HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: Orbán meg a halálbüntetés

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.04.02.
 Vasárnap
Ma Áron napja van.
Holnap Buda, Richárd napja lesz.
   EUR árfolyam
   380,99 Ft
   CHF árfolyam
   381,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 04. 29. 10:24     


Adorján György

Orbán meg a halálbüntetés
A jobboldali populizmus magasiskoláját bemutató Orbán ma sem tréfál, kijátssza ebbéli kártyáit minden esetben, amikor kell.

A szemet szemért, fogat fogért régóta ismerős szólás. Mózes egyik könyvében olvashatjuk: „Szemet szemért, fogat fogért, kezet kézért, lábat lábért, égetést égetésért, sebet sebért, kéket kékért”. Persze azt is hozzá kell tenni, hogy Krisztus nem teljesen értett egyet mindezzel, amikor hegyi beszédében Máté evangéliuma tanúsága szerint így szólt: „Hallottátok, megmondatott szemet szemért, fogat fogért. Én pedig azt mondom néktek: ne álljatok ellene a gonosznak, hanem aki arcul üt téged jobb felől, fordítsd felé a másik orcádat is.” Persze a Biblia sok minden másra is halálbüntetést rendelt, például azokra, akik szüleiket gyalázzák, vagy bántalmazzák, vagy azokra, akik állataik felügyeletét elhanyagolják, noha tudják, hogy „öklelősek” s azok emiatt más ember életét kioltják. Ugyanakkor nyilvánvaló, hogy a harmadik évezred elején már nem lehet hivatkozni a Bibliára, mint az emberiesség tökéletes fokmérőjére. Maga Ferenc pápa is, hivatkozva II.János Pál szavaira, azt írta, hogy a halálbüntetés nem szolgáltatna igazságot az áldozatoknak egy jelen időben, csak egy múltbeli cselekményt megtorolva, a bosszúnak adna teret.

 

Most már csak az a kérdés, hogy mi állhat Orbán incselkedése mögött a halálbüntetés visszaállítását illetően. A kaposvári tragikus eset okozta közhangulatot igyekszik így a maga hasznára fordítani, elveszített támogatóinak visszaszerzése érdekében, vagy egy újabb kiválasztotti megvilágosodás született a buksiban. Persze nem csak a minapi pécsi újságírói kérdésre adott válaszában pedzegette a miniszterelnök ezt a kényes témát, hanem már egy évvel ezelőtt a Kossuth Rádióban is kijelentette, hogy a halálbüntetés visszaállításának kérdésének taglalása, az uniós tiltás ellenére, „megérne egy misét”. Sőt, még korábban, első kormányzása idején, távoztában, a tragikus végkifejletű móri eset után a következőket mondta: „Én személyesen korábban azon az állásponton voltam, hogy a halálbüntetés egy helytelen intézmény. A móri eset óta azonban más időszámítás van Magyarországon.” .” A jobboldali populizmus magasiskoláját bemutató Orbán ma sem tréfál, kijátssza ebbéli kártyáit minden esetben, amikor kell. És most, hogy híveinek, támogatóinak száma ilyen ütemben csökkent, ismét elővette azokat.  

 

Mit fog még elővenni kommunikációs bűvésztarisznyájából a következő években a pávatáncos, ki tudja. Egy biztosnak látszik, mindent el fog követni, hogy hívei ne csábuljanak el tőle és alakulatától. De ki fogja vizsgálni azt, hogy a különös kegyetlenséggel, nyereségvágyból elkövetett emberölések indítéka mögött mi húzódik meg, milyen társadalmi feszültségek generálják az elkövetők gyilkolásra kész hajlamait. Orbán Viktor ezen is elgondolkodhatna. Az anyagilag kilátástalan helyzetben lévők sorsán, a reménytelenségbe taszítottak helyzetén. Az M1 adásában a lakájelemző szerint Orbán halálbüntetéssel kapcsolatos pécsi megjegyzése csak a társadalom felelősségérzetének felkeltését szolgálta, semmi mást. A nemzeti trafikosokkal szemben egyébként is az ellenzék hergelte fel az embereket, így aztán inkább itt és nem a fóliázásban kell keresni a kiváltó okokat. A belügyér egyébként is nyilatkozott már ez ügyben, szerinte „Nem közbiztonsági szempontból fóliáztuk le a dohányboltokat. Tehát ez a kérdés így tárgytalan. Hogyha megnézzük, hogy hány üzlethelyiségben történt rablás, hány üzlethelyiségben volt olyan életellenes cselekmény, amelyik nincs lefóliázva, úgy gondolom, egyértelmű, hogy ez a fóliázás kifejezetten ezt se nem segíti elő, se nem hátráltatja” No komment!

 

Érdekes és sokatmondó az is, hogy a halálbüntetéssel kapcsolatban a kormánypártok képviselői ráharaptak a kaposvári tragédia nyújtotta populista kommunikációs lehetőségekre, de például az Illatos úti környezet szennyezésre, már nem annyira. Egy pillanatra sem kétséges, hogy szívbemarkolóan tragikus, ami a kaposvári 20 esztendős Fruzsinával történt abban a nemzeti dohányboltban. De kegyeletsértő az a mód, ahogyan a Fidesz erre reagál. Ahelyett, hogy az általuk létrehozott, az egyik legsúlyosabb bűncselekmény elkövetéséhez lehetőséget nyújtó okokat azonnal megszüntetnék, bosszút akarnának, vezetőjük erre tett célzást Pécsett. Ahelyett, hogy törvényi megoldást patópáloskodnak az Illatos úti történetben, jobb lenne azonnali intézkedéseket bevezetni az ottani áldatlan állapotok megszüntetése érdekében! Területlezárás, lakossági védőintézkedések, vegyvédelmi kármentesítéssel egyidejűleg. Politikai és büntetőjogi felelősség vizsgálatára van szükség, mind a kaposvári, mind az Illatos úti ügyekben! A bűnösökre pedig a törvény teljes szigorával kell lesújtani, eltiltva őket örökre a közéleti szerepléstől!


További hírek

  Egyetlen apró fehérje, ezernyi óriási lehetőség
2023. 04. 02. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Kezdetét veszi a Nemzetközi Színházi Olimpia
2023. 04. 01. 20:35 pecsi-hirhatar.hu
  Milyen tartalomkezelő rendszerek lehetnek a segítségünkre a webfejlesztésben?
2023. 04. 01. 11:03 hirhatar.hu
  Áprilistól újra jár a fogaskerekű
2023. 03. 31. 10:04 hirhatar.hu
  Nemzeti Emlék-őr-díjat kapott Rákay Philip és felesége
2023. 03. 31. 09:57 hirhatar.hu
  Civilekkel szövetkezne Donáth Anna most életre hívott egyesülete
2023. 03. 31. 09:52 hirhatar.hu
  Ezért alkalmazz te is LED szalag profilokat!
2023. 03. 30. 22:26 hirhatar.hu
  Terítéken a bárányhús
2023. 03. 30. 02:54 pecsi-hirhatar.hu
  Miben előnyös egy népszerű okostelefon-széria?
2023. 03. 29. 09:54 hirhatar.hu
  Miért jó döntés, ha van kamera vagy kamerás ajtócsengő a bejáratnál?
2023. 03. 29. 09:41 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport