HÍRHATÁR ONLINE - Hajósi Virág: Minden kutya megérdemel egy családot, de nem minden család érdemel meg egy kutyát

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.05.20.
 Hétfő
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.
   EUR árfolyam
   387,87 Ft
   CHF árfolyam
   393,49 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 02. 02. 12:47     


Hajósi Virág

Minden kutya megérdemel egy családot, de nem minden család érdemel meg egy kutyát
Sokat gondolkoztam, hogy manapság mennyire felkapott az állatvédelem a közösségi oldalakon. Kíváncsi voltam, kik azok az emberek, akiket nem látunk a posztokban feljegyezve, mégse tudja nélkülözni az állatmentő társadalom az elkötelezettségüket. Kik ezek az arctalan és névtelen hősök? Nagyon hamar jött a válasz Gali K. Ivettet keressem, aki kutyamasszőr, állatvédő járőr, ideiglenes befogadó.

 

Hogy jutott eszedbe pont kutyamasszázzsal foglalkozni?

Eredetileg  lómasszázsban kezdtem el gondolkozni, nem tudom, hogy mi alapján. Aztán rákerestem és megtaláltam a kutyamasszázst, tanfolyamot. Adott volt a helyzet, kutyák között nőttem fel. Nagypapám kutyatenyésztő volt, a kutyákat kívülről belülről ismerem.  Gondoltam egyet, akkor kutyamasszőr leszek.
  

Sokan mondhatják erre, ember is nagyon örülne masszázsnak, nem túlzás ez kicsit?

Ember esetében is egy műtét vagy akár egy gipszelés után elmegy egy masszőrhöz segíteni az izomzatot regenerálódni, nem? Ahogy egy embernél az izomzat leépül, úgy a kutya esetében sem történik másképp. Pontosan ugyanolyan regenerálódásra van szüksége. De példának hozhatom a gerincsérült kutyusokat is, akiknek életminőségét nagymértékben lehet javítani. Ilyenkor a gerinc és hátizmokat stimulálni kell, a gyógyulás érdekében.


Különbözik a kedvencek masszírozása az embereknél alkalmazott módszertől?


Nem, azonosak a fogások. Mi svédmasszást alkalmazunk, thai elemekkel vegyítve. Talán a nehézség, ha annak mondhatjuk, abban rejlik, hogy a kutyus és köztem ki kell építeni egy kapcsolatot, amitől ösztönösen bízik bennem. Sérült, beteg kutyusnál mindig az egészséges részen kezdem a kezelést, hogy érezze, ez neki jó és odaenged a problémás részhez is. Ezért az első találkozás az ismerkedés, a bizalom kialakítása.


A mozgásszervi betegségek megelőzésében is segít a masszázs?

Igen, megelőzésben is, hogy minél hosszabb egészséges életet biztosítsunk a kedvencünknek, illetve ha már kialakult a betegség, megjelennek a tünetek, meg tudjuk állítani a folyamatot. Kedvenceink is öregednek, ahogy az embereknél is, nehézkésebbé válik a mozgás. A kezelés által stimuláljuk az izmokat és enyhíteni tudjuk ezeket a tüneteket. Így a kutyus teljesebb életet tud élni.

A már kialakult betegségeknél a gazdi, számos kiegészítő táppal és vitaminokkal is támogathatja a javulást. Ez mennyiben megalapozott állítás?

Bizonyos mértékig, például a porckorong megbetegedésnél, vagy idős kutyusnál ez kiegészítő segítség. Azonban az izmokat, a vázrendszert stimulálni kell, hogy visszaépüljön. Ennek a módszere a masszázs, a fizikoterápia. Ezt lehet támogatni tudatos etetéssel, vitaminok bevitelével, én például a zöldkagyló kivonatot szoktam ajánlani.  Azonban ezek önmagukban nem jelentenek megoldást. Bár segítik és támogatják a szervezetben a szükséges alkotóelemek forrását, azoknak beépülését a fizikai hatás fogja generálni. Az izmokat vissza kell rakni a csontra. A kettő együtt tud eredményt produkálni.

Mi van azokkal a gazdikkal, akik időhiányában nehezen hoznák össze, hogy rendszeresen hordják kedvenceiket a kezelésre, vagy maguk is aktívabban szeretnének részt venni ebben a folyamatban?


Tanfolyamokat is tartok gazdiknak, a legutóbbi január 13-án volt és február 24-n is lesz egy alkalom. Ez nem ugyanaz, amit én tanultam. Én egy teljes rehabilitációs módszert sajátítottam el, ami gyógyászati célt is magában foglal. A gazdiknak otthon használható fogásokat és módszereket tanítunk. Ez egy plusz dolgot ad a gazdi és kutyus kapcsolatába, tartalmi együtt töltött időt, ami mélyíti a kapcsolatukat Elsősorban rehabilitáció céljából beszéltünk eddig ezzel kapcsolatban, de egészséges kutyusoknál is nagyon hasznos. Manapság divat a különböző kutyás sportok művelése. A kutyus pont olyan regenerálódást kíván, mint egy ember, aki sportol. Előtte és utána is optimalizálja a kutyus állapotát egy ilyen kezelés. Hosszú utazás előtt, vagy után is ajánlatos és azok a gazdik, akik részt vesznek a tanfolyamaimon, alkalmazni is tudják a módszert.


Hogy találnak rád a gazdik?


Leginkább ajánlások által és a közösségi oldalon keresnek meg gazdik. Legtöbbször nem is pontos céllal, hanem érdeklődéssel, hogy ez és ez a probléma van, vajon erre használná a masszázs, vagy sem. A másik lehetőség, a kutyásnap rendezvények, ahol általában kint vagyok, és tájékoztató anyagot osztok. Bemutatókat is tartok és elmagyarázom, ez miről szól, mire hasznosítható.

Hogy találkozott a masszázs az állatvédelemmel?

Egy kutyás napra jelentkeztem kiállítónak és ott találkoztam a XV. kerületi állatmentőkkel. Felmerült bennem, szívesen segítenék a tudásommal az arra rászoruló mentett kutyusok esetében, önkéntesként.

Önkéntesként? Nincs forrásuk az állatmentő szervezeteknek erre?


Az állatmentőknek általában az emberek segítenek, adományokkal. Ez a valóság. Közülük is inkább az alacsonyabb jövedelműek. Az önkormányzatok, cégek szinte semennyire. Előfordult, hogy egy magyar üzletlánctól, vagy közoktatási intézménytől nagyobb adományt kaptunk. Azonban ezek egyedi esetnek számítanak. Csak a civilek támogatása az, amire támaszkodhatnak az állatmentők.

Miért gondoltad, hogy a masszázs segítség az állatmentésnél?

A műtött, vagy mozgásszervi gondokkal küzdő mentésre kerülő kutyusok ezt a fajta fizikai kezelést, igénylik a gyógyulás érdekében. DE segít abban is, hogy helyreálljon a bizalmi viszony az ember és az állat között. A masszázs testileg-lelkileg regenerál, mert közelséget biztosít az emberrel és a kutyus megtapasztalja, nem kell félni.


Amikor riportalanyt kerestem, úgy ajánlottak, te egy igazi elkötelezett vagy és egyike a megbízható befogadóknak.

Egy időben ideiglenes befogadó is voltam, egy bull típusú kutyus került hozzám, csípőtöréssel. A gazdája nagyon összeverte, a kutyus még enni se mert, annyira félt. Testileg-lelkileg össze volt törve, az utcára, nem mert lemenni. Nagyon nehéz eset volt, de rehabilitáltuk és családhoz került.

Előnyösebb egy kutyusnak, ha ideiglenes befogadónál van gazdisodásig?

Határozottan, hisz elkezdődik egy szocializálódás. Egy telephelyen nagyon nagy a létszám, nincs meg az optimális körülmény, hogy a kutyus nyugodt környezetben regenerálódjon. Ezeknek a kutyusoknak sok esetben teljesen egyedi eljárás szükséges és teljes figyelem.

Azt mondod, ideiglenes befogadó voltál, ez múlt idő, a jelenben is van kapcsolatod az állatvédelemmel?

 Igen. A mai napig éjjel az állatmentőkkel alkalmanként járőrözöm. Egy alapítványban is gondolkodom, ami segítséget nyújtana azoknak a mentett kutyusoknak, akik sérülten kerülnek a mentőhálózatba. Ez az alapítvány a műtéti költségekben nyújtana támogatást, az önkéntes fizikoterápiás kezelés mellett. Ez jelenleg bejegyzés alatt áll, remélhetőleg hamarosan elkezdhetjük a működésünk.

 

Hol tart hazánk az állatvédelem terén, szerinted?


Nagyon le vagyunk maradva. Sokszor a bejelentés ellenére se jönnek ki a hivatalos szervek. A rendőrök nehézkesen mozdulnak, sokban függ attól a fellépésük, hogy állatbarát, vagy nem, aki intézkedik. Vannak bizonyos anomáliák.  Például a fővárosban az Illatos úti telep értesíthető. Előfordul azonban, hogy a pár napja „mentett” kutyáért a volt gazdája jelentkezik és minden akadály nélkül kihozhatja. Annak ellenére, hogy nem biztosítja a megfelelő tartási körülményeket, ami miatt a kutyust elvették tőle. Ez példa arra, hogy a jogszabályok nem állnak meg a valós életben, rengeteg a kiskapu és az emberi tényező, ami a törvények helyes alkalmazását befolyásolja.

De naponta olvassuk, hogy az állattartás ellenőrzését és az állatvédelmet törvényekkel szigorítják..

A törvényi eszközök nem elegendőek. Meg kéne tanítani az embereknek a felelős állattartást. Felvilágosító nevelésre lenne szükség, már gyerekkorban. Hogy kell nevelni, etetni egy állatot, mire van szüksége. A törvények szankcióval műkődnek, azonban nem minden esetben történik valós és értékelhető felelősségre vonás. Nagyon kevés állatkínzás esetében születik hatásos ítélet. Az állatkínzások esetében kiróható valódi szabadságvesztés alkalmazása, például elenyésző, vagy talán egyenesen nulla. A szaporítók esetében a pénzbírság a leggyakoribb retorzió, amit könnyedén kifizetnek. Akkor milyen visszatartó erőről beszélünk a törvények által?

Mostanában elég sok politikai mozgalom kommunikációjában találkozhatunk az állatvédelem szlogenjeivel… ez a változás jele lenne?

Nem tudok konkrét dolgokról. Szerintem ez leginkább kampányfogás. Nem tapasztalunk érdemi érdeklődést, vagy együttműködési szándékot részükről. A jogalkotók többsége, közelében sincs az állatvédelemnek. Nem is ismerik a folyamatokat, ennek megoldása az lenne, ha olyan szakmai szervezet állna fel, aki otthon van ezen a területen. Állatorvosok, állatmentők, mert ők a valós helyzetet tudják.

Nagyon a végére futottunk, de az első lépés az, amikor a kutyus a családokba kerül. Szerinted mik jellemzik a felelős kutyaválasztást?

Első legfontosabb kérdés, mennyi időt tudsz szánni a kedvencedre, milyen az életritmusod. A fajta választásánál nagyon fontos, hogy mennyire vagy felkészült és tapasztalt kutyatartó, kezdőnek semmiféleképpen nem ajánlott olyan kutyus, akihez megfelelő tudás szükséges. Ilyen fajta például egy pitbull, aki igényli a tudatos kutyatartást és tapasztalatot. Fontos, hogy kikkel fog együtt élni a kedvenc, van gyerek, vagy nincs, kikhez kell majd alkalmazkodnia. Milyen mozgásteret tudsz biztosítani az állatnak, kertbe, vagy panelben fogod tartani.

Ez a valóságban is így történik?

A probléma az, hogy még nagyon sokan hirtelen felindulásból hozzák meg a döntés, főleg Karácsony környékén, ajándékba a gyereknek. Ajándékba ne adjunk kutyát! A kutya egy élőlény, fizikai és lelki szükségletekkel. Ahogy a gyereknevelésre is fel kell készülni, úgy egy házikedvenc tartására is. A gyerekeknek meg kell tanítani, mi a gondoskodás. A mindennapi séta rendszeressége, ami nem választható. Ez lemondásokkal is jár, ehhez kell igazítani a mindennapokat. Mielőtt egy kutyust veszünk a gyereknek, vegyünk egy pórázt, és ha a gyerek 1-2 hónapig a napi háromszori sétáltatást az üres pórázzal is megteszi, akkor valószínűleg a kutyusával még inkább. 

MI a jellemző honnan választanak házi kedvencet az átlagemberek?

 Leggyakoribb forrás az online felület, hirdetések. Ha egy kutyus, 10-20 ezer forint, az valószínűleg szaporítótól van. Egy tenyésztett kutyusért a tenyésztők sokszorosát kérik, a különböző orvosi ellenőrzések és a tanúsítványok megszerzése, magas költséggel járnak együtt. A szaporítók nulla ráfordítással, hatalmas jövedelemre tesznek szert. Volt olyan hely, ahol 1000 létszámú volt az állomány. Az amúgy is leterhelt állatmentő hálózat ilyenkor kétségbeesetten próbál megoldást találni a mentett kutyusok számára, ideiglenes gazdikkal és menhelyek összefogásával.

Ha a cikk elolvasása után valaki tanácsot szeretne kérni, fordulhat akár egy állatmentőhöz is hogy segítsen?

Igen, az állatmentéssel és állatvédelemmel foglalkozó embereknek, van tapasztalatuk. Az átlagember hirtelen felindulásból dönt legtöbbször, az állatmentő már sokkal több szempontot mérlegel. A gazdi tulajdonságai döntik el, hogy milyen kutyus lenne mellé való. Mennyire határozott személyiség, sportos, vagy inkább nyugodtabb társra van szüksége? Milyen az időbeosztása? KI fog a kutyussal rendszeresen foglalkozni? Mekkora az élettér, amit megosztanak majd a jövevénnyel? Kertesházban, vagy panelben laknak? Rákérdeznek olyan dolgokra, amire a lelkesedés pillanatában a gazdijelöltnek eszébe se jut. Hogy fogja megoldani a nyaralást? Az egyik legfontosabb kérdés, mégse jut eszébe sok embernek, amikor kutyatartás mellett dönt.

Mennyire elfogadott, vagy trend Magyarországon a menhelyről való örökbefogadás?

Ez embere válogatja. Ma még sokan fajtatiszta és aranyos pici kutyát szeretnének. Nincs nagy értéke, az úgy nevezett „korcsoknak”, ahogy a közbeszéd még gyakran a keverék kutyusokról beszél. Az is általános, hogy mindenki „elsőgazdis” kölök kutyát szeretne.

Sokszor az örökbefogadási szerződés elvárásait is túlzónak gondolják az emberek. MI a véleményed erről?


Az örökbefogadási szerződés nem csak kötelességet, hanem biztonságot is ad. Az örökbefogadó nem tudja, milyen háttérrel rendelkezik a kutya. A mentett kutyusokat különböző negatív hatások érhették, fizikai, lelki bántalmazások történhettek. A felelős örökbefogadásban az állatmentők, bizonyos értelemben használati utasítást adnak a kutyus mellé. Beteg kutyus esetében, aki állandó gyógyszeres kezelés alatt áll, egyenesen elkerülhetetlen, hogy ennek a kötelezettségnek az új gazdi eleget tegyen. Vegyük ezt egy garanciának, mindkét félnek és a kutyus érdekében.

Sokan gyámság alá vonásnak gondolják és érzik ezt…..

Minden állat esetében nagyon fontos a helyes tartás, azonban mentett állatoknál ez még nagyobb súllyal bír. Nem lehet tudni, milyen „emlékei” vannak, rossz tartási körülmények által ezek előjöhetnek. De ne csak rossz tartásról beszéljünk, hanem kiderülhet, nem a család számára megfelelő kutyus lett örökbe fogadva. Nem mindenkihez illik, minden kutya. Ez nem kudarc, velem is előfordult ilyen. 

Akkor bizonyos értelemben garancia is menhelyről örökbe fogadni?


Mint az élet minden területén, itt is beszélhetünk jó menhelyekről és olyanokról, akik az adományok begyűjtésében érdekeltek. Vannak helyek, ahol a problémás kutyusok esetében nem ritka az altatás. Nekem is van olyan ismerősöm, aki egy bizonyos helyről kihozott kutyusokat, akikről lemondtak már az állatmentők. Járok hozzájuk masszírozni, teljesértékű életet élnek. Ennek ellenére vannak jó menhelyek, érdemes teljes képet alkotni az adott létesítményről és szervezetről, korábbi örökbefogadóktól tájékozódni.

Nem beszéltünk arról, te milyen állatokat tartasz?

Két kutyusom van, panellakásban élünk. Nagyon állatbarát közeg, szomszédolnak is. Az egyiket az utcáról fogadtam be négy éve, ö Frank, róla kapta a masszázsvállalkozás a nevét. Kisbarátja pedig egy 100%-os pincsi, Marci.

 

Hogy foglalnád össze röviden a felelős állattartás lényegét?

Minden kutya megérdemel egy családot, de nem minden család érdemel meg egy kutyát.


További hírek

  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  A szálkásító edzés 5 aranyszabálya
2024. 05. 20. 10:26 hirhatar.hu
  Görögország vagy Törökország: hova menjek inkább nyaralni?
2024. 05. 20. 10:18 hirhatar.hu
  Családi ház építésére kivitelezőt keres? Ezt az 5 szempontot mindig vegye figyelembe!
2024. 05. 20. 10:11 hirhatar.hu
  Az Ecom Testvérek programja sikeres a videós visszajelzések alapján?
2024. 05. 20. 10:11 hirhatar.hu
  A jövő Banksy-jétől a történészpalántákig
2024. 05. 20. 01:32 pecsi-hirhatar.hu
  Püskösd napja immár eljött
2024. 05. 19. 01:53 pecsi-hirhatar.hu
  Első alkalommal tartottak Pécsen eperkóstolót
2024. 05. 18. 16:17 pecsi-hirhatar.hu
  Kihagyhatatlan sztárkavalkád az Orgonák éjszakáján
2024. 05. 18. 15:22 pecsi-hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport