HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: Ságvárizók

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.09.19.
 Vasárnap
Ma Vilhelmina napja van.
Holnap Friderika napja lesz.
   EUR árfolyam
   351,42 Ft
   CHF árfolyam
   321,79 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 02. 24. 08:40     


Adorján György

Ságvárizók
Mert szerintük már az is törvénysértő, hogy a mai Magyarországon több ezer ember vallhatja magát Ságvárinak!

Szélsőséges álláspontok már pedig vannak.

Balról a hőst látják benne, aki életét adta az eszméért, amiért harcolt. Elfogásakor önvédelemből használta fegyverét, a kialakult tűzharcban meggyilkolták.

Jobbról bolsevik, zsidó terroristának mondják, aki meggyilkolta a szolgálati feladatát végző, ártatlan csendőrt. Hogy a bolsevikon, vagy a zsidón, esetleg mindkettőn van a hangsúly, azt döntse el az olvasó.

Ma már történelmi tény, hogy halálakor 1944.július 27 a nyár olyan napja volt, amikor már egyértelművé válhatott mindenki előtt, hogy a háborút Magyarország elvesztette. Hogy ebbe a háborúba az a Horthy- rendszer vitte bele hazánkat, amely nem csak a kommunistákat üldözte, hanem a haladó mozgalmakat is. Hogy volt-e ezekben az időkben antifasiszta ellenállás és milyen színvonalú, azt majd a történészek eldöntik. Már ha lesz valaha merszük szembenézni ennek az időszaknak ilyen irányú eseményeivel.

Kimondható persze, hogy más európai országokhoz képest nem hazánkban volt az egyik legerősebb ellenállási mozgalom, melyet ma is megbecsülés övez szerte Európában, tagjaival együtt. Nálunk más a helyzet. Nálunk még az emléküknek köztéri szobrokat állító, vagy akár közterület elnevezéseknek sincs helyük, rendelettel tiltva. Ságvári Endre antifasiszta ellenálló volt, ez sokkal erősebb tény, mint kommunista, mára stigmatizált mivolta.

 

Jogász, fővárosi tisztviselő (1913–1944). Az 1930-as évek második felétől kapcsolódott be az antifasiszta illegális kommunista mozgalomba. Az Országos Ifjúsági Bizottság egyik vezetője. 1942-től illegalitásba vonult. 1944-ben a Békepárt Béke és Szabadság című lapjának szerkesztője. Tevékenységét a csendőrség felfedte, és a letartóztatására tett kísérletkor fegyveres harcban halálos sebet kapott. Neve a kommunista áldozatvállalás jelképe lett, így közterület elnevezésére nem ajánljuk, mivel értelmezésünk szerint a Magyarország helyi önkormányzatairól szóló 2011. évi CLXXXIX. törvény 14. § (2) bekezdése alapján XX. századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartáshoz kapcsolható. – így szól az MTA állásfoglalása.

Kommunista áldozatvállalást említ antifasiszta helyett. Megáll az ész, a józanész. Még, hogy neve az MTA kormányhoz közeli értelmezése szerint a XX századi önkényuralmi politikai rendszer fenntartásához kapcsolható. Ámulj világ, bámulj nap, a világ új Sámsont kap, mondaná néhai Gombár Vince tanár úr, nyugodjék békében.

 

A szeged.ma írt arról, hogy a KDNP államtitkára, Rétvári Bence a jobbikos Szávay István kérdésére közölte az alábbiakat:“Személyes véleményem és a hatályos jogszabályok szerint sem elfogadható, ha Ságvári Endréről állami köznevelési intézmény van elnevezve, különös tekintettel a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Történettudományi Intézetének az utcanév-változtatások során Ságvári Endréről kialakított egyértelmű állásfoglalását követően”.

Hatályos jogszabályról hablatyol a papagáj kommandó élenjáró katonája.

A Horthyt rehabilitáló hatalomnak voltak már korábban is hasonló, történelmi emlékezetet befolyásoló kezdeményezései. 2006-ban a Jobbik fedte el Ságvári budai emléktábláját, 2008-ban meg az MDF Debrecenben, szombathelyi szobra ellen pedig már a Fidesz lépett fel és Szolnokon is heves vitákat váltott ki az utcanév átnevezése. Most a szegedi gimnáziumon van a sor. A tiltakozók még Facebook-csoportot is szerveztek, de közismert személyek is tiltakoztak az átnevezés ellen. A volt Ságváris diák, Kulka János színművész a Délmagyarnak is nyilatkozott.

Többen tüntetést is szerveznek a gimnázium neve mellett.

 

A mai hatalom nem bír magával, már az antifasiszta ellenállókat is lazán lekommunistázza! Kíváncsian várom, hogy a magukfajta mélymagyarok, akik pofátlanul jobbiknak keresztelték el magukat, mikor fognak törvényjavaslattal élni a parlamentben, hogy Ságvár község nevét is megváltoztassák. Mert szerintük már az is törvénysértő, hogy a mai Magyarországon több ezer ember vallhatja magát Ságvárinak!


További hírek

  Iványi Gábor szerint félreértették: ő nem kizárólag Dobrev Klárát támogatja, hanem őt is
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Békesi: Bukásuk után Orbánéknak felelniük kell a hazugságaikért
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Forró Zugló: etikai vizsgálatot kezdeményez Tóth Csaba ellen Jakab Péter
2021. 09. 19. 21:15 hirhatar.hu
  Vasárnap egy gyerekelőadással indul az évad
2021. 09. 18. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Az akkumulátoros vibrátorok előnyei
2021. 09. 17. 23:08 gyomroi-hirhatar.hu
  Mire ügyelj, ha sokáig a magadénak szeretnéd tudni a karikagyűrűdet?
2021. 09. 17. 23:02 dunakeszi-hirhatar.hu
  Állólámpa kültérre? Igen! Próbáld ki te is a világítás ezen formáját!
2021. 09. 17. 22:58 pestmegyei-hirhatar.hu
  Maximális kényelem a cipők terén
2021. 09. 17. 22:51 14keruleti-hirhatar.hu
  Mi alapján célszerű autós oktatót választanod?
2021. 09. 17. 22:47 14keruleti-hirhatar.hu
  Vajon a leghíresebb kalózok melyik rum fogyasztása mellett döntenének?
2021. 09. 17. 22:42 14keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport