, pláne liberális, amikor a DK támogatóinak nagy része utálja a liberálisokat IS, mint a kakit.. és vezérelvű imádatuk, minden liberális hagyománynak ellentmond, amit itt a rendszerváltó SZDSZ képviselt.. és még egy szót sem említettem arról, hogy gyakorlatilag Gyurcsány Ferenc MÉG nem bizonyította, bármire is alkalmas, tükörképével együtt , Orbán Viktorral, másra, mint a megosztásra.. De ez nem róla szól.. ahogy a liberalizmus SE Gyurcsány Ferencről szól.
 
Nézegettem a képeket, a hagyományos megemlékezést a II. kerületben Nagy Imre háza előtt. A 301-s parcellában Gáborékat. Siralmas. Mint ahogy siralmas az is, hogy nézem és belefutok egykori szabaddemokrata politikusba, aki bárhol máshol szívesebben politizál, mint a saját érték közösségében. Kicsit hiteltelenné teszi őket, hogy bármikor is hittel és lélekkel képviselték a liberalizmust. Nekem többnyire hiteltelenek, mert nem tudom elfogadni, hogy elvi alkukkal beállnak más szoknyája alá, amikor tudják, kompromisszumokkal képviseli az adott szervezet a liberalizmus eszméit. Az Együtt deklarálja, zöld párt, a DK .. nos a Pásztor ügy után pláne nem mondnám, bármi köze is van a liberalizmushoz. De egyébként sem. Hogy miért tűnik kézenfekvőbbnek, máshol másodhegedűsnek lenni, nem tudom, csak véleményem, biztosabb egzisztenciát sejt.
 
Térjünk rá az MLP-re. Hisz a blog róla kérdez. Én határozottan Fodor-párti voltam. Ma már sajnos ezt nem tudom határozottan állítani. Az MLP politikusait nagyjából ismerem, sőt, nagymértékben elfogult vagyok emberileg a csapat egy részével. Azonban erélytelennek érzem Fodor Gábort. Nem tudom hinni, hogy bármikor is képes lesz felépíteni egy liberális pártot, aminek politikai súlya van. És ezt be is bizonyította, amikor a hosszas építő munka helyett, inkább a listára beállt a pártjával. Számomra ez megbocsájthatatlan hiba. Legalább annyira, mint a 1994-ben történtek. Politikai súlya nem nőtt a szervezetnek, sőt, hitelessége, autonóm jellege megszűnt. Továbbra is azt gondolom, a liberális közösség, ebben a megosztottságban nem képes kinőni magát. Egymást megölik, elhiteltelenítik és a liberalizmus ma, nem több, mint egy plusz jelző mások szájában, amit a szavazók felé kommunikálnak a pártok, rátok is szükség lehet.
 
Nem csak az MLP mögött nincs szellemi holdudvar. Az egész magyar liberalizmus mögött nincs. Ahogy a cikk írója is remeg, nehogy kiírja liberális..úgy ma mintha ez nem lenne túl előnyös dolog, bevallani, felvállalni. Enélkül bizony nem fog menni. Nem fog menni úgy sem, hogy az egykori liberális közösség, nagyobb ellensége egymásnak, mint bárki másnak. Nagyobb ellenfele egymásnak, mint bárki másnak. Nincs mi mögé állni, ha van liberális értelmiség, ami bizonyos, hogy van, akkor se tud mi és ki mögé állni. Kapcsolatok, barátságok, emberi kötelékek, a barikádok különböző oldalán. Még nekem is nehéz lavírozni a különböző csoportokba szakadó ismerőseim között, hogy ne sérüljön a barátságunk, hát még milyen nehéz lehet egy értelmiségnek, akinek ki kell mondania olyan súlyban dolgokat, ami közvélemény formáló lehet. Amíg a liberális közösség, bárki mással vallja, egy a zászló, mint a saját természetes szövetségeseivel, addig értelme nincs feltenni, ki liberális, ki nem.
 
Egy biztos. Liberális párt nincs, liberális képviselet nincs. É ahogy elnézem a liberális közösség politikusai között, erre igény sincs. Könnyebb oda csapódni, ahol hamarabb lehet hasznot sejteni. Liberálisnak vallom magam, lehet tévedek az önmeghatározásomban. Ki tudja ma már, ki liberális és ki nem. Hisz láthatóan, erélytelen próbálkozásokon kívül a liberális közösségnek sem fontos ez, bármi mással beéri. Még exhibicionista hobbi politikusokkal is. Kár.

További hírek

  Középpontban a fenntarthatóság és ellenállóképesség
2023. 06. 06. 21:59 pecsi-hirhatar.hu
  A négylábú barátokról szólt a családi nap
2023. 06. 05. 16:28 pecsi-hirhatar.hu
  Új lehetőségeket, változatos programok
2023. 06. 02. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Hild Music Garden Pécs szívében
2023. 06. 02. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Befejeződött a TOP PLUSZ pályázat Mendén
2023. 06. 02. 14:14 gyomroi-hirhatar.hu
  Emlékpad a lezuhant hegymászóknak
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  Az adriai szexbotrány után rehabilitálták Borkai Zsoltot
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  „Mintakalauz” pótdíjazta meg a vonaton utazó álláskereső hölgyet
2023. 06. 02. 13:53 hirhatar.hu
  Pécsi Nyári Színház - középpontban a vígjátékok
2023. 06. 01. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  Mire jók a földfúró gépek?
2023. 05. 30. 18:56 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport