HÍRHATÁR ONLINE - Adorján György: Szegénység és a társadalmi igazságosság

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2021.09.24.
 Péntek
Ma Gellért napja van.
Holnap Eufrozina napja lesz.
   EUR árfolyam
   355,39 Ft
   CHF árfolyam
   328,18 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 09. 23. 08:53     


Adorján György

Szegénység és a társadalmi igazságosság
Közismert tény, hogy 2010 óta látványosan nőtt hazánkban a szegények száma.

Közismert tény, hogy 2010 óta látványosan nőtt hazánkban a szegények száma. Ferge Zsuzsát elfogadhatjuk a téma szakértőjeként. „Nincs olyan plafon jelenleg, amely megállítaná Magyarország zuhanását a szegénység gödrébe” – mondta Ferge Zsuzsa szociológus a Magyar Szegénységellenes Hálózat konferenciáján. A kiváló szakember szerint hazánkban minden harmadik ember szegény. Az önkormányzati választásokon vajon kikre szavaznak majd a szegények? Ismert közvélemény kutatók mintavételei vajon tartalmazzák-e a szegények véleményeit?

 

Az 1977-ben alapított, magát függetlennek valló Bertelsmann alapítvány kutatásvezetője szerint Magyarország helyzete rendkívül siralmas a társadalmi igazságosság terén is. Márpedig az a szegénységgel szorosan összefügg. Európában, az összes lehetséges mutató figyelembevételével, csupán Bulgária, Románia és Görögország van mögöttünk e tekintetben, az összes többi jóval előttünk jár. Ha csak a rezsicsökkentés társadalmi igazságosságát veszem figyelembe, akkor azt mondhatom, az se a szegényebb sorban élőknek kedvez. Mert a szegények közüzemi fogyasztása mennyiségileg amúgy is elmarad a gazdagabb rétegekétől, arról nem is beszélve, hogy a szegények fával főznek és fűtenek, vezetékes vízhálózatuk sokuknak nincs és áramot is alig használnak, már ha az nincs kikapcsolva nekik. De említhetném a végtörlesztéssel élő adósok körét is, ők sem a szegények köréből kerültek ki.

 

A jelenlegi hatalom földuzzasztotta a szegénységet és a gazdagabb réteget is, egyre szélesebbé tárva közöttük az ollót. Ferge szerint a közmunka révén sem lehet kikerülni abból a szegénységből, melyben az ott foglalkoztatottak vergődnek. Az csak arra jó, hogy a jelenlegi populista hatalom alibivel rendelkezhessen a munkanélküliséggel kapcsolatos bűnei tekintetében. De ki fogja megszólítani a szegényeket, a több milliónyi, társadalmi igazságtalanságokban szenvedő nyomorgó választópolgárt? Ki fogja a kampányban őket arra szólítani, hogy helyben ne szavazzanak azokra, kiknek egyre romló helyzetüket köszönhetik?
Persze azt mondani nekik, hogy amikor rosszul mennek a dolgok, akkor is gondoljatok arra, hogy most mennek a legjobban, nem éppen a legszerencsésebb kampányfogás.

 

Annak, akinek a még meglévő kisboltban, kockás füzetbe jegyzik fel vásárolt adósságait, aki nem juthat tisztességes orvosi ellátáshoz a várólista, pénz, vagy kapcsolati tőke hiánya miatt, annak mondhat bármit is az ember. A szegények millióit az utcára sem lehet szólítani, hogy tüntessenek áldatlan helyzetük miatt. Nekik, akik nem képesek sem útiköltséget, sem kemping székeket megfizetni azért, hogy kitelepüléseken, kampánygyűléseken részt vehessenek, akiknek nem áll módjában interneten eszmét és véleményt cserélni, nekik ki fogja megmondani mit és hogyan tegyenek. Talán a Jobbikra hagyjuk, hogy kihasználva a nincstelenek állapotát, hergeljék és uszítsák őket? Vagy megvárjuk, míg a társadalmi békét is veszélyeztetik majd a spontán, egyre erőteljesebb elégedetlenségi megmozdulások?

 

Égető kérdés ez! Október 12-én ezért helyben mindenütt azokra kell voksolni, akik tesznek majd a szegénység ellen, többet, sokkal többet, mint a mostani hatalom képviselői. Helyi szinten, nem a független indulónak álcázott fideszes támogatással indulókra kell a szavazatokat adni. Ők már bizonyítottak. Soha ilyen mértékben nem nőtt a szegénység Magyarországon, mint az ő kormányzásuk alatt! Úgy figyeljetek és úgy vigyázzatok, és úgy szavazzatok!


További hírek

  Ezzel a permetezővel a nehezen hozzáférhető helyek is kezelhetők
2021. 09. 23. 10:15 dunakeszi-hirhatar.hu
  Elektromos roller: tudnivalók a modern szerkezet kapcsán
2021. 09. 23. 10:06 pestmegyei-hirhatar.hu
  Tánctalálkozó PLUSZ
2021. 09. 23. 02:15 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb MSZP-s politikust „győzött meg” DK, hogy jobb lesz náluk
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Elk*rta: Gubás Gabi szívesen kimaradt volna az Elk*rtukból című Gyurcsány-filmből, mégis vállalta
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Orbán apja(?) hatvanpusztai birtokáról: A gyerek nem beszél bele a szülő dolgába
2021. 09. 22. 20:45 hirhatar.hu
  Harminc éves a Pécsi Napok
2021. 09. 21. 02:13 pecsi-hirhatar.hu
  Mi az a TDT és milyen lehetőségeket rejt a befektetéseinkhez?
2021. 09. 20. 17:15 gyomroi-hirhatar.hu
  Te tudod, mi az a financial domination?
2021. 09. 20. 17:07 dunakeszi-hirhatar.hu
  Minden korosztályt megszólítanak
2021. 09. 19. 22:04 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport