HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: Maffiaháború, utószó, vagy ez még csak a kezdet

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2022.01.17.
 Hétfő
Ma Antal napja van.
Holnap Piroska napja lesz.
   EUR árfolyam
   354,74 Ft
   CHF árfolyam
   339,81 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 11. 28. 10:19     


Adorján György

Maffiaháború, utószó, vagy ez még csak a kezdet
Az egész olyan, mint egy bűnügyi panoptikum.

Látványtervezett kiállítása a rendszerváltást követő leszámolásos, robbantásos, olajos ügyek máig tartó útvesztőjének vészkijárataival és zsákutcáival.

Ki tudja mi történt ott, ahol nem voltunk jelen?

A Fővárosi Törvényszéken mostanában tárgyalják Portik és társainak ügyét az Aranykéz utcai robbantás és a hozzá kapcsolódó történeti tényállások tekintetében.

Érdekességek vannak itt is.

A vádiratból mintha hiányozna az, hogy Portik mikor, hol és milyen körülmények között bízta volna meg Rohacot azzal, hogy hajtsa végre Boros ellen a merényletet.

 

Mintha a rendszerváltás egyik legnagyobb bűnüldözési fiaskója, az Energol ügy akkori nyomozása is több gondot fordított volna arra, hogy a hajdani szocialista kötődésű Csikóst, belügyi adatfeldolgozó főnököt eljárás alá vonják és letartóztassák, semmint Portik szerepét tisztázzák. Mintha az elhíresült Pallag féle parlamenti olajbizottság előtt meghallgatott rendőrségi vezetők és nyomozók elfeledkeztek volna Portikról, aki ma az olajos robbantásos ügyek egyik főszereplőjévé lépett elő. Mi történt, hogy Portik ennyi év után végre kézre került?

Egyesített per folyik jelenleg. A Fenyő ügy turmixolva az Aranykéz utcai robbantással. A tanuk egy része ismert maffiózó. Szavahihetőségük, már annyiban, hogy érdekeikre való figyelemmel is, vallomásaik megbízhatóak-e, vagy sem, több mint elgondolkodtató.

Az, hogy Portiknak csak kirendelt védője van, ugyancsak beszédes. A több mint egy évtizede történt cselekmények jelen idejű törvényszéki tárgyalása, a személyi és tárgyi bizonyítékok vonatkozásában egyaránt hatalmas terhet jelent a bizonyítás szempontjából az igazságszolgáltatás részére.

 

A belügyminiszter által ezen ügyekre delegált miniszteri biztos kinevezése sem könnyíti meg ezt az egészet, hiszen közismert, hogy Horváth Andrást még a már említett parlamenti „olajos” bizottság előtt is maffiakapcsolataival terhelte egy volt főnyomozó, aki ma már magándetektívként keresi kenyerét.

Az említett Energol ügy nyomozásából, hogy Portik lényegében kimaradt, annak oka van és ez a mai napig is tisztázatlan. Mint ahogy tisztázatlan az is, hogy ebben a jelentős történeti tényállású ügyben mi volt az oka annak, hogy a nyomozóhatóság a végső eredményt tekintve felsült rendesen. A jogerős bírósági ítélet ugyanis nem igazolta azt a felhajtást és kirakatrendező látványtervezést, melyet az akkori rendőri vezetés ebbe az ügybe belefektetett.

Eközben a Prisztás gyilkosság, mellyel kapcsolatos elsőfokú ítéletet időközben hatályon kívül helyezték, a mostani tárgyalás során Portik terhére már meg sem lett említve.

 

Mi történik itt?

Tárgyalóteremben folytatódik a maffiaháború, az utószó tanúi vagyunk, vagy ez még csak a kezdet?

Titkosszolgálati műveleti játszmák évtizedes késéssel történő lecsapódásait látjuk, vagy kezdődik minden elölről, még a tárgyalóteremben is?

Fogas kérdés!

Az, hogy Portik most kiket és miért akar besározni, akár kormánytagok közül is, az az ő dolga, de, hogy Cserni tanácsvezető bíró kijelenti, hogy több fontos iratanyaggal csak tanúk jelenlétében hajlandó a bíróság foglalkozni, az azért nem semmi!

A kérdés, hogy az olajos robbantásos ügyek utószava zajlik-e most, vagy ez még csak az igazi kezdet?


További hírek

  A választások elmaradásával is számol a kormány a veszélyhelyzet miatt
2022. 01. 16. 11:21 hirhatar.hu
  Szabó Tímea és az ötmilliárdnyi teszt megsemmisítése - a rendőrség szemszögéből
2022. 01. 16. 11:21 hirhatar.hu
  Érvénytelen szavazásra buzdítnak a civil jogvédő szervezetek
2022. 01. 16. 11:21 hirhatar.hu
  Eleven éjszaka
2022. 01. 14. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  Zűrzavart okozhat az árstop
2022. 01. 14. 10:33 hirhatar.hu
  Orbán áprilisban még verhető - utána többé nem
2022. 01. 14. 10:33 hirhatar.hu
  A csirekfarhát árát is befagyasztja a kormány
2022. 01. 14. 10:33 hirhatar.hu
  A világ legjobbjai között a magyar bonbon
2022. 01. 13. 21:09 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult standon mutatkoznak be
2022. 01. 12. 20:51 pecsi-hirhatar.hu
  A felfújható kerti medence javítása egyszerű
2022. 01. 12. 18:26 11keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport