HÍRHATÁR ONLINE - A kooperatív társasjátékok használatának előnyei

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2022.09.29.
 Csütörtök
Ma Mihály napja van.
Holnap Jeromos napja lesz.
   EUR árfolyam
   411,26 Ft
   CHF árfolyam
   433,19 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 23. 13:00     


A kooperatív társasjátékok használatának előnyei
A versengés annyira beépült a kultúránkba, hogy sokszor már észre sem vesszük. A sporttól és a politikától kezdve az osztálytermi versenyeken át a valóságshow-kig – a versenyszerű tevékenységek határozzák meg a napjaink nagy részét.

 

Viszont, ha kicsit megállunk, és belegondolunk jobban ezekbe a szituációkba, akkor már nem is csodálkozunk azon, hogy miért járnak olyan negatív érzésekkel, mint az irigység, a szorongás, az önzés, a harag, a megosztottság, sőt az agresszió. 

 

A kooperatív játékok viszont pont ezeket próbálják kiküszöbölni, mivel itt a játékosok együtt nyernek vagy vesztenek - nincs olyan, hogy valaki a másik kárára győz. Tekintettel az együttműködés mindenki számára előnyös természetére, nem meglepő, hogy jellemzően a béke, a termelékenység, a méltányosság, a barátságosság és egy sor egyéb pozitív társadalmi-érzelmi eredmény következik belőle. 

 

Kooperációra tanítanak

 

Az együttműködés magában foglalja az olyan készségeket, mint a kommunikáció, a megosztás, az egymás segítése, a kompromisszumkötés, a bátorítás, a meghallgatás és a csoportos problémamegoldásban való részvétel. Ezek viszont nem alakulnak ki bennünk varázsütésre, csak sok-sok gyakorlással lehet őket tökéletesíteni, amire például a Társasjátékrendelés.hu kínálatában kapható Pandemic kooperatív játék remek lehetőséget biztosít. 

 

A csapatmunka elsajátítása azonban többet jelent a kooperatív készségek fejlesztésénél. Magában foglalja még az együttműködésre irányuló vágyunk ápolását is, ami legtöbbször elég nehéz, mivel mindenhonnan az a háttérüzenet érkezik az irányunkba, hogy a “győzelem a minden”. Azonban a kooperatív játékok áttörik ezeket a közvetlen személyes élmény erejével. A játékosok maguk fedezik fel, hogy milyen jó is az együttműködés érzése. 

 

A verseny felpörgeti az adrenalint, de az együttműködés csökkenti a stresszt, oldja a társadalmi feszültségeket, és összehozza az embereket.

 

Csökkentik az agressziót

 

Egy tanulmány összehasonlította a kooperatív és kompetitív játékok közben és után előforduló cselekedeteket. Az utóbbinál a megfigyelők olyan agresszív tetteket tapasztaltak, mint az ütés, rúgás, harapás, stb. Míg a kooperatív társasjátékok esetében olyan együttműködő magatartásokat figyeltek meg, mint a megosztás, a segítségnyújtás és különféle szeretetteljes cselekedetek. 

 

Az összesített eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a kompetitív társasjátékok növelték az agressziót.

 

A kutatók arra a következtetésre is jutottak, hogy ha a gyerekek már az óvodában megismerkednek a kooperatív játékokkal, akkor ez segíthet megelőzni a felnőttkori antiszociális viselkedés kialakulását. 

 

Egyszerűen csak szórakoztatóak

 

Tanulmányok kimutatták, hogy amikor a gyerekek választási lehetőséget kaptak, inkább a kooperatív társasjátékokra esett a választásuk. 

 

Ezen nem is kell csodálkozni, mivel a versenyszituációk kifejezetten megosztóak és lehangolóak lehetnek, és ahogy már fentebb kifejtettük, számtalan agresszív tevékenységet is kiválthatnak. 

 

(x)


További hírek

  Szeptember végén újra Kutatók Éjszakája
2022. 09. 29. 01:09 pecsi-hirhatar.hu
  Hiánypótló kardiológiai eszközök
2022. 09. 28. 01:07 pecsi-hirhatar.hu
  Erősen kritizálja az ellenzék a DK dk-s árnyékkormányát
2022. 09. 27. 17:26 hirhatar.hu
  Égés: óriási Fidesz-győzelemről jelent meg cikk az Origó-n, miközben az ellenzék nyert
2022. 09. 27. 17:26 hirhatar.hu
  Gyurcsány szerint Dobrev Klára személyében megérkezett egy új világ reménye, ígérete
2022. 09. 27. 17:26 hirhatar.hu
  Nagy kedvezménnyel látogathatók
2022. 09. 27. 01:03 pecsi-hirhatar.hu
  Új eljárás a neuroendokrin daganatok kezelésében
2022. 09. 26. 09:50 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatták a gyömrői polgármestert. Mi várhat Gyenes Leventére?
2022. 09. 25. 18:54 gyomroi-hirhatar.hu
  Mende jelentős, közel 300 millió forintos vissza nem térítendő támogatást nyert
2022. 09. 24. 16:55 gyomroi-hirhatar.hu
  Pintér abortusztörvényéről nem, az EU energiaszankciójáról ismét nemzeti konzultációt indít a kormány
2022. 09. 24. 16:22 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport