HÍRHATÁR ONLINE - A kormánnyal szemben kell megvédeni a Balatont

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.09.26.
 Szombat
Ma Jusztina napja van.
Holnap Adalbert napja lesz.
   EUR árfolyam
   362,58 Ft
   CHF árfolyam
   335,60 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 06. 13. 19:10     


A kormánnyal szemben kell megvédeni a Balatont
Hiába van Balaton-törvényünk az egyre kevésbé védi meg a magyar tengert. Ma, a kormánypárti képviselők által megszavazott módosítások a területrendezési törvényeket úgy változtatják meg, hogy többek között a Balaton védelmét semtudják hatékonyan garantálni.

A Lehet Más a Politika (LMP) két politikusa, Sallai R. Benedek országgyűlési képviselő és Keresztes László Lóránt, a párt vízgazdálkodási szakszóvivője közleményben fejezte ki aggodalmát a mai parlamenti döntéssel kapcsolatban.

 

„A mai, kormánypárti képviselők által megszavazott törvényjavaslat a Balaton hatékony védelmét is megakadályozza. Például megszünteti azt a helyzetet, hogy csak az eredeti partvonal helyreállítása érdekében lehessen beruházásokat megvalósítani. A kormány ahelyett, hogy nemzeti kincsünk védelmében érvényt szerezne az ide vonatkozó jogszabályoknak, inkább felpuhítja azokat.

 

A módosítással fontos szakaszokat töröltek a Balaton-törvényből, kiiktatták a tó számára eddig több esetben is hatékony védelmet jelentő vízpart-rehabilitációs tanulmánytervek elkészítésének kötelezettségét, annak szigorú előírásaival együtt. Hatályon kívül helyeztek számtalan alapvető előírást és követelményt, amelyek szabályozása és szigorú betartatása alapvető fontosságú lenne a tó védelme érdekében. Ilyenek voltak a feltöltések felszámolásának kötelezettségére vonatkozó szabályok és az ezzel kapcsolatos felelősségre vonás kérdésköre.

 

 

Ezzel legalizálták az eddigi feltöltéseket és megnyitották az utat olyan beruházásoknak, amelyek az eddigi szabályoknak – nyilván nem véletlenül – nem felelnének meg. Ma a Balatonra leselkedő legnagyobb veszély nem a tömegturizmus és a szennyvízkezelés hiányossága, hanem a Fidesz, amely a szabályozások szétverésével veszélyezteti a tó fenntartható jövőjét. Az LMP elutasítja a Balaton tönkretételét” – közölte a párt két szakpolitikusa.

 

Hírportálunk névtelenséget kérő szakértőjétől megtudta, hogy egy környezetvédelmi, természetvédelmi és vízgazdálkodási szempontból garanciális elem került most ki a törvényből. A partvonal szabályozása a némileg ellenőrizhetetlen miniszteri hatáskörben maradt, viszont nem támaszkodik többé a vízpart rehabilitációs tanulmánytervekre. Ilyen terve egyébként minden part menti településnek van, amelyet időközönként szükséges felülvizsgáltatniuk. 

 

Ténylegesen ezek alapján kellett volna programszerűen elbontatni a jogszerűtlen feltöltéseket azonban az elbontást sokszor maguk a vízügyi szervek sem hajtatták végre. A tervek egyedileg léteznek, valószínűleg településenként külön-külön kell majd módosítani azokat, ha valaki adott helyen beruházni szándékozik. További kedvezmény az építtetőnek, hogy nemzetgazdasági szempontból kiemelt jelentőségű beruházás esetén a meglévő tervet sem kell majd módosítani.

 

Kertész Z István/kép: veol.hu

 

 

 


További hírek

  110 éves a János-hegyi kilátótorony
2020. 09. 26. 16:35 hirhatar.hu
  Bajnai Gordon visszatér: Momentum-tanácsadó lesz az egykori miniszterelnök
2020. 09. 26. 16:33 hirhatar.hu
  Volt pornós lehet az utánpótlás-bizottság elnöke a Magyar Tenisz Szövetségben
2020. 09. 26. 16:33 hirhatar.hu
  LMP: Galvani híd helyett forgalomcsillapítást
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Átadták a 30 milliárdos lakiteleki népnemzeti élményközpontot
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Kiderült, hányszor utazott rendőrségi helikopterrel Szijjártó idén
2020. 09. 24. 20:29 hirhatar.hu
  Új kezdet a migráció terén
2020. 09. 24. 19:53 pecsi-hirhatar.hu
  Így küldj csomagot egyszerűen Lengyelországba!
2020. 09. 24. 19:47 gyomroi-hirhatar.hu
  Home office dolgozósarok, fillérekből
2020. 09. 24. 19:42 14keruleti-hirhatar.hu
  A Hikvision koax audio termékek alkalmazásából fakadó előnyök
2020. 09. 24. 19:36 pestmegyei-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport