HÍRHATÁR ONLINE - A civilek is a tüntetőkkel vannak

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.02.18.
 Kedd
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   334,67 Ft
   CHF árfolyam
   314,34 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 05. 20. 08:44     


A civilek is a tüntetőkkel vannak
Civilek és demokratikus pártok közösen már több mint 40 napja tiltakoznak a Szabadságtérre épülő Elátkozott Emlékmű ellen.

Civilek és demokratikus pártok közösen már több mint 40 napja tiltakoznak a Szabadságtérre épülő Elátkozott Emlékmű ellen.

 

Bár a Fidesz „antifasizmus” címszó alatt jobbikos kémeket üldöz, de az MTA által csak izének” titulált szobor tovább épül. Ma a Demokratikus Koalíció és a Liberálisok képviselték a demokratikus pártokat a civilek rendezvényén. A demonstráció ezúttal is élőlánccal kezdődött, mint mindig, most is Zoltai Andrea és Magyar Fruzsina rendezésében. A demonstráción Sebő Gábor, a Tiszta Emlékezet sorozat ötletadója is jelen volt. Orosz medve nem, de Teddy-mackó a láncban helyt kapott.

 

 

Az első szónok, Gréczy Zsolt szerint Orbán Viktor szándéka nem csak a történelem meghamisítására, hanem a lelkek szétzúzására, a hit és emlékezés felszámolására irányul.

- Vajon hallja-e a szobor állítója a szülőktől elválasztott gyermekek sikolyát, a Duna-parti cipők kopogását; azokat, akik a vagonban csak azért imádkoztak, hogy éljék túl, hogy később a táborban halhassanak? - tette fel a kérdést az egykori újságíró.

 

Mint elmondta, szeretné, ha nem kellene négy évet várni a szobor eltakarítására, szeretné, ha a magyarok először a történelem során elmondhatnák megállítottunk egy feltörekvő diktátort.

A йоббик-ról csak annyit mondott, hogy DK a párt vezetőivel továbbra sem áll szóba, más pártoktól eltérően nem is fotózkodik velük. A Jobbikra szavazó polgárokkal, akiknek szerinte nagy részét csak a szegénység, vagy a fiatalos lendület vitt a párthoz, igenis szóba kell állni. Ám ezt nem a nácikat legitimálva televíziós vitákban, hanem az utcán, „terepmunkával” kell megcsinálni.

Végezetül elmondta, hogy Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke részt fog venni a szabadságtériek szombati MTA előtti rendezvényén.

 

Rózsa Misi, a Liberálisok képviselője, és a tüntetőket végigkísérő aktivista is felszólalt. Őt már rongálásért rabosítottak, s többek közt már játékbilinccsel a kordonhoz béklyózta magát. Rózsa nagyszülője nővérének a történetét osztotta meg: - Férjét otthon ápolta, de a szomszédja feljelentette. Egy német vezetésével nyilasok jöttek. A német mikor látta, hogy a férje milyen rossz állapotban van, elrendelte, hogy hagyják, de a nyilasok megfenyegették, hogyha beérnek a központba, akkor jelentést tesznek az ügyről. Így elvitték. A lépcsőházban a végig a lakók gunyoros megjegyzései kísérték őket. 4 gyerek apja vagyok, itt nem csak a pártot és a liberális szavazókat képviselem, hanem nekik is példát kell mutatnom, és május 31. után is hangot fogok adni véleményemnek - zárta beszédét a helyi önkormányzati képviselő.

 

A galériához kattintson a képre!

 

 

Zsolnai Júlia színművész az alábbi Karinthy Ferenc idézettel vezette fel Radnóti Miklós: Töredék c. versét:
„De aki végigcsinálta, tudja, az első szótól a gázkamráig rövidebb az út, mint az első szóig ”

 

 

Lovas Zoltán a térről elsőként rabosított újságíró megosztotta a Medián mérési eredményeit.

 

Mint elmondta a Szabadság tériek akciója sikeres, hiszen a mai kézi vezérelésű orbáni közmédia ellenére is, az ország lakosságának több mint 80%-a hallott a maroknyi civilek demonstrációjáról. Ez pedig azt bizonyítja, hogy országos jelentőségű a probléma. Mint elmondta, a többség nem akarja ezt a szobrot. Bár csak egy százalékkal többen utasítják el, mint támogatják, de szerinte ez az arány a demokratikus ellenzék választási eredményét is jóval felülmúlja. S kétséget kizárólag bizonyítja, hogy nem hogy kétharmados, de még feles egyetértés sincs az ügyben.

 

A Deutsch László főrabbi által halottainkért mondott kádist zárta a Szabadság tériek rendezvényét :


 

A rendezvényhez azonban szorosan hozzá tartozik még a külön megrendezésre kerülő Tiszta Emlékezet beszélgető kör is. Melyben számos közéleti személyiség és civilek beszélgetnek aktuális és történelmi tényekről. Akár jó, akár rossz időben, de ezekre a beszélgetésekre is sor kerül. Rossz időben általában a volt MTV székház árkádja ad menedéket a disputáknak. Ám ezen a hétvégén, majdnem rendőri akció vetett véget az összejövetelnek. Annak ellenére, hogy a bontásvezető engedélyével tartózkodtak a területen, a beszélgetés közepén egy biztonsági ember próbálta elzavarni a civileket, nem sokkal később rendőrt is hívott. Közben a civilek gyors jogi fórumot tartottak és megállapították, hogy a terület a közönség számára megnyitott magánterület, bontási figyelmeztetés nem található, így a magántulajdonos hiteles felszólítása nélkül ők a területen tartózkodhatnak. Ezt a kiérkező rendőrök is helytállónak találták, miután tisztázódott, hogy nem intézkednek, így a demonstrálók befejezhették fórumukat. Ez után nem visszaélve a helyzetükkel azonnal haza is indultak. Hiszen elmondásuk szerint, se a beszélgetők, se az élőlánc résztvevői nem akarnak mást, mint európai Magyarországot, ahol mindenki tisztességesen élhet.

 

 

VéDé


További hírek

  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Jogerősen nyert a DK: nem volt törvénytelen a tévészékház meglátogatása
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Az eredeti Vándordiák mozgalomról
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Különleges szolgáltatás a kismamáknak
2020. 02. 16. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020. 02. 15. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Kitüntették a rendőrt, aki felfedezte a határzár alatti alagutat
2020. 02. 15. 10:13 hirhatar.hu
  Orbánnak is üzentek Erdélyből – a százmilliárdos támogatások ellenére sem erőltetik olyan nagyon az autonómiát
2020. 02. 15. 10:13 hirhatar.hu
  Akadt néhány felesleges milliárd az újabb nemzeti konzultálgatásra
2020. 02. 15. 10:13 hirhatar.hu
  Bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja
2020. 02. 14. 22:25 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport