HÍRHATÁR ONLINE - A Botka László elleni fideszes hadjárat forgatókönyve

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.09.25.
 Péntek
Ma Eufrozina napja van.
Holnap Jusztina napja lesz.
   EUR árfolyam
   362,58 Ft
   CHF árfolyam
   335,60 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 17. 09:56     


A Botka László elleni fideszes hadjárat forgatókönyve
A Fidesz el akarja hódítani Szegedet az önkormányzati választáson, és ehhez minden eszközt bevetnek. Bár a választások várhatóan csak októberben lesznek, Csongrád megye székhelyén már javában tart a kampány.

A Fidesz feljelentésekkel, rágalmazással, hazudozással, hamisítással, gyűlöletet keltő plakátokkal és lejárató kampányokkal próbálja megtörni a baloldali vezetést.

 

Kormánypárti körökből származó információink szerint ennek az az oka - ahogy ezt korábbi cikkünkben részletesen megírtuk -, hogy a Fidesz-közeli közvélemény-kutató cégek azt mérik, a 16 éve regnáló szegedi városvezető, Botka László támogatottsága nagyon stabil. Éppen ezért a kormánypárt nem válogat az eszközökben, hogy a szegediek bizalmát megrendítsék.

 

Ennek a negatív kampánynak a részleteiről szól mostani összeállításunk.

 

A Fidesz Szabó Bálintot „bízta meg” a piszkos ügyek és lejárató kampányok levezénylésével. A Lázár Jánossal szoros kapcsolatot ápoló Szabó a Magyar Időknek nemrég bejelentette:„független” jelöltként harcba száll a polgármesteri székért Szegeden. Szabó sosem csinált titkot belőle: az a célja, hogy lejárassa Botkát. A kormány szócsövének adott interjújában azt mondta: „további büntetőeljárások indulhatnak a következő hetekben, hónapokban. Ez alapján azt gondolom, hogy Botka László 2019-re már nem lesz abban a helyzetben, hogy ő a szegediek bizalmát kérje egy polgármester-választáson”.

 

A Magyar Időknek azt is elárulta a korábban DK-ban is politizáló Szabó, hogy a Fidesz elsősorban a Szeviép-ügyön keresztül szeretné megfogni Botkát: „a Szeviép-ügyben olyan terhelő bizonyítékok kerülnek majd elő az elkövetkező időszakban, amelyek megalapozzák Botka László büntetőjogi felelősségre vonását is”.

 

A Szeviép-csőddel kapcsolatos nyomozás azonban azt igazolta, a szegedi városvezetésnek semmilyen érintettsége sincs az ügyben. Orbán házi lapja szerint ez csak azért lehetett, mert eddig nem ástak elég mélyre. Információink szerint úgy próbálják meg besározni Botkát, hogy vádalkut kínálnak a Szeviép-ügy letöltendő börtönre ítélt vádlottjainak. Valljanak a polgármesterre, hazudjanak bármit, amivel be lehet sározni Botkát, és ezért cserébe enyhébb ítéletet kapnak majd.

 

Ezt a forgatókönyvet két mozzanat is megerősíti:

 

-egyfelől az, hogy a vádlottak egy csődbűntetthez képest szokatlanul szigorú ítéletet, sokéves letöltendő börtönt kaptak elsőfokon (Baranyi Sándort hat év, Oltványi Józsefet és Pistrui Lászlót pedig öt év két hónap szabadságvesztésre ítélték);

 

-másfelől pedig az, hogy amíg a védelem enyhítésért fellebbezett, az ügyészség nem kért súlyosbítást.

Ez utóbbi meglehetősen szokatlan eljárás.

 

A vád rendszerint akkor is a súlyosbításért fellebbez, ha amúgy elégedett a korábbi ítélettel, vagy tudja, hogy nincs esélye fokozni azt. Mert ha nem tenné, akkor a másodfokú eljárás már csak az enyhítés mértékéről szólna. Ez egy alapvető tárgyalási taktika, amit minden ügyész ismer. Elmaradása arra utalhat, hogy megfelelő együttműködés esetén a vád nem hivatalos alkut kínál a vádlottaknak.

 

A Szeviép-vezetők azonban hiába kapnak enyhébb ítéletet másodfokon, Botka ellen nem folyik eljárás. Ezt már nem lehet megtenni a folyamatban lévő ügyben. Szabó, a korábban Vas megyében is szerencsét próbáló polgármester-jelölt azért tett most újabb feljelentést a Szeviép-ügyben, hogy egy másik, az eddigitől független eljárás indulhasson.

 

Az ügyészség egyelőre nem indította el az eljárást, hanem feljelentés-kiegészítésre kötelezte Szabót. Ha az eljárás elindul, akkor a szegedi polgármester okkal számíthat arra, hogy legkésőbb tavasszal beidézik és legalább tanúként meg kell jelennie majd a rendőrségen. Polgármesterként ugyanis nincs mentelmi joga: a már idézett interjúban Szabó Bálint is utalt rá, hogy ezt akarja kihasználni.

 

A Botka elleni negatív kampányt egyenesen a budapesti központból vezényelik. A kormánylap instruálja az ügyészséget arról, hogy minek kell következnie.

 

A nyomozás eredménye voltaképpen nem is számít. A Fidesz által irányított hatóságok nem az igazságot próbálják kideríteni, hiszen azt már korábban megtették. A Szeviép-ügyben rég lezárult a nyomozás, és a szegedi városvezetés sehogyan sem kapcsolódik az ügyhöz. Valószínűleg még csak nem is Botkát próbálják börtönbe küldeni, bár kétségtelenül jobb lenne, ha a baloldal utolsó reménysége a börtönből nézné végig az őszi választásokat. A Fidesznek éppen elég az, ha a polgármester abba a látszatba keveredik, hogy gyanús ügyei vannak, és folyamatos nyomozások folynak ellene.

 

A Botka elleni negatív kampány további elemei:

 

-az önkormányzati parkolóper napirenden tartása (bár a polgármester ellen nem folyt eljárás, kollégáit első fokon, furcsa körülmények között elítélték);

 

-Szabó Bálint kettő, már korábban lezárt ügyben újra feljelentést tesz (az egyik a dorozsmai nagybani piac elköltöztetése, a másik az újszegedi Napfény Fürdő fejlesztése);

 

-az eredetileg a 2014-es országgyűlési választásokra időzített, de Botka visszalépése miatt okafogyottá vált, pécsi ügy: egy másfél évtizeddel ezelőtti mese, amibe a majdnem egy évtizede elhunyt Toller Lászlót is beleszőtték.

A pécsi ügyet a Fidesz eredetileg azért időzítette még az áprilisi választások elé, mert a baloldali ellenzék miniszterelnök-jelöltjeként Botka volt Orbán Viktor legesélyesebb kihívója.

 

Szeged polgármestere azonban idő előtt kiszállt a versenyből. Az igencsak gyönge lábakon álló vádat elsütötték ugyan a kampányban, de korántsem húztak még le róla minden bőr. Valószínű, hogy az önkormányzati választások előtt felmelegítik majd az ügyet.

 

Botka László ugyanis még mindig Orbán legerősebb riválisa. Továbbra is ő a legnagyobb támogatottsággal rendelkező ellenzéki politikus. A választók bizalma ráadásul a visszalépése ellenére is töretlen iránta. Nagyvárosi polgármesterként közvetlenül választhatják újra októberben, immár ötödik alkalommal. 

 

Ez olyan eredmény lenne, amire joggal irigykedhet Orbán Viktor és a Fidesz. Hiszen Orbán eddig mindig csak a listáról tudott bejutni az országgyűlésbe, és a miniszterelnököt nem közvetlenül választja meg a nép.

 

Ha Budapesten - a 2014-es önkormányzati választásokhoz hasonlóan - sikerül megosztani az ellenzéket és Tarlós Istvánt harmadszorra is újraválasztják, akkor Botka lesz az egyetlen valódi támogatottsággal rendelkező ellenzéki politikus. Szeged pedig az egyetlen megyeszékhely maradhat – jelenleg még Salgótarján ilyen –, amit nem tudott teljesen elfoglalni a Fidesz.

 

Ezért akarják mindenáron megakadályozni az újraválasztását. Ha ehhez negatív kampány és lejáratás kell, akkor azzal - ha a rendőrséget, az ügyészséget vagy a titkosszolgálatot kell felhasználni, akkor úgy.

 

Egy biztos, senki nem maradhat, aki potenciálisan veszélyes lehet Orbánra.

 

Harkai Péter


További hírek

  LMP: Galvani híd helyett forgalomcsillapítást
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Átadták a 30 milliárdos lakiteleki népnemzeti élményközpontot
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Kiderült, hányszor utazott rendőrségi helikopterrel Szijjártó idén
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Új kezdet a migráció terén
2020. 09. 24. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  Így küldj csomagot egyszerűen Lengyelországba!
2020. 09. 24. 19:47 gyomroi-hirhatar.hu
  Home office dolgozósarok, fillérekből
2020. 09. 24. 19:42 14keruleti-hirhatar.hu
  A Hikvision koax audio termékek alkalmazásából fakadó előnyök
2020. 09. 24. 19:36 pestmegyei-hirhatar.hu
  Pécsi Tanuló Fesztivál, immár negyedszer
2020. 09. 23. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  "Az államtitkár, mint a tahóság csimborasszója"
2020. 09. 22. 16:35 hirhatar.hu
  Lemondott egy fideszes polgármester Fejér megyében
2020. 09. 22. 16:35 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport