HÍRHATÁR ONLINE - A 339 milliós tiszakanyári fideszes polgálmester krónikája

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2018.06.19.
 Kedd
Ma Gyárfás napja van.
Holnap Rafael napja lesz.
   EUR árfolyam
   322,65 Ft
   CHF árfolyam
   279,34 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 01. 27. 20:06     


A 339 milliós tiszakanyári fideszes polgálmester krónikája
Hazánk egyik legismertebb használtruha-kereskedő cége, a Háda György tiszakanyári fideszes polgármester tulajdonában levő Háda-1 Kft. tavaly 339 millió forintnyi állami támogatást nyert el. A cégjegyzékben akkor alkalmazott nélküli vállalkozásként lett bejelentve a Kft. Az ügyletben Seszták Miklós és Czomba Sándor is asszisztálhatott.

 

Tavaly októberben adták át azt a használtruha-kereskedéssel foglalkozó Háda-cégcsoport új, 339 millió állami támogatásból felhúzott ruhaválogató csarnokát Kisvárdán, amely Tiszakanyár fideszes polgármestere, Háda György tulajdonába tartozik. Az eseményen részt vett Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter és Czomba Sándor, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) szakképzésért és munkaerőpiacért felelős államtitkára.  A 483 millió forint értékű beruházás megvalósításához a cég az NGM által a kis- és közepes vállalkozások számára meghirdetett munkahelyteremtő pályázaton 339 millió forint támogatást nyert el.

 

A Háda-birodalom 1995 óta foglalkozik használt ruha importjával, válogatásával, bel- és külföldi értékesítésével. Jelenleg közel 60 üzlete van az országban. Az elnyert támogatás összege hatalmasnak tűnik ahhoz képest, hogy a cég 2010-ben 72 milliós, 2011-ben 66 milliós, 2012-ben mindösszesen 26 millió forintos nettó árbevételt, míg 2013-ban 10 milliárd forint nettó árbevételt produkált, s 2014 áprilisában a NAV március végi adatai szerint még egyetlen bejelentett dolgozója sem volt – derítette ki a Céginfo.hu adataiból a Napi.hu.

 

"2014. áprilisában jelentős sajtóvisszhangot váltott ki a hír, miszerint a Nemzeti Foglalkoztatási Szolgálat munkahelyteremtést célzó pályázatán egy olyan kft nyerte a legtöbb támogatást – 339 millió forintot -, amelynek az előző évben egyetlen dolgozója sem volt" – írja az Átlátszó.hu.

 

Seszták Miklós és Háda György

Forrás: amikisvardank.hu


A fejlesztés révén 155 új munkavállalót alkalmazhat a társaság, közülük százan regisztrált álláskeresők lehetnek - mondta tavaly a megnyitón Czomba Sándor. Az államtitkár akkori közlése szerint 2014-ben 16 milliárd forint állt rendelkezésre ilyen támogatásra. Az összes nyertes pályázat 90 százaléka a 10-20 munkavállalót foglalkoztató cégek kisebb arányú munkaerő-bővítéséről szólt, azonban volt egy-két "kilógó" társaság - utalt Czomba Sándor arra, hogy a Hádához érkezett az egyik legnagyobb összegű támogatás.

 

"A támogatás mértéke a Maxx Pont Kft. gazdálkodási adatai alapján is minimum meglepő volt: a társaság nettó árbevétele a megítélt támogatás töredéke: 2012-ben 26 millió, 2013-ban 39 millió forint volt" - olvasható az Átlátszó.hu-n.

 

Seszták Miklós, a milliomos használtruha-kereskedő fideszes főtámogatója


A fideszes Háda-fellegvára közel tucatnyi, a családhoz kötődő vállalkozásból áll. A Háda-1 Kft. székhelye Tiszakanyáron, Háda György polgármesteri bázisának helyszínén található, amely vállalat 2005-ben jött létre Háda György vezetésével. 2013 júniusától a Maxx Pont Kft. székhelye is ide van bejegyezve, s az Háda cégének teljes dolgozói állományából 2014-ben közel 250 alkalmazott a tiszakanyári üzemben dolgozott. 2013-ban a Háda-1 Kft. 9 milliárd forintos nettó árbevételt produkált, s a munkavállalóinak száma 2014 novemberében 899 fő volt.

 

"A jelek szerint a Háda-cégcsoport esetében nem más történt, minthogy a kisvállalkozásoknak kiírt, munkahelyteremtést célzó uniós pályázat keretében egy nagyvállalkozás telephely-korszerűsítése valósult meg. Hádáék trükkjéhez persze szükség volt politikai támogatásra is – nehéz feltételezni, hogy e nélkül a kormány hivatalos megnyilatkozásaiban rendre eltévesztenék a projekt kedvezményezettjét, Maxx Pont Kft. helyett a Háda-cégcsoportot emlegetve" – írta az Átlátszó.hu.

 

A Maxx Pont Kft 2014 júniusában került Háda György és leánya érdekeltségébe, Ők viszont novemberben ki is szálltak a cégből, s azóta a Háda egyik üzlettársa, Lakatos Roland a tulajdonosa, az a Lakatos Roland, aki Háda György egyik keresztfia – Lakatos ügyvezető és résztulajdonos a Háda-1 Kft.-ben – írta a Napi.hu.

 

 

 

 

Hádáék mentora, Seszták Miklós nemcsak a kisvárdai avatóünnepségen tisztelte meg jelenlétével a cég vezetőit, hanem közvetlen és sikeres módon kampányolt a Fidesz jelöltjeként a tiszakanyári polgármesteri tisztségért induló Háda György mellett. Érdemes tudni, hogy a tavaly a kisvárdai üzemet éppen egy nappal az önkormányzati választás előtt adták át Czomba államtitkárral együtt, viszont Seszták régebben külön szakított időt arra is, hogy a Háda tiszakanyári üzemében kiálljon Háda Györgyért.

 

Az Átlátszó portálja felderített még a céggel és a nyertes pályázattal kapcsolatosan pár további furcsaságok: "A Maxx Pont Kft-t 2003-ban alapította Karászi Csaba és felesége, Karászi Ágnes. A Google Street View 2012. februári felvételén ma is látható Karásziék üzletének neve és tevékenysége: a családi vállalkozás angol használtruha-kereskedelemmel foglalkozott. Legnagyobb beszállítójuk minden valószínűség szerint a régió és ország egyik legnagyobb használtruha-kereskedője, a Háda-1 Kft. volt. Némileg meglepő módon, a házaspár 2013. júniusában eladta ezt az egyetlen, szerény jövedelmet biztosító vállalkozását, hogy egy hasonló újat kezdjen: Karásziék 2013. május 8-án megalapították a Kaszi5 Kft-t ugyanazon a székhelyen, ugyanazzal a telephellyel és tevékenységi körrel. Vagyis szinte minden maradt a régiben, csak a cégnév változott."

 

Majd a portál felkereste az ügyben Karászi Csabát, de a számukra érdemi magyarázatot nem adtak a cégeladással kapcsolatban. És nem fogja elhinni, hogy ki volt vevő: a Maxx Pont Kft-t az évi 8-9 milliárd forint forgalmú Háda-cégek tulajdonosai, vagyis Háda György, Kósné Háda Nikoletta és Háda György két keresztfia, Lakatos Roland, illetve Lakatos Krisztián.


Seszták, az új kormánytag a vagyonos politikusok közé tartozik

 

Seszták Miklós, tavalyi vagyonnyilatkozata alapján három kisvárdai ingatlanban tulajdona van egy XIII. kerületi lakása, egynek pedig - szintén e kerületben - felerészben haszonélvezője. Az új kormánytag a vagyonos politikusok közé tartozik: 166 millió forintja volt tavaly a bankban, 4,5 millióval több, mint 2013 év végén. Ugyanakkor készpénze - egymillióval - 22 millióra, egyéb pénzkövetelése pedig - szintén egymillióval - 9 millió forintra csökkent. Banknak nem, csak magánszemélyeknek tartozik 9 millióval a korábbi 10 millió helyett.

 

Ügyvédként az év eleje óta - 2014. április 23-ig - bruttó 9 millió 279 ezer forintot keresett. Tavaly még választott bíróként is dolgozott, idén azonban ezt a tisztségét már nem gyakorolta. Seszták Miklós bevallásából emellett kiderül: tulajdonosa a kisvárdai Ramiris Autó Kft.-nek és 99,9 százalékban a Seszták és Társai Ügyvédi Irodának.

 

-mezei-

 

Forrás: Átlátszó.hu

 Főkép: nyirseghir.hu


További hírek

  Harry Kane a megmentő
2018. 06. 18. 22:49 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a fa
2018. 06. 18. 21:06 pecsi-hirhatar.hu
  Csikorogva indult a belga gépezet
2018. 06. 18. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Csúnya meccs, amelyen büntetőből esett csak gól
2018. 06. 18. 20:39 pecsi-hirhatar.hu
  Testével üzent a szentendrei kiállításszervező a meztelenül tiltakozó férfinak
2018. 06. 18. 18:01 hirhatar.hu
  Ungár Pétert nagy nyilvánosság előtt elfenekelte az anyukája, Schmidt Mária
2018. 06. 18. 17:31 hirhatar.hu
  Lyukas zászlókkal radikalizálódna a Jobbikból kivált „mégjobbik”
2018. 06. 18. 17:00 hirhatar.hu
  Gondoljunk bele – a sport vajon mi
2018. 06. 18. 14:00 hirhatar.hu
  Márki-Zay továbbra is Horn Gyula kabinetvezetőjével dolgozik
2018. 06. 18. 13:30 hirhatar.hu
  Már a kaszinóvajdára is haragszik Orbán – Mészárosé lehet a Vajna-birodalom
2018. 06. 18. 13:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport