HÍRHATÁR ONLINE - 50 és 900: tüntetés a Szabadság téren és a Kunigundán

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.02.18.
 Kedd
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   335,44 Ft
   CHF árfolyam
   315,85 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 05. 28. 16:23     


50 és 900: tüntetés a Szabadság téren és a Kunigundán
A Tiszta Kezek Mozgalom pont 900, a Szabadság tériek több mint 50 napja demonstrálnak.

A Tiszta Kezek Mozgalom pont 900, a Szabadság tériek több mint 50 napja demonstrálnak.

 

Nagy-Navarroék 2011. december 10-én a „mindennapossá vált hírcsalások és hírmanipulációk ellen” indították 21 napos éhségsztrájkkal induló tiltakozásukat. A gyújtó esemény Lomniczi Zoltán Élő Gábor MTI hírigazgató által elrendelt kitakarása volt. „Ha kell, húzzál zsákot Lomniczi fejére, de nem látszódhat”- szólt az egykori utasítás.

 

„A Kunigunda azóta szimbólum lett Magyarországon, és elsősorban külföldön a demokrácia, a sajtószabadság melletti bátor kiállás, a kormányzati önkénnyel szembeni békés ellenállás jelképe. Az MTVA előtti éhségsztrájkolókat nemcsak teával, meleg ruhával segítették a civilek, de egyre többen csatlakoztak is a tiltakozáshoz.”- emlékeznek vissza a tüntetők Facebook-oldalukon.

 

 

Élőt az MTVA kénytelen volt leváltani, de szinte rögtön meg is kapta az mno.hu főszerkesztői pozícióját. Böröcz István, egykori MTVA vezér által kinevezett Papp Dánielt szintén leváltották hírszerkesztői állásából, amiért vezetésével, 2011. április elsején a Daniel Cohn-Bendit által mondottakat helyezte a valóságtól eltérő kontextusba a közmédia. Papp kinevezése előtt, 2004-ig jobbikos képviselőként tevékenykedett.

 

De leváltották az azóta az NMHH vezérigazgatói székébe ültetett Böröcz Istvánt is, aki pedig hangos zenével és fényszórókkal kínozta a székház előtt demonstrálókat, legalábbis a politikusok és a sajtó Guantánamohoz hasonlították a körülményeket. Böröcz volt az, akinek vezetése alatt két alkalommal is megtámadták a biztonsági őrök a tüntetőket: 2012. november 2-án és 19-én. Utóbb egy fiatal családanya, Gilicze Márta színművésznő is megsérült.


De a szörnyek kiléptek a TV-ből, Nagy-Navarrot büntető és polgári eljárásban is megpróbálta ellehetetleníteni az MTVA, de tüntetőtársai is folyamatosan különböző bíróságok előtt töltik értékes idejüket. Ilyen túlhatalmi helyzet mellett talán nem meglepő, hogy a Kunigundaiakról elsősorban külföldről mernek egyáltalán beszámolni. Hetente látogatnak el hozzájuk német, amerikai, osztrák, spanyol stábok, Nagy-Navarro és Szávuly pedig német sajtódíjat is kaptak. 900 nap alatt sok barátot szereztek, ám sajnos nem minden harcostárs élhette meg ezt a napot.

 

 

A Szabadság téren pedig ötvenegyedik napjához érkezett a történelemhamisítás elleni tüntetés. Ötven nappal ezelőtt Sebő Gábor javaslatára a Tolerancia csoport segítségével a Nyugat téren vették fel civilek a harcot a szellemi kútmérgezéssel felérő történelemhamisítás ellen.

 

 

A tüntetéssorozat szervezői - Zoltai Andrea a Tolerancia csoport vezetője, Magyar Fruzsina dramaturg és Lovas Zoltán újságíró- mellé állt Mécs Imre egykori SZDSZ-es politikus, Popper Gábor a Liberálisok ügyvivője, Suchman Tamás egykori MSZP-s képviselő, valamint a Demokratikus Koalíció több tagja is. Felszólalt Gyurcsány Ferenc a DK elnöke, Karácsony Gergely a PM társelnöke, valamint a többször is az MSZP-s Horváth Csaba. A támogató művészek listája még hosszabb: Zsolnai Júlia, Parti-Nagy Lajos, Fischer Ádám, Fischer Iván, Kulka János, Láng Balázs, Áron László, Grecsó Krisztián és még sokan mások. 

Természetesen közéleti szereplők is tiszteletüket tették: Heller Ágnes filozófus, Iványi Gábor MET főlelkész, Molnár Péter egykori FIDESZ alapító, jelenleg a CEU tanára, Daróczi Ágnes híres roma jogi aktivista, Szele Tamás online publicista és a Hét Olajfa Egyesület csak néhány név ezek közül.
Az emlékezet szinte cserbenhagyja az embert ennyi név felidézésekor, de szerencsére büszkén állíthatjuk, hogy talán legrészletesebben a Hírhatár dolgozta fel az eseményeket, így adatbázisunkból minden kikereshető.

 

A demonstrálók elsőként a második világháborús ereklyék, kordokumentumok, családi sorstragédiák gyűjtésével és bemutatásával vették fel a harcot a szobor ellen, amit 26 történész és azóta maga az MTA is elfogadhatatlannak ítélt. A tüntetés második fázisába akkor lépett, amikor kiderült, hogy Orbán Viktor nem tartja be a MAZSIHISZ-nek adott ígéretét és még a „mindannyiunk számára megújulást hozó húsvéti ünnepek” előtt, közben és helyett is a szobor felállításával foglalkozik. A tüntetők ekkor kivonultak a Szabadság térre, s egyrészt alternatív emlékművet állítottak a kis járdaszegélyre személyes emlékekből, kavicsok, könyvek, családi fotók, sőt eredeti sárga csillag is szegélyezi az Elátkozott Emlékmű melletti szakaszt, illetve japán, angol, héber, francia nyelven írott üzenetek - a biztonság kedvéért rovásírással is tájékoztatják az arra haladókat a történelemhamisításról.

 

 

Másrészt az Orbán Viktortól vett példa szerint - csak egy szakember, a DK-s dr. Takács József László vezetésével - nekiálltak a szobor helye köré emelt kordon elbontásának. Annak ellenére, hogy a kordonon napokig fel sem volt tüntetve, hogy építési terület lenne, a rendőrök csak a tüntetők ellen intézkedtek, több az építési textilen festékkel üzenetet hagyó békés tüntető ellen eljárást indítottak rongálásért. Először a hazafelé tartó Lovas Zoltán újságírót állították meg a nyílt utcán, majd következett Mécs Imre egykori halálraítélt, Fried Alice holokauszttúlélő, Pápai Gábor művész, Rózsa Misi helyi önkormányzati képviselő, Magyar Fruzsina dramaturg, de még a Fedél Nélkült árusító Sütő Kálmán se úszhatta meg.

 

 

Most már naponta élőlánccal veszik körbe a „művészetileg súlytalan alkotást”. A Szabadság tériek ezen kívül már megpróbáltak az államelnökhöz is fordulni, erről bővebben itt, de a külképviseleti szervekkel is felvették már a kapcsolatot, elmondhatni talán, hogy nem egészen sikertelenül hisz mind a németek, mind az amerikaiak is többször tiltakoztak a szobor ellen. Legutóbb harminc amerikai kongresszusi képviselő írt nyílt levelet a miniszterelnökhöz.

 

A tiltakozást már számos más, méltó rendezvény is kiegészíti, egyrészt egy a demonstrációkat megelőző beszélgető kör, másrészt egy teljesen másik szervezésben a Raoul Wallenberg Egyesület támogatásával a MENTREND nevű csöndes megemlékezés, ahol a május 15- és június 9 között indított magyar deportvonatokkal haláltáborokba szállítottakra emlékezhetünk.

 

 

Tehát a jelentésünk röviden a következő: A Szabadság tér és a Kunigunda tájékán 50, illetve 900 napja ragyogó demokrácia ege továbbra is tiszta marad. Az ország többi része egyelőre borult.

 

 

 

 

VéDé

Fotók: Lovas Zoltán, Tiszta Kezek, Szántai-Kis Gergő, VéDé, Gregsen Nils


További hírek

  Bódi Sylvi rasszista ironizálással nyalt be az Orbán-kormánynak – Mikronéziából
2020. 02. 18. 19:28 hirhatar.hu
  Tíz évre titkosították a pedofilbotrányba keveredett magyar diplomata ügyét
2020. 02. 18. 19:28 hirhatar.hu
  Bayer Zsolt megnyugodhat: nem lesz politikai tisztogatás a vári lakások miatt
2020. 02. 18. 19:28 hirhatar.hu
  Feltették a lejárt lemezt – újra meztelen képek a polgármesterről
2020. 02. 18. 13:20 gyomroi-hirhatar.hu
  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Jogerősen nyert a DK: nem volt törvénytelen a tévészékház meglátogatása
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Az eredeti Vándordiák mozgalomról
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Különleges szolgáltatás a kismamáknak
2020. 02. 16. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020. 02. 15. 20:57 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport