HÍRHATÁR ONLINE - A fizikus halála

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.07.16.
 Kedd
Ma Valter napja van.
Holnap Endre, Elek napja lesz.
   EUR árfolyam
   325,41 Ft
   CHF árfolyam
   294,06 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 10. 01. 15:34     


A fizikus halála
Nem az izraeli titkosszolgálat, hanem az Iráni Forradalmi Gárda gyilkolta meg azt az iráni atomfizikust, aki nem akart közreműködni hazája nukleáris programjában - hozta nyilvánosságra az elhunyt testvére a sokkoló igazságot néhány napja.

 

A 2007 februárjában meggyilkolt dr. Ardeshir Hosseinpour halálának azért kellett éveken át Izrael lelkén száradnia, mert az iráni vezető politikusok minden lehetséges fórumon a zsidó államot vádolták a merénylettel, Izraelnek pedig ilyen ügyekben nem szokása sem cáfoló sem beismerő nyilatkozatokat  közzé tenni.

 

A tudós húgát, Mahboobei Hosseinpourt azonban nem győzte meg az iráni kormány verziója. Fivére életének utolsó évei és a halála körüli rejtélyes események ugyanis azt sejttették: nem Izraelben, hanem saját honfitársai között kell keresnie a gyilkosokat. Ő maga is nyomozni kezdett tehát, és hét év, élete kockáztatásával végzett feltáró munka árán kiderült a fájdalmas igazság. Először a törökországi The Media Line közvetítette a New Iran ellenzéki csoporttal készített skype interjút, amelyben a bátor asszony is megszólalt, később azonban a BBC News-szal és más rangos nyugati sajtóorgánumokkal is megosztotta kutatásai eredményét.

 

Az 52 éves hölgy elmondta, sógornője, Sara Araghi világosította fel korábban, mekkora bajba keveredett a fivére. A sógornő megmutatta Mahmoobehnek a dr. Hosseinpour titkos kutatásainak eredményeit tartalmazó DVD-t is, amelyben egyebek mellett egy, a Hiroshimára dobottnál tizenkétszer erősebb atombomba leírása is szerepelt.

 

Mahmoobeh később kiderítette, testvérét 2004 novemberében kereste fel először az Iráni Forradalmi Gárda három, annak védelmi osztályához tartozó különleges ügynöke. A kapcsolatfelvétel magának Ali Khamenei ayatollahnak az utasítására történt, aki korábban még egy fattwát is kiadott, miszerint az iráni atomfizikusok kötelesek tudásukat hazájuk szolgálatába állítani.  Khamenei azt várta volna, hogy dr. Hosseinpour csatlakozzon egyfelől Irán titkos, atomfegyverek kifejlesztésére irányuló urándúsító programjához, másfelől, hogy működjön közre azoknak az orosz és észak- koreai atomtudósoknak a továbbképzésében is, akik segítségével fel akarták gyorsítani a projektet. Ezeket a szívességeket természetesen nem ingyen kívánták volna: beugrónak magas katonai rangot ajánlottak fel neki a Forradalmi Gárdában, emellett meg néhány gyárat is

 

A tudós azonban nemet mondott a nagyvonalú ajánlatra, és visszautasította az együttműködést arra hivatkozva, hogy a Forradalmi Gárda projektjei nem csupán az irániaknak, hanem más népeknek is felbecsülhetetlen anyagi károkat okoznának. A baljós látogatások titkát sem kívánta megtartani magának, hanem az Iránt tiltott nukleáris kutatásokkal vádoló illetékes nemzetközi szervek tudomására szerette volna hozni. Így rövidesen meg kellett halnia.

 

kiss

 

 

 


További hírek

  A vári lakászsonglőr Bayer és a „buzik”
2019. 07. 16. 13:07 hirhatar.hu
  Gyávaság, értelmiségi a neved...?
2019. 07. 16. 13:07 hirhatar.hu
  Mészáros megér 572 milliárdot
2019. 07. 16. 13:07 hirhatar.hu
  Együttműködő civilek és ellenzéki pártok Szentendrén
2019. 07. 16. 12:35 pestmegyei-hirhatar.hu
  Egy éjszaka, száz helyszín, három rekord
2019. 07. 15. 22:20 pecsi-hirhatar.hu
  Drágulnak az üzemanyagok szerdán
2019. 07. 15. 19:33 szegedi-hirhatar.hu
  Közös kutatási konzorciumot hoznak létre a szegedi és a prágai szuperlézerközpontok
2019. 07. 15. 19:26 szegedi-hirhatar.hu
  Fehérarcú sátánmajom született a Szegedi Vadasparkban
2019. 07. 15. 19:20 szegedi-hirhatar.hu
  Jézus, a netguru: hál’ isten, apró helyett már bankkártyát is elfogad az egyház
2019. 07. 15. 13:38 hirhatar.hu
  Orbán elítélt sikkasztóval szelfizget a rezidenciáján
2019. 07. 15. 13:38 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport