HÍRHATÁR ONLINE - 80 milliót kapott az MTVA-tól Usztics a soha el nem készült sorozatára

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2017.03.23.
 Csütörtök
Ma Beáta napja van.
Holnap Emőke napja lesz.
   EUR árfolyam
   308,96 Ft
   CHF árfolyam
   288,54 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 05. 23. 10:16     


80 milliót kapott az MTVA-tól Usztics a soha el nem készült sorozatára
Az MTVA 2012-ben jelentette be, hogy 78,6 millió forintot ad arra a sorozatra, melynek a rendezője Usztics Mátyás lesz. Összesen egy 3x12 részes, azaz 36 epizódos tévésorozatot tervezetek ebből a pénzből, viszont úgy látszik, ez csak az előkészületekre és két epizódra volt elegendő, amiket nem adott le a tervezett novemberi megjelenés ellenére a köztévé, és újabb részeket sem rendelt.

 

2012-ben a rendező, forgatókönyvíró, producer és főszereplő Usztics Mátyás a veol.hu-nak a következőt nyilatkozta a sorozattal kapcsolatban:"Végzős kezdők a címe, a történet fiatal, pályakezdő rendőrökről szól, akik végzősök a rendőrtiszti főiskolán, de a hivatásukban, a tiszti pályán és az életben még kezdők. Ebben a bűnügyi sorozatban látható lesz az ezzel az állapottal járó minden nyűg, küzdelem, kudarc és siker, miközben rengeteg kérdésfelvetéssel szembesülünk. Mi nem akarunk a puritán, sablonos amerikai akciófilmek nyomába eredni. Az embert, az emberi viszonyokat állítjuk a középpontba".

 

A tervezett 3x12 részből az első nyolc rész forgatókönyve készült csak el, amely sorozatnak "Végzős kezdők" lett a címe. Usztics a film forgatásához segítséget kapott a Belügyminisztériumtól is, állítólag amiatt, mert fontosnak ítélte "önképének és önbecsülésének emelését, amin 2006-ban nagy csorba esett".

 

"Az MTVA megrendelésére egyből két epizódot forgatnak le, 2014-ben kell leadni őket. Amennyiben a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap megfelelő minőségűnek találja, sorozatot rendel belőle" – informálta az Origót az MTVA még 2013-ban.

 

 Fotó: Gáspár Miklós

 

A sorozat első évadának tervezett bemutatása 2014 novemberében lett volna, viszont mivel ez azóta sem valósult meg, az Origó újfent rákérdezett a MTVA-nál, mégis mi a helyzet a vaskosan dotált sorozattal: "Valóban elkészült két, úgynevezett pilot rész, melyek megtekintése után hosszas és alapos mérlegelés után az MTVA úgy döntött, hogy nem kíván megrendelést adni a produkció további epizódjainak gyártására. A pilot epizódok nem kerültek adásba. Az MTVA a sorozathoz 78 623 666 forinttal járult hozzá, mely összeg tartalmazta az előkészítő munkákat, a 12 epizód forgatókönyvének elkészítését, valamint a két említett pilot forgatókönyvét és gyártási költségeit is. Az erre vonatkozó szerződést az MTVA korábbi vezetése kötötte meg" – válaszolta a közmédia sajtóosztálya a portálnak.

 

Erre már reagált a rendező is: "Az MTVA nem kívánja leadni az elkészült 2 epizódot sem. Lett helyette Kossuthkifli" – írta az Origónak Usztics Facebook-oldalának kezelője. Majd az Origó cikke ellen emelt szót: "Munkatársaim értesítettek arról, hogy 2015. május 21 –én egy aláírás nélküli cikket jelenttettek meg az általam jegyzett "Végzős kezdők" című filmsorozatról, amelynek tartalmában több súlyos tárgyi tévedés és sunyi célozgatás van. Híroldaluk szellemiségétől ez persze nem idegen, az eltelt évek alatt sikerrel honosították meg ezt a stílust. Ennek-annak követői is, és a névtelenségbe burkolózó szerzők egyoldalú előadásában vaskos hazugságok kerülhetnek a nyilvánosság elé – persze azok későbbi cáfolata nélkül" – kezdte levelét a rendező.

 

Ezután folytatván gyalázatos stílusúnak nevezte az Origó cikkíróját: "Az a szerkesztő stílus és szellem, amely körbelengi a hasonló internetes oldalakat és ragacsával, nyálával beken sokmindent, károkozó. Ellene védekezni körülményes, és legtöbbször eredménytelen. Csökkenti a tisztánlátási esélyeket, hogy a megtámadott - jelen esetben én, illetve a produkció -, nem ugyanott és nem olyan terjedelemben tudja tisztázni magát. Ráadásul, legyen bármennyire igaza, védekezni, magyarázkodni kényszerül, ami tovább gyengíti és ez persze benne van a gyalázkodók, hazudozók stratégiájában is".

 

 Fotó: Gáspár Miklós

 

A portál a másik állítólagos támogatót, az ORFK-t is megkérdezte a sorozattal kapcsolatosan. A rendőrség válaszában kifejtette: a Rendőrség a tervezett Végzős kezdők című pilotfilm elkészítéséhez pénzügyi támogatást egyáltalán nem nyújtott, illetve nem is szándékozik nyújtani hozzá. Azt is hozzátette az ORFK: 2013. október 15-én és 2013. október 30-án a produkció rendelkezésére bocsátottak egy rendőrségi mikrobuszt, majd 2013. október 14-én egy rendőrségi gépjárművet. Ezen felül 2013. október 14–27. között egy rendőrségi szakértővel segítették a forgatást, illetve 2013. október 26-án négy rendőr működött közre.

 

Usztics a sorozatnak egyben a rendezője, írója, producere és főszereplője is lett volna. Komoly tervei voltak, öt országban tervezte a forgatást a hazai jelenetek mellett. Ráadásul 2013-ban a veol.hu-nak még azt nyilatkozta, hogy 130 ember dolgozott az első két részen, de több mint 300 ember kapcsolódott valamilyen szinten a produkcióhoz. Ezeknek az embereknek már biztosan nem lesz keresnivalójuk a fantom-produkcióban.

 

-mezei-

 

Főkép: Gáspár MiklósTovábbi hírek

  Internetes adatlopás veszélyére figyelmeztetett az OTP
2017. 03. 23. 17:00 hirhatar.hu
  A szocialisták megszüntetnék a kerékbilincselést Budapesten
2017. 03. 23. 15:45 hirhatar.hu
  A Bartók Férfikar a Kórusok Eurovíziós Fesztiváljára megy
2017. 03. 23. 14:08 pecsi-hirhatar.hu
  Így változik a szemétszállítás Gyömrőn
2017. 03. 23. 13:52 gyomroi-hirhatar.hu
  A fogamzásgátló tablettát szedő nők akár harminc évig védettek bizonyos daganatos betegségektől
2017. 03. 23. 13:28 gyomroi-hirhatar.hu
  Lopás miatt keresi a rendőrség ezt a férfit!
2017. 03. 23. 11:50 gyomroi-hirhatar.hu
  Március 23-tól tüdőszűrés
2017. 03. 23. 09:20 maglodi-hirhatar.hu
  Tavaszi nagytakarítás lesz Monoron
2017. 03. 23. 08:06 gyomroi-hirhatar.hu
  Csikós László vakmerő hősiességgel mentett ki egy embert a Dunából
2017. 03. 22. 21:32 bajai-hirhatar.hu
  Vaklárma volt, hogy bezárják a gyömrői szakrendelőt
2017. 03. 22. 21:27 gyomroi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport