HÍRHATÁR ONLINE - A kooperatív társasjátékok használatának előnyei

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2022.05.24.
 Kedd
Ma Eszter napja van.
Holnap Orbán napja lesz.
   EUR árfolyam
   383,23 Ft
   CHF árfolyam
   371,71 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 02. 23. 13:00     


A kooperatív társasjátékok használatának előnyei
A versengés annyira beépült a kultúránkba, hogy sokszor már észre sem vesszük. A sporttól és a politikától kezdve az osztálytermi versenyeken át a valóságshow-kig – a versenyszerű tevékenységek határozzák meg a napjaink nagy részét.

 

Viszont, ha kicsit megállunk, és belegondolunk jobban ezekbe a szituációkba, akkor már nem is csodálkozunk azon, hogy miért járnak olyan negatív érzésekkel, mint az irigység, a szorongás, az önzés, a harag, a megosztottság, sőt az agresszió. 

 

A kooperatív játékok viszont pont ezeket próbálják kiküszöbölni, mivel itt a játékosok együtt nyernek vagy vesztenek - nincs olyan, hogy valaki a másik kárára győz. Tekintettel az együttműködés mindenki számára előnyös természetére, nem meglepő, hogy jellemzően a béke, a termelékenység, a méltányosság, a barátságosság és egy sor egyéb pozitív társadalmi-érzelmi eredmény következik belőle. 

 

Kooperációra tanítanak

 

Az együttműködés magában foglalja az olyan készségeket, mint a kommunikáció, a megosztás, az egymás segítése, a kompromisszumkötés, a bátorítás, a meghallgatás és a csoportos problémamegoldásban való részvétel. Ezek viszont nem alakulnak ki bennünk varázsütésre, csak sok-sok gyakorlással lehet őket tökéletesíteni, amire például a Társasjátékrendelés.hu kínálatában kapható Pandemic kooperatív játék remek lehetőséget biztosít. 

 

A csapatmunka elsajátítása azonban többet jelent a kooperatív készségek fejlesztésénél. Magában foglalja még az együttműködésre irányuló vágyunk ápolását is, ami legtöbbször elég nehéz, mivel mindenhonnan az a háttérüzenet érkezik az irányunkba, hogy a “győzelem a minden”. Azonban a kooperatív játékok áttörik ezeket a közvetlen személyes élmény erejével. A játékosok maguk fedezik fel, hogy milyen jó is az együttműködés érzése. 

 

A verseny felpörgeti az adrenalint, de az együttműködés csökkenti a stresszt, oldja a társadalmi feszültségeket, és összehozza az embereket.

 

Csökkentik az agressziót

 

Egy tanulmány összehasonlította a kooperatív és kompetitív játékok közben és után előforduló cselekedeteket. Az utóbbinál a megfigyelők olyan agresszív tetteket tapasztaltak, mint az ütés, rúgás, harapás, stb. Míg a kooperatív társasjátékok esetében olyan együttműködő magatartásokat figyeltek meg, mint a megosztás, a segítségnyújtás és különféle szeretetteljes cselekedetek. 

 

Az összesített eredmények egyértelműen azt mutatták, hogy a kompetitív társasjátékok növelték az agressziót.

 

A kutatók arra a következtetésre is jutottak, hogy ha a gyerekek már az óvodában megismerkednek a kooperatív játékokkal, akkor ez segíthet megelőzni a felnőttkori antiszociális viselkedés kialakulását. 

 

Egyszerűen csak szórakoztatóak

 

Tanulmányok kimutatták, hogy amikor a gyerekek választási lehetőséget kaptak, inkább a kooperatív társasjátékokra esett a választásuk. 

 

Ezen nem is kell csodálkozni, mivel a versenyszituációk kifejezetten megosztóak és lehangolóak lehetnek, és ahogy már fentebb kifejtettük, számtalan agresszív tevékenységet is kiválthatnak. 

 

(x)


További hírek

  Milyen játékokra elég egy belépőszintű gamer laptop?
2022. 05. 24. 09:08 gyomroi-hirhatar.hu
  Így takarítsd le a szúnyoghálókat!
2022. 05. 24. 09:03 gyomroi-hirhatar.hu
  Különös időutazásra hív a múzeum
2022. 05. 23. 21:04 pecsi-hirhatar.hu
  Okosotthonok - okosmegoldásokkal a mindennapok kényelméért
2022. 05. 23. 10:26 gyomroi-hirhatar.hu
  Kuncze Gábor azonnal lemondott volna Pintér helyében
2022. 05. 22. 19:16 hirhatar.hu
  Luxusvendéglő teraszára futnak be a jelzett turistautak
2022. 05. 22. 19:16 hirhatar.hu
  Karácsony szerint nem biztos, hogy a választók rosszul döntöttek, hogy nem erre az ellenzékre szavaztak
2022. 05. 22. 19:16 hirhatar.hu
  Főváros vidék oda-vissza 210 éves retúr
2022. 05. 21. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fűben heverészés mellett igazi tavaszi zsongás
2022. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Alföldi Róbert fél – tart a pálya szélére csúszástól
2022. 05. 20. 20:46 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport