HÍRHATÁR ONLINE - PuPu : Tóni pasa tetőkertje

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.08.11.
 Kedd
Ma Zsuzsanna napja van.
Holnap Klára napja lesz.
   EUR árfolyam
   345,36 Ft
   CHF árfolyam
   320,43 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 04. 03. 08:09     


PuPu

Tóni pasa tetőkertje
A pasa egy török cím volt hajdan. Az Oszmán Birodalomban fene nagy ember volt a cím viselője.A Wikipédia szerint a megtisztelő címet a14. századtól kezdve mindössze két katonai rang viselői kaphatták meg: egyrésztAnatólia és Rumélia tartományok beglerbégei, másrészt a diván vezírei.

A pasa egy török cím volt hajdan. Az Oszmán Birodalomban fene nagy ember volt a cím viselője.A Wikipédia szerint a megtisztelő címet a14. századtól kezdve mindössze két katonai rang viselői kaphatták meg: egyrésztAnatólia és Rumélia tartományok beglerbégei, másrészt a diván vezírei.


Elterjedésével a címet a katonákon kívül a polgári közigazgatás magas rangú tisztviselői is használhatták, köztük a tartományi kormányzók (a beglerbégek), a 16. század végétől pedig már a szandzsákbégek is. Nem ismeretlen ez a cím nem ismeretlen, hiszen csak Budán hatvankét pasa működött 1541 és 1686 között, de pesti pasa ezidáig még nem volt, hát most lett.

Rogán beglerbég átérezte a hagyományok őrzésének felelősségét és úgy döntött, hogy legalább lakhelyválasztásával szimbolizálni fogja a magyar történelem folyamatosságát, hiszen a törökvilág máig hatóan rajta hagyta nyomát a magyar nép lelkén.
Egyrészt az elnyomott nép remekül hasznosítja az adóelkerülés szép elvét és kifinomult gyakorlatát, másrészt az idegen és hazai elnyomók büszkén alkalmazzák a szpáhik adóztatási gyakorlatát, akik bizonytalanok lévén adószedési jogosítványuk időtartamában állandóan kísérletet tettek a pórnép mind teljesebb kizsigerelésére.
Tóni pasa egy az utóbbiak közül, gyűjti is a vagyont szorgalmasan, hogy ha majdan egyszer – lehetőleg minél később – a Padisah elküldi neki a selyemzsinórt vagy száműzi Brüsszelbe, hát ne legyen túl egyszerű hazavinni a magáévá tett javakat.
A harácsot hatökrös szekerek sorával kell majd elszállítani, az ökröket a Békemenet harácstalan tagjai biztosítják, akik előtt ott fogják a lepedőt azok, akikre reámosolygott a Padisah fényes orcája, és akik szintúgy részesültek a javakból, mint Tóni pasa.



Egy rendes pasa a Pasaréten lakik, ott is a Pasa Park névre hallgató lakóparkban, együtt a többi pasákkal, és maga a lakópark is pasák tulajdonában van, egyetlen kivétel Schmitt Mária, aki nem pasa, - ő valószínűleg odaliszk.
Mindenesetre jobb is az, ha nem a gondjaira bízott kerületben lakik a szandzsák feje, mégis kellemetlen lenne, ha alattvalói látnák, amint az orrát túrja, vagy az asszonyt csicskáztatja.
Akinek egyébként szintén van egy lakása – állítólag Tóni Pasa szomszédságában – felesben Tóni pasa feleségének és az Altóni feleségének nevén.
Nem tudom, köztudott – e, de az ilyen szerzeményt a francia moitiénak híjja, ami annyit tesz, hogy fele valaminek. Rendesen a kártyások használják s a fél nyereségre v. közös nyereségre játszást értik rajta.
Mi, magyarok ezt egyszerűen mutyinak nevezzük, de hát mit lehet várni egy olyan nemzettől, amely a diktatúrát demokráciának ejti?

Ez a szomszédság is vitatott, merthogy Tóni pasa arra hivatkozott a vagyonbevallásával kapcsolatos anomáliák kapcsán, hogy a felesége és az ő lakrészét összenyitották, így aztán most tulajdonképpen csak apró formai hibáról van szó, de a telekkönyvi kivonat mást mond:
 

 
Mindenesetre a vagyonbevallás ma már a sok radírozástól rojtosabb, mint Simon pártkorifeus bánatos feneke, pedig azt erkölcsi magaslatokra mászva társaival együtt maga Tóni pasa is rugdalta eleget.
A tetejébe kiderült, hogy a ház tetejébe tetőkertet építettek, melyből vagy húszmilliónyi értékben Tóni pasa is magáévá tett egy darabot – távcsővel remekül lehet látni belőle az alattvalók és rabszolgák (rövidebben: Békemenet) sürgését-forgását.
Jut eszembe, egyik Fideszes a minap az ATV-ben hánykódott, mert valamelyik ellenzéki lebékázta a magyar embereket.
Jelzem, a békák is tiltakoztak, mondván: a birkabéka a békák piréze, tulajdonképpen olyan, mint a zsiráf, melyről megmondta a Jani sógor az Állatkertben, hogy ilyen állat nincs is, mire Jóska sógor is helyeselt, mondván, ki is van írva a kerítésre, hogy ez itten Haidekker József kerítéskészítő – derohatthosszú nyaka van nekijje, bár a csúnyám lenne ilyen hosszú, hehehe! – majd elmentek békamenetelni.
Szóval Tóni pasa magyarázkodik, szomszédja, Miska pasa, a defterdár ezidáig még nem, de ami késik az nem múlik, tartja az ősi mondás.
De hát ne csodálkozzunk, hiszen az ősi igazság, hogy fejtől büdösödik a láb, márpedig itt a legnagyobb tolvaj maga a Padisah, kinek Allah növessze hosszúra a szakállát. 



Jómagam már csak a szocialistákon csodálkozom, akiket ugyanezek a tolvajok be tudnak mártani a bamba népnél mindenféle nemlétező Nokiás és Whiskys dobozokkal.
Persze tudom: Parkinson is megírta, hogy könnyebb az ilyesmit átlátni a prolinak meg a parasztnak, mert Nokiás dobozt meg üres whiskyd-dobozt már látott, tetőkertet még csak valamelyik brazil szappanoperában, de arról tudja, hogy az csak mese…
Igaz, ez itt meg maga Meseország…

:O)))

További hírek

  Vadpörköltet, szarvas kolbászt kínáltak
2020. 08. 09. 20:20 pecsi-hirhatar.hu
  A színművészeti hallgatóit fenyegette meg a Nagy Blanka alsóneműjéről írogató kormánypropagandista
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  „Ez van a fejében, parancsuralom” – nyilatkozta Kuncze Orbán „félkatonai ízű” kormányáról
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  Jakab Péter üzent Gyurcsánynak és Fekete-Győrnek – cicaharc helyett a Fideszre koncentráljanak
2020. 08. 09. 19:29 hirhatar.hu
  Élettel telt meg a Káptalan utca Pécsett
2020. 08. 08. 14:06 pecsi-hirhatar.hu
  Demeter Szilárd zenésztársától kér tanácsot 6,6 millió forintért, ami közpénz
2020. 08. 07. 15:52 hirhatar.hu
  Hétköznapi történet a mai Magyarország helyzetéről
2020. 08. 07. 15:52 hirhatar.hu
  Őrizetben a közismert hazai élelmiszerlánc milliárdos tulajdonosa – félmilliárdot sikkasztott
2020. 08. 07. 15:52 hirhatar.hu
  Fényfikciók a Káptalan utcában
2020. 08. 07. 14:26 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb cég települt be a Déli Ipari Parkba
2020. 08. 06. 21:03 pecsi-hirhatar.hu





IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport