HÍRHATÁR ONLINE - Hajósi Virág: Utószezon, gasztronómiai csalódások a Balatonnál

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.01.22.
 Kedd
Ma Vince napja van.
Holnap Zelma napja lesz.
   EUR árfolyam
   318< Ft
   CHF árfolyam
   280,71 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 08. 14. 15:53     


Hajósi Virág

Utószezon, gasztronómiai csalódások a Balatonnál
A vendéglátás komoly bajban van. Iszonyú munkaerőhiánnyal kell talpon maradnia és ráadásul a minőség is lassan a balatoni béka popsija alatt van a szakmában. Aki már egy tojásosnokedlit képes megcsinálni, javarészt a sógoroknál van, vagy Angliában. Régebben családi közös időtöltés volt az étteremvadászat, mára már inkább a „jobbhíjján” élményekkel is megelégszünk.

Nézve a balatoni kínálatot és olvasva a fővárosi gasztróbloggerek hájpolásait, úgy gondolná az ember, a Balaton iszonyú fejlődésen ment át, gasztronómia terén. Bár aki a szakmában van, némileg ezt kételkedve fogadja. Cikkek születnek arról, lassan alsós gyerekeket is keresnek  konyha munkára. Nincs ember, nincs személyzet. Anélkül meg marha nehéz tisztességes vendéglátást csinálni. A demóra lebutított étlapok is lehetnek tisztességesek. De manapság azért fut ez a verzió, hogy akik egykor két órát sem maradtak volna egy magára valamit adó séf konyhájában, meg tudják főzni a vendégnek a kínálatot. Pár évvel ezelőtt, vagy már mondjuk egy évtizednek is, a gasztróforradalom lázában égett az ország. Izgalmas éttermi kritikákat tudott az ember olvasni, kipróbálhatta a kísérletező konyhák étkeit, valódi gasztróorgazmus lehetett az elszabaduló kreativitás hedonista élvezete. A duma maradt és a mantra, a minőség egyre inkább eltűnik. Nincsenek meglepetések, se izgalom. 


Balatonon a legenda sok ideig a Kistücsök volt, amit nézzetek el a cikk írójának, de kicsit túl volt tolva. Túl volt tolva, ahogy a mostani siker marketing is, hogy a balatoni vendéglátás mennyit fejlődött. Pár éve, még talált az ember egy gyöngyszemet, például a Hegyi Csárdát, Lellén, de a tapasztalat az volt, ahogy a fővárosi nagyon tudományos gasztrópápák is rátaláltak a helyre, az szépen belesüppedt a sémába, elvesztette a lelket. Azt a csipetnyi fűszert, ami a tökéletes konyha jellemzője. Az országos gasztrótrendbe való belekerülés, sok esetben az egyéniség eltűnése volt. Ma már mindig fenntartással fogadom, ha egy helyet agyon csápolnak. Az ember nem az ezredik trendi étterembe akar menni, hasonló kísérletező ötletekkel, hanem olyanba, ahova azért megy majd legközelebb, mert nincs több belőle.

Ma már megelégednénk, ha ár-értékarányban tisztességes kaját kapnánk, a földbe döngölő hubammeg érzést se követeljük. Nehéz azonban örülni, amikor borsos áron, egy agyon hájpolt helyen, olyan hamburger pogácsát eszik az ember, amit mintha a rostlapról kapartak volna össze. És kritikus élmény, amikor egy BBQ bárban, ami állítólag a déli part csillaga, egy semmitmondó, gyakorlatilag felejthető hambit eszik az ember, mirelit burgonyával. Pláne, ha a helyiségben nagyképű mondatokat olvashatunk, a gasztróőrület überalles mibenlétéről és olyan szakácsok portréja van a falon, akik egy egész egyetemi könyvtárra való anyagot tudnának adni annak valódi megnyilvánulásáról. Ami valóban a gasztrótársadalom íze és borsa. A lelke. A hedonista, mértéktelen életimádat, megalkuvások nélkül, székről ledobó …..(cenzura)  érzéssel.

Lehet persze, mi mentünk rossz helyre. Bár úticéljainkat a közösségi média és a független (?) gasztróbloggerek írásai alapján választottuk. De általában maradt a csalódás és a félbehagyott szex érzése. Beindult az ember és a felénél ott maradt, csöppet sem kielégítve a várakozásait.

Nem kívánok neveket írni és konkrétumokat, mivel a jelenségről beszélek. Amikor egy terület nem magából és lentről fejlődik, kísérletezik, hanem a marketing és az üzleti érdekeltségek mentén mutatja magát forradalminak, az nem az igazi. A forradalom sose így történik. A forradalom úgy történik, amikor valaki azt mondja, lesz…..rom mit akartok tőlem látni, én azt gondolom így jó, ahogy most fogom csinálni. Amikor a kritikus nem diktálni megy az étterembe és terelni a konyhát, hanem kipróbálni a séf alkotását. Amikor a séf a király és nem a kritikus. Amikor ikonok születnek, és nem megfelelni akarnak a séfek, a Szent SzakmaiMIndentudónak.

Huszonnégy éve élek egy vendéglátóssal. Láttam a gasztróforradalom kezdetét és láttam azt is, ahogy sztárok emelkedtek az égbe és remek szakácsok kerültek süllyesztőbe. Ez egyéni szocprobléma, esetleg érzelmileg elfogult állapot. Azonban az nagyon reális, hogy inkább főzni fogok, mielőtt megyünk Balcsira és itthon eszünk, nincs kedvem a kiábrándító, de annál borsosabb költségű töltésnélküli élményekre.

A gasztróforradalom, ami igazából el se tudott kezdődni, munkaerőhiány, jövő és önállóság hiányában, elmarad. Egy újabb strigula ebben a csodás világban. Ami sokkal inkább arról szól, milyen érdeknek muszáj megfelelni, mint arról, hogy új igényeket teremtsünk.

Halkan jegyzem meg, nekem már az is gasztróforradalom lenne, ha ár-érték arányban egy jót lehetne enni Balatonon. De nem lehet. Így marad a Sanyi Sarok, a családi kifőzde, ahol nem fogok leájulni a székről, hogy „asztamindenit”, de tisztességes kiszolgálást kapok. Forradalom, trendi hájpolás  nélkül.


További hírek

  Rendszerváltást!; De hogyan – s főként kikkel
2019. 01. 22. 10:05 hirhatar.hu
  Váratlan ellenzéki siker: a MÁV nem alkalmazza a „rabszolgatörvényt”
2019. 01. 22. 10:05 hirhatar.hu
  Nem zokogunk, de már nem barátok a Jobbik és a Hír TV
2019. 01. 22. 10:05 hirhatar.hu
  Az ügyészség megint a kormány oldalára állt – az ellenzéki képviselők ellen nyomoznak
2019. 01. 21. 17:44 hirhatar.hu
  Múltidéző: Akit felfalt a saját népszerűsége
2019. 01. 21. 15:00 hirhatar.hu
  Egy volt belőle, és most már majd annyi se lesz – rendhagyó búcsú Vajnától
2019. 01. 21. 14:30 hirhatar.hu
  Horváth Csaba: „Erővel szemben csak erő győzhet” – Karácsony Gergely: „Beszéljük meg a részleteket”
2019. 01. 21. 14:01 hirhatar.hu
  Tisztítják az ivóvízhálózatot Szőregen
2019. 01. 21. 12:51 szegedi-hirhatar.hu
  Újabb NER-gyöngyszem a kórházi rohadásról
2019. 01. 21. 12:20 hirhatar.hu
  Az E.ON nevével visszaélve kérnek csalók átutalást
2019. 01. 21. 12:11 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport