HÍRHATÁR ONLINE - A kormányzat felrúgná az atombiztonságot

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.08.21.
 Szerda
Ma Sámuel napja van.
Holnap Menyhért napja lesz.
   EUR árfolyam
   327,36 Ft
   CHF árfolyam
   301,02 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2016. 11. 10. 19:10     


A kormányzat felrúgná az atombiztonságot
Új energiatörvényt próbál áterőltetni a parlamenten a kormányzat, amelyet ha elfogadnak, azzal felrúgnák Magyarország sugárbiztonságát. Az LMP arra figyelmeztetett, hogy az Orbán-kormány a nukleáris energiatermeléssel kapcsolatban a civil és lakossági kontroll kiiktatása után most a hatósági engedélyezést is megszüntetné.

Szél Bernadett, az LMP társelnöke a parlament késő esti vitájában arra hívta fel az Orbán-kormány gazdasági minisztere, Seszták Miklós által benyújtott törvényjavaslattal kapcsolatban a figyelmet, hogy az a nukleáris energiatermelés civil és lakossági kontroljának kiiktatása után, most a hatósági ellenőrzést is mellőzné. A képviselő szerint ezzel az atomhulladék elhelyezése könnyebb lenne, mint egy játszótér építésének engedélyeztetése.

 

 

Külön kiemelte, hogy egy ilyen fajsúlyú törvényjavaslat a késő esti órákban, az úgynevezett salátatörvények tárgyalása közben került sorra, de az LMP különösen figyel az ilyen alkalmakkor benyújtott tervezetekre. Arra is rámutatott, hogy tűrhetetlen az Országos Atomenergia Hivatal jogkörének kiürítése. Mindamellett pártja látja a most benyújtott javaslat mögötti szándékot, azonban az atommal folytatott hazardírozást minden alkotmányos eszközzel megpróbálja megakadályozni.

 

„A most benyújtott törvényjavaslat a nukleáris hatóság jogfosztásával érné el, hogy még könnyebb legyen lopni a megaberuházás keretéből, de Magyarország nukleáris biztonsága végképp nem válhat a Fidesz mohóságának áldozatává.

 

Ha az atomerőmű-bővítésre szánt közpénz-ezermilliárdok eltüntetéséről van szó, az Orbán-kormány nem ismer határokat. A szerződések és előkészítő dokumentumok titkosításával, az erőmű hatásterületének nevetséges mértékűre szűkítésével, és annak deklarálásával, hogy csak a közvetlen közelében élők láthassanak rá az engedélyezési folyamatokra, már eddig is minimálisra csökkentette a külső kontroll lehetőségét. Eddig legalább az Országos Atomenergia Hivatal (OAH) gyakorolt valamiféle szakmai ellenőrzést a paksi bővítés projektje fölött, amit az új törvénnyel teljesen esetlegessé tehetnének.

 

Most az Orbán-kormány még a minimális felügyelet alól is kibújna. Ilyen körülmények között az engedélyezés fogalma is csak illúzió maradna, valóságos hatósági tevékenységre, vizsgálatra, mérlegelésre a továbbiakban semmiféle garancia nem lenne. Ráadásul a már kiadott hatósági engedélyektől is tetszőleges mértékben el lehetne majd térni, amit a jövőben a kormány rendeletben engedélyezhetne, miközben eddig az volt a szabály, hogy az OAH hatósági döntéseit senki nem változtathatja meg.

 

A Fidesz szeretne úgy viselkedni a tervezett paksi bővítéssel, mint a bűvész a kalapba tett nyúllal: a közönség – az érintett hatóságokat is beleértve – nem lát semmit, de a mutatvány után a gázsit ki kell majd fizetnie. Egy legalább 4000 milliárd forintos, teljes egészében közpénzből finanszírozott, Magyarország külkapcsolatait és sugárbiztonságát évtizedekre meghatározó beruházás azonban nem szólhat egyedül a korlátlan lopásról. A korrupciót megkönnyítő, de a nukleáris kockázatokat többszörösére emelő gátlástalanságot az LMP minden eszközzel megpróbálja megakadályozni. A felelőtlen és cinikus törvény elfogadása esetén, a köztársasági elnökhöz és az alkotmánybírósághoz fordulunk, mert a nukleáris biztonság nem válhat a fideszesek hazárdjátékává”– írta parlamenti felszólalása után kiadott közleményében Szél Bernadett.

 

Kertész Z István/kép: illusztráció


További hírek

  Botka betonbiztos Szegeden – a DK is csatlakozott a teljes ellenzéki szövetséghez
2019. 08. 21. 13:07 hirhatar.hu
  Kásler bukóban – Palkovicsnál landolhat az oktatás
2019. 08. 21. 13:07 hirhatar.hu
  Ajándék a kenyér ünnepére: brutálisan drágulnak szeptembertől az alapélelmiszerek
2019. 08. 21. 13:07 hirhatar.hu
  Szinte minden kontinensen megdőltek a melegrekordok
2019. 08. 21. 10:23 szegedi-hirhatar.hu
  Megnyitották a versenyt, szerdán reggel rajt
2019. 08. 21. 10:14 szegedi-hirhatar.hu
  Botka László: Szeged legnagyobb kincse a szabadsága, amit féltve őrzünk
2019. 08. 21. 10:05 szegedi-hirhatar.hu
  Szeptemberben költözhetnek
2019. 08. 21. 02:31 pecsi-hirhatar.hu
  Páneurópai ingyenreklám a NER-maffiának
2019. 08. 20. 18:07 hirhatar.hu
  Nem az a gond, amit mondott, azzal van a baj, amit nem mondott Merkel, bár a kormánysakál média szerint Orbán elé térdelt
2019. 08. 20. 18:07 hirhatar.hu
  A nagykörúti villamosok szeptember 2-től járnak ismét a teljes vonalukon
2019. 08. 20. 18:07 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport