HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: Orbán satuban

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.09.16.
 Csütörtök
Ma Edit napja van.
Holnap Zsófia napja lesz.
   EUR árfolyam
   348,90 Ft
   CHF árfolyam
   320,83 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 21. 11:49     


Adorján György

Orbán satuban
In hospitibus et adventiciis viris tanta inest utilitas, ut digne sexto in loco regalis dignitatis possit haberi.

Aki a liberális internacionálé volt alelnökeként ma illiberális államot hirdet, az úgy váltogatja világnézeti meggyőződését, mint más az alsógatyáját. Mint aki marxista-leninista egyetemek volt tótumfaktumaként, népfölkelést hirdető hazafias népfrontos előemberként az Orbán által vezetett Nemzeti Konzultációs Testületnél kötött ki. Mint aki, nem is oly régen a Magyar Köztársaság első női házelnökeként, volt szocialista párttagként mára miniszterelnöki megbízottként tengeti tovább életét, vagy aki évtizedeken keresztül a Mazsihisz és a Budapesti Zsidó Hitközség ügyvezető igazgatójaként Lázár János tanácsadójává avanzsált. Sorolhatnánk tovább a gatyaváltó, megélhetési, politikai hatalomhoz dörgölődzők névsorát, de minek. Az eddig felsorolt pár gerincsérült jól reprezentálja azt a kórtünetet, amely mai nemzethez való tartozásunkra, egyénenként is sajnos oly jellemző!

 

De lássuk csak közelebbről az ebben a témában kétségkívül vezéregyéniségként debütált, felcsúti stadionhuszár fejében lévő „józanész” motívumokat! Mit is mondott Lambsdorff úr úgy tizenöt évvel ezelőtt? „ Ha arra gondolok, hogy Orbán Viktor a Liberális Internacionálé alelnöke, és a tavalyi brüsszeli éves kongresszuson kifejezetten liberális beszédet mondott, amelyet általános egyetértés fogadott, akkor természetesen fel kell tenni a kérdést: mi változott meg? „  Jó kérdés, én is erre gondolok, vajon mi változott meg Orbán buksijában.

Az elnök után, a német alelnök Ulrich Irmer pedig ugyancsak abban az időben így fogalmazott:” A Liberális Internacionálén belül természetesen igen széles a spektrum. Ennyiben semmi gondunk nem lett volna azzal, ha a Fidesz a konzervatívabb körökben igyekezne további választókat nyerni. Ez egyáltalán nem lett volna probléma. Inkább az az érzésem, hogy ez otthon zavarja őket, hogy talán a liberális címke elriasztja azokat a választókat, akiket meg szeretnének szólítani - mondja Ulrich Irmer, és így folytatja „ Vannak emberek, akik inkább szitokszónak tartják a liberális kifejezést. Egész országok léteznek, amelyekben ez a fogalom elvesztette a hitelét.” Hát itt van a kutya elásva. A hatalom megtartásához ez is kell, a széljárásnak megfelelően változtatni nézeteinket. Megyünk az Unióba, ott meg a Néppárt a legnagyobb, legerősebb, igazoljunk át azokhoz, ha a hatalom gyakorlásához inkább erre van szükség.

 

"Azt szeretnénk, ha Európa az európaiaké maradna, és meg akarjuk őrizni Magyarországot is magyar országnak" – mondja kedden Orbán az EP plenáris ülésen, a bevándorlás politikával kapcsolatban. A stadionhuszár mintha megfeledkezett volna István királyunk intelméről: "az egynyelvű és egy szokású ország gyenge és törékeny". Mintha Orbánnál elmentek volna hazulról, amikor figyelmen kívül hagyja emlékezetében az alábbiakat: „In hospitibus et adventiciis viris tanta inest utilitas, ut digne sexto in loco regalis dignitatis possit haberi.”, azaz a vendégekből és jövevényekből akkora haszon származik, hogy méltán helyezhetők a királyi méltóság hatodik helyére. De a kormányfő magasról tojik minderre, őt csak az érdekli, hogy mivel tudja pártszövetségébe visszaédesgetni elhidegült támogatóit, mert ez az ő országa, az ő pártszövetsége. A fejében, abban, ahol már biztos, hogy valami nem stimmel. Tudata satuban, mely egyre jobban szorítja. Érzik ezt párttársai közül is sokan már, ha még nem is merik nyíltan kimondani. De mindennek eljön majd az ideje!

 

Frank Engel néppárti társa a stadionhuszárnak velősen csak ennyit mondott a napokban miniszterelnökünkről: „szánni való populista”, amivel én mélységesen egyetértek. Az volt ő mindig is, a jelen időben éppúgy, mint ez várható tőle a jövőben is. A kérdés csak az, hogy milyen mértékben. Oka pedig nem más, mint a hatalom minden áron való megtartása. Ezért váltogatja meggyőződésbeli nézeteit, ezért dörgölődzik ma már azokhoz, akiket tegnap még utálkozva említett. Orbán hazánk emblematikus kaméleonja, sleppjének nagy részével együtt, no meg a hozzá csapódó csókosok többségével. És erre épül az ő nemzeti együttműködés rendszerük. Fúj, de undorító, visszataszító és kiábrándító! Már Európának is hányingere van tőlük!


További hírek

  Öt nap a tánc jegyében
2021. 09. 16. 02:52 pecsi-hirhatar.hu
  Fiesta-hangulat költözik a Pécsi Galériába
2021. 09. 15. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  10 milliót kapott életműkoncertre, aláírta Zalatnay a „Stop Gyurcsány, Stop Karácsony” brossurát
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Tóth Gabi kiborult: arra kér mindenkit, ne bántsák azért, mert keresztény
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Kiirtotta a családját és önmagát is fejbelőtte egy férfi Dunakeszin
2021. 09. 14. 19:48 hirhatar.hu
  Példaértékű pécsi összefogás a rákgyógyításért
2021. 09. 13. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Kétezer forintos órájában jött Ferenc pápa Budapestre
2021. 09. 12. 18:01 hirhatar.hu
  „Csak abban bízhatok, hogy még a Földön megbűnhődnek mindazért, amit az országgal tettek”
2021. 09. 12. 18:01 hirhatar.hu
  Ferenc pápa hamis Istenről beszélt, akitől elvárjuk, hogy erővel uralkodjon
2021. 09. 12. 18:01 hirhatar.hu
  Jubileumi Coop Rally
2021. 09. 10. 21:37 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport