HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: Polt hátán folt

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2023.03.21.
 Kedd
Ma Klaudia napja van.
Holnap Benedek napja lesz.
   EUR árfolyam
   398,93 Ft
   CHF árfolyam
   402,13 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 12. 11. 09:29     


Adorján György

Polt hátán folt
Nem azzal van gond, amiről a legfőbb ügyész beszámolt, hanem azzal, amiről nem!

Nem a gazdálkodásról, az eredményességről kellene beszélni, hanem arról, ami az ügyészséggel kapcsolatban, a közbizalommal összefüggésben felmerült. Megrendült-e a közbizalom, vagy sem? Kijelenthető-e ma az, hogy az ügyészség munkájával mindenki elégedett? Kijelenthető-e az, hogy az ügyészség munkájával mindenki elégedetlen? Határozott, egyértelmű válasz egyik kérdésre sem adható. Akkor most mi van?

 

Akkor most vegyük számba azokat a jelenségeket, ügyekkel együtt, melyekkel feltehetően elégedetlenek az emberek. A legfőbb ügyész a Fidesz jelöltje. Ez vitathatatlan, semmilyen konszenzus az ellenzékkel ebben a kinevezésben még nyomokban sem fellelhető. Megválasztásakor a képviselők közül 206-an támogatták, 168-an pedig ellene szavaztak.

Csak emlékeztetnék arra, hogy annyira sürgős volt már akkor is a Fidesznek Polt megválasztása, hogy már kilenc perce folyt a szavazás, amikor azt még el sem rendelte a parlamenti alelnök. Nos, a legfőbb ügyészi poszt egy olyan hely, amely nem kötődhet egyetlen párthoz sem, még közvetetten sem, nem hogy közvetlenül. Magyarán szólva, nem lehet legfőbb ügyész az, aki bármilyen formában kötődik egy politikai párthoz. Mégis lett.

Példátlan az európai igazságszolgáltatásban, banán-köztársasági diktatúrák gyakorlata!

 

Milyen szakmai, politikai és emberi tekintélye lehet annak a legfőbb ügyésznek, aki pert indít azért, hogy állapítsák meg azt, miszerint Kis János filozófus olyan valótlan és sértő tényt állított, amely hátrányosan befolyásolja az ügyészi szervezet és a legfőbb ügyész társadalmi értékelését. A 2011. áprilisi, a közjogi rendszer öncélú átalakításáról és a hatalmi ágak kulcspozícióinak elfoglalásáról szóló cikk kifogásolt állítása szerint Polt "előző hivatali ciklusa idején már bőségesen bebizonyította, hogy hivatalát nem pártatlan közszolgaként, hanem megbízója kiszolgálójaként tölti be."  A keresetben alperesenként 1-1 millió, összesen 3 millió forint nem vagyoni kártérítés megfizetésére is kérték kötelezni a lapot, a főszerkesztőt és a szerzőt, valamint az alperesekkel szemben közérdekű bírság kiszabását is indítványozták a felperesek. Tény, hogy Polt ezt a pert elbukta! A legfőbb ügyész, kinek hivatala szerint is jogban való jártasság tekintetében kikezdhetetlennek kéne lennie, most elhasalt rendesen. Bukott és kész! Kár lenne szépíteni ezt az egészet. Egy kezdő ügyészségi fogalmazónak, egy törvényszéki fogalmazónak, vagy akár egy ügyvédbojtárnak is több esze lett volna annál, semmint hiábavaló perbe bocsátkozzon az ÉS-ben megjelent cikk miatt.

 

Lehet, hogy Polt Péter bizonyos területeken amúgy kiváló elméleti szakember. Nemzetközi szinten is elismert munkássága ezeken területeken. Emberi tartásával van baj. Nem lett volna szabad neki ezt a beosztást elvállalnia, még akkor sem, ha tételezzük fel, hogy teljesen pártatlanul és elfogulatlanul végzi a munkáját. Az ügyészség hazánkban privilegizált helyzetben van. Büntetőjogi érvényesítés kizárólagos jogkörével felruházva, minden ügyészség által hozott határozat elleni panasz, ugyancsak kizárólagos elbírálásával felruházva. Éppen ezért, semmilyen múlt, vagy jelenbeli politikai kötődés ebben a beosztásban nem megengedhető!

 

Az un. Energol ügy jó példája annak a tehetetlenségnek, mely a bűnüldöző szervek tevékenységét jellemezte, és amelyben maga az ügyészség sem tartotta már a vádpontok többségét bizonyíthatónak. A nyomozás felügyeleti munkát itt is éppen úgy, mint az elhíresült Kulcsár ügyben, az ügyészség szoros, kiemelt minősítéssel folytatta, olyan is lett az eddigi eredmény. Ha Polt Péter annak idején tényként megállapíthatóan nem kötődött volna a Fideszhez, akkor az ügyészség politikai elfogultsága fel sem merült volna. De így nincs azon semmi csodálkozni való, ha többféle eljárással kapcsolatban kritikaként merül fel az, hogy az ügyészség ma bizony politikai befolyásoltság alatt áll.

 

A tegnapi parlamenti ülésen több képviselő is konkrét ügyekkel támasztotta alá az előzőeket. Fertő tavi nádaratástól kezdve, parlagfüves pénzek felelőtlen költéséig, a győri színesfém maffián át, a földek zsebszerződései körüli rendellenességekig. Polt válaszában kijelentette, hogy az ügyészség politikamentes. Ha ezt egy volt fideszes mondja, akkor biztos, hogy így is van! Ügyelni kell a látszatra és a jó hírnévre is, tette még hozzá Polt végezetül. Én is így gondolom!


További hírek

  Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
2023. 03. 18. 02:46 pecsi-hirhatar.hu
  Kortárs Junior – pARTy
2023. 03. 17. 20:41 pecsi-hirhatar.hu
  A magyar világsztár férje után nyomoz a rendőrség hűtlen kezelés vádjával
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Feltárult Hosszú Katinka titka
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  Lovagkeresztet kapott a „lúgosorvost” mentegető orvos
2023. 03. 17. 19:48 hirhatar.hu
  A joghurt helye a süteményekben, tésztákban
2023. 03. 17. 10:30 kecskemeti-hirhatar.hu
  Az izgalmas kezdet fontos! (+18)
2023. 03. 17. 10:25 13keruleti-hirhatar.hu
  Sikeresen szerepeltek a nemzetközi pályázaton
2023. 03. 16. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Városi ünnepség, koszorúzás és nagykoncertek
2023. 03. 15. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  A marcona külsővel rendelkező, érző szívű cane corso
2023. 03. 14. 12:06 13keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport