HÍRHATÁR ONLINE - A kormánysajtó kurvulása

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2022.07.06.
 Szerda
Ma Csaba napja van.
Holnap Appolónia napja lesz.
   EUR árfolyam
   409,98 Ft
   CHF árfolyam
   412,97 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 08. 26. 11:38     


A kormánysajtó kurvulása
Felmerült egy előző posztban, hogy mennyire oké politikai prostizni egy címlapon és vajon jár-e érte sérelemdíj. Kezdjük azzal, hogy ez nem objektív dolog. Felhozta valaki a Charlie Hebdót, ahol valóban előfordulhatna az is, hogy Demeter Mártát nem strichelés hanem egyenesen a szolgáltatás nyújtása közben rajzolja meg a karikaturista.

A Charlie Hebdo a francia közéleti kultúrában létezik, ahol a helyi szokásokban simán beleférnek nagyjából havonta olyan tüntetések, amelyek nálunk ötvenévente vannak. Franciaországban a politikai gúnyiratoknak évszázados hagyománya van, amióta leszoktak a politikai ellenfelek guillotine alá küldéséről azóta teljesen megszokott, hogy a politikai osztályt kiröhögik. A Canard enchainé 1915 óta jelenik meg, a Charlie Hebdo 1969 óta. Utóbbi be is volt tiltva amiatt, hogy a Charles de Gaulle halála miatt elrendelt nemzeti gyászon gúnyolódott. Azóta a franciák leszoktak arról, hogy ezeket a lapokat 1) komolyan vegyék 2) üldözzék.

 

Fontos látni, hogy a Charlie Hebdo egy gúnylap. Mindenkit és minden korlát nélkül gúnyol, meglehetősen egyenetlen színvonalon. A helyi politikai kultúrában nem azt látják bele, hogy az adott gúnyolódás valaki ellen van, hanem azt, hogy (az egyébként nagyon kevesek által olvasott) Charlie Hebdo megint valami idétlen viccet talált ki. Pozitív mellékhatás, hogy időnként kimond olyasmit, amit mindenki más csak gondol. De nem ez a lényeg. De a lényeg az, hogy ez az ottani kultúrába belefér. Kicsit olyan ez, hogy egyes országokban elfogadott, ha a nők bikinifelső nélkül napoznak, más országokban meg nem.

 

A Ripost nem gúnylap, hanem hecclap. A Charlie Hebdo esetében nem merül fel (legalábbis komolyan nem) hogy valaki odatelefonál, hogy meg kéne rajzolni Demeter Mártát és Jakab Pétert amint éppen szexuális szolgáltatásban állapodnak meg. Ha maguktól ez eszükbe jut, megcsinálják, ha nem nem. Ha valaki odatelefonál, annak teszi ki magát, hogy a következő címlapon ő lesz rajta, mint telefonszexre önkielégítő alak.

 

A Ripost azonban megrendelésre csinálja, amit csinál, és a magyar politikai kultúrában nem az a helye, mint a Charlie Hebdónak a franciában. Nem intézik el egy legyintéssel, hanem ez az alsóbb rétegek szavazóinak hergelésére szolgál. Nyilván oda van írva a prostituált elé, hogy "politikai" de ez attól egy natúr lekurvázás, amely azt az üzenetet ülteti el, hogy ha Demeter Mártát meglátja a tévében, akkor azonnal habzó szájjal kurvázni kezdjen, immár a politikai jelző nélkül.

 

Sokat szoktak minket kritizálni, hogy nem értjük az egyszerű szavazópolgárt, nos úgy tűnik a magukat az egyszerű szavazót értőnek gondolók most nem látják az üzenetet. Demeter Márta egy vonzó fiatal nő, akit most lerajzoltak amint "politikailag" kurvul. Az üzenet nem a "politikai" hanem a miniszoknya, a falhoz dőlés, a strichelés.

 

Nyilván Demeter Mártát lehet politikai prostitúcióval vádolni, ez simán belefér a véleménynyilvánítás szabadságába. Azonban ezen a képen nem ez történik, legalábbis szerintem.

 

Diétás Magyar Múzsa

 


További hírek

  A klíma a vonaton sem megoldás a hőség ellen – a kirúgott vagonablak okai
2022. 07. 05. 20:31 hirhatar.hu
  Mostantól miniszterelnöki biztos védi a magyar életmódot és nemzeti értékeinket
2022. 07. 05. 20:31 hirhatar.hu
  A Tisza-tóba fulladt egy fiatal rendőr
2022. 07. 05. 20:31 hirhatar.hu
  Első Körber Európai Beszállítói Nap
2022. 07. 03. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Lüszter lepkék és mázmadarak
2022. 07. 03. 20:39 pecsi-hirhatar.hu
  Hatvan éve nem büntetik a melegséget Magyarországon
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Este tizenegyig lesz díszkivilágítás Budapesten
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Böjte Csaba reagált a gyerekeket szexuálisan is bántalmazó nevelő ügyére
2022. 07. 03. 11:26 hirhatar.hu
  Egyedülálló technológiai fejlesztés segíti a termálvizek védelmét
2022. 07. 01. 21:08 pecsi-hirhatar.hu
  Bravúros kézvisszaültetés Pécsen a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikán
2022. 07. 01. 20:55 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport