HÍRHATÁR ONLINE - A kövek fiai - első rész

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2020.02.18.
 Kedd
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   334,67 Ft
   CHF árfolyam
   314,34 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2014. 07. 21. 14:56     


A kövek fiai - első rész
Mint előző írásunkban szó volt róla, tragikus igazság, hogy a halott palesztin gyerekek létszámának növeléséhez szüleik, nevelőik sokkal inkább hozzájárulnak, mint maga az izraeli hadsereg A Hamasz propagandája minden tőle telhetőt megtesz, hogy erről elterelje a figyelmet.

Mint előző írásunkban szó volt róla, tragikus igazság, hogy a halott palesztin gyerekek létszámának növeléséhez szüleik, nevelőik sokkal inkább hozzájárulnak, mint maga az izraeli hadsereg A Hamasz propagandája minden tőle telhetőt megtesz, hogy erről elterelje a figyelmet.

 

Eli D Herz: Gyerekek, akik gyilkosokként halnak meg című  2014-ben is aktuális tanulmánya  az érmének ezzel az oldalával  is megismertet.

 

A pár éves palesztin kisgyerekeket ugyanis gyakran kifejezetten terrorista-cselekmények álcázására használják fel, pl. lőszert, robbanóanyagot rejtenek a ruháik alá. Az első Intifáda (1987- 1993) idején történt, hogy az ápolók egy 21 kg robbanószert tartalmazó övet találtak egy kórházukba szállított sebesült palesztin gyerek hordágya alatt. 2003-ban a világsajtót egy "családi fotó" járta be, amelyen két palesztin terrorista egy nő és egy gyerek társaságában látható. A nőt és a gyereket később  csalinak használták fel egy izraeli taxisófőr elrablásához.- írja Eli D. Herz.Sajnálatos módon megállapításai 2014-ben is helytállóak.

 

 

Szemük fénye, a gyerek


Miközben a legtöbb apa és anya ösztönösen félti-óvja gyerekét, a lehető legjobbat akarva neki, Palesztinában egy beteges hős-kultusz hatására a szülők kifordulnak magukból. A jelenség  az első Intifáda idején terjedt el tömegesen, és azóta is folyatja pusztítását. "1212, a Gyerekek Keresztes Hadjárata óta nem fordult még elő, hogy gyerekek ekkora tömegét küldték volna szándékosan a halálba" írta elszörnyedve Aharon Megged, izraeli békeügyvéd az első Intifáda idején. "Sehol a világon nincs még ilyen borzalom: míg a szülők házaikban rejtőznek, vagy  a távolban dolgoznak, harcolni küldik hozzánk  8-9, vagy 14- 5 éves gyerekeiket. Folyamatosan érkeznek, végtelen sorokban, bár hozzátartozóik pontosan tudják, hogy meghalhatnak, megnyomorodhatnak, megverhetik vagy letartóztathatják őket."

 

 

A szülők egy része kifejezetten büszke mártírhalált halt gyerekére. 2002 júniusában egy független arab közvélemény-kutató intézet, a Jeruzsálemi Kommunikációs központ (Jerusalem Media and Communications Center által) készített felmérés szerint a felnőtt palesztin lakosság 68%-a támogatta az öngyilkos bombamerényleteket. Egy 13 éves fiú apja pl. egyenesen így fohászkodott:"Remélem, Isten kiválasztja őt" (mármint arra, hogy mártírhalált haljon - a ford. megj). A háborús propaganda "a kövek fiainak" nevezi a gyilkológépeknek nevelt gyerekeket."Nagyon boldog vagyok, büszke a fiamra azért, amit tett. De bevallom, kicsit irigylem is" - áradozott annak a fiúnak az apja, aki 2002 júniusában maga is életét vesztette miközben felrobbantott egy tel-avivi diszkót.

 

 

Amikor a szülők tehetetlenek

 

Természetesen nem minden palesztin szülőt ragad el ennyire a fanatizmus. De sajnos azok sem tehetnek túl sokat gyerekeikért, akikben az anyai, apai ösztönök egészségesen működnek. A hatóságok ugyanis egész egyszerűen elveszik őket tőlük, hogy speciális "nevelésben" részesítsék. A palesztin nők egy csoportja már 2000 decemberében is tiltakozását fejezte ki az ellen, hogy a palesztin hatóságok ágyútölteléknek használják gyerekeiket. Az ilyenfajta lázongásért azonban kiközösítés,  megtorlás jár: gyakran csak a tehetetlen gyász marad. A cikkben megszólaltatott Bassam Zakkour  így siratta 14 éves fiát, aki két iskolatársával együtt egy Hamasz- bevetésen vesztette életét. "Azért választották ki őket, mert olyan ártatlan külsejük volt, hogy senkinek sem jutott volna eszükbe gyanakodni rájuk.A Hamasz arra bújtotta fel őket, hogy késekkel és robbanószerekkel megpakolt iskolatáskákkal hatoljanak zsidó telepesek otthonaiba s ott öngyilkos merényletet hajtsanak végre."

 

Kiss Kati


További hírek

  Jubiláló előadások a Pécsi Harmadik Színházban
2020. 02. 17. 21:23 pecsi-hirhatar.hu
  Négymilliárdot szán a kormány „szurkolói programra”
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Jogerősen nyert a DK: nem volt törvénytelen a tévészékház meglátogatása
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Az eredeti Vándordiák mozgalomról
2020. 02. 17. 21:08 hirhatar.hu
  Különleges szolgáltatás a kismamáknak
2020. 02. 16. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Történeti épületdiagnosztikai képzés indul Pécsett
2020. 02. 15. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  Kitüntették a rendőrt, aki felfedezte a határzár alatti alagutat
2020. 02. 15. 10:13 hirhatar.hu
  Orbánnak is üzentek Erdélyből – a százmilliárdos támogatások ellenére sem erőltetik olyan nagyon az autonómiát
2020. 02. 15. 10:13 hirhatar.hu
  Akadt néhány felesleges milliárd az újabb nemzeti konzultálgatásra
2020. 02. 15. 10:13 hirhatar.hu
  Bővült a pécsi gyermekklinika eszközparkja
2020. 02. 14. 22:25 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport