HÍRHATÁR ONLINE - A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.05.20.
 Hétfő
Ma Bernát, Felícia napja van.
Holnap Konstantin napja lesz.
   EUR árfolyam
   387,87 Ft
   CHF árfolyam
   393,49 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 04. 04. 17:38     


A Kúrián is győzött, mégsem jut hozzá a kétmilliárdhoz
Egy őrbottyáni földtulajdonos több mint kétmilliárd forintos kártalanítást követel, miután tervei szerint termálfürdőt épített volna a birtokára, de az önkormányzat építési szabályzatot módosított, ezzel megakadályozva a beruházást.

A magyar igazságszolgáltatás már több mint 16 éve küzd az ügy megoldásával, amely a Kúriát és Strasbourgot is érintette, a magyar kormány pedig kártérítést fizetett az eljárás elhúzódása miatt.

 

Az őrbottyáni külterületen fekvő, 11,5 hektáros szántó besorolású legelő tulajdonosa, Pető György és fiai szabadidőközpontot és termálfürdőt terveztek a földjükre. A területen 750 méter mélyen található a termálvíz, amelyet a szomszédos Veresegyházon már több mint ezer méterre kellett fúrni. A földtulajdonosok a kilencvenes évek közepén jutottak a területhez, és kezdetben mezőgazdasági célra használták, később azonban a termálfürdő ötlete merült fel.

 

2001-ben jogerős engedélyt kaptak a föld hasznosítására, de az önkormányzat helyi építési szabályzatot módosított, ezzel megakadályozva az építkezést. Pető Györgyék kálváriája ekkor kezdődött, és azóta is tart.

 

Egy igazságügyi szakértő 2010-ben 915 millió forintra becsülte a terület értékét, ha megvalósul a beruházás, míg mezőgazdasági területként csak 11,4 millió forintot ér. A kártérítési igény így kamatokkal és perköltséggel több mint 2 milliárd forintot tesz ki.

 

Az ügy időrendi sorrendben számos fordulatot vett, többek között a Pest Megyei Bíróság új eljárásra kötelezte a kormányhivatalt, a Kúria új eljárásra utasította a kormányhivatalt, és a Fővárosi Kormányhivatal elutasította a kártalanítási kérelmet. A magyar kormány 10 400 eurót ajánlott fel az Emberi Jogok Európai Bíróságánál az eljárás elhúzódása miatt, amit a bíróság jóváhagyott.

 

A kormányhivatal stratégiát váltott, és újabb szakértőket próbált bevonni, de ezek eredménytelenül zárultak. Ha a kormányhivatal megítélné a kártalanítást, az bedönthetné az őrbottyáni költségvetést, amely 2023-ban 3,1 milliárd forintos bevételi és kiadási oldallal számol.

 

Pető György szerint a kormányhivatal szándékosan hoz súlyos eljárási hibákon alapuló döntéseket, hogy az eljárást végtelenségig elhúzhassák. A tulajdonosok több mint másfél évtizede vívják harcukat a hivatalokkal, és hiába nyernek a bíróságon, nem tudnak zöld ágra vergődni. A kártalanítás jogosságát jogerős bírósági ítélet mondta ki, és a Kúria is kimondta, hogy a szakértői véleményt nem lehet figyelmen kívül hagyni. A tulajdonosok nem tartanak attól, hogy az önkormányzat csődbe menne, és készek részletekben fogadni a kártalanítást.

 

Az ügy még mindig nem zárult le, és a negyedik megismételt eljárás jelenleg is zajlik. Az őrbottyáni önkormányzat és a Fővárosi Kormányhivatal nem kívánt részletesen nyilatkozni az ügyről. A Kúria egy másik, jelentős döntésében kimondta, hogy a csecsemőgondozási díj (CSED) azoknak az anyáknak is jár, akik szüneteltetik a vállalkozásukat, nem csak azoknak, akik megszüntették azt. Ez a döntés az Utcajogász Egyesület ügyfelének adott igazat, és egy korábbi alkotmánybírósági határozattal összhangban áll – írta a 24.hu.

 

Az Utcajogász szerint a probléma továbbra sem oldódott meg, mivel a kormányhivataloknak valószínűleg ezután sem lesz lehetősége az alkotmánybírósági döntéssel összhangban értelmezni a jogszabályt, így minden CSED-et igénylő, elutasított kisgyerekes anyának a bírósághoz kell fordulnia a juttatásokért. A hasonló ügyekben megnyugtató megoldást csak a jogszabály módosítása jelentene, ezért az Utcajogász a Belügyminisztériumhoz fordul majd a jogszabály módosítására vonatkozó javaslattal.

 


További hírek

  Hozd magad a Szigeten!
2024. 05. 20. 10:38 hirhatar.hu
  A szálkásító edzés 5 aranyszabálya
2024. 05. 20. 10:26 hirhatar.hu
  Görögország vagy Törökország: hova menjek inkább nyaralni?
2024. 05. 20. 10:18 hirhatar.hu
  Családi ház építésére kivitelezőt keres? Ezt az 5 szempontot mindig vegye figyelembe!
2024. 05. 20. 10:11 hirhatar.hu
  Az Ecom Testvérek programja sikeres a videós visszajelzések alapján?
2024. 05. 20. 10:11 hirhatar.hu
  A jövő Banksy-jétől a történészpalántákig
2024. 05. 20. 01:32 pecsi-hirhatar.hu
  Püskösd napja immár eljött
2024. 05. 19. 01:53 pecsi-hirhatar.hu
  Első alkalommal tartottak Pécsen eperkóstolót
2024. 05. 18. 16:17 pecsi-hirhatar.hu
  Kihagyhatatlan sztárkavalkád az Orgonák éjszakáján
2024. 05. 18. 15:22 pecsi-hirhatar.hu
  Összművészeti programkavalkád a Dunakanyarban: jön a VéNégy Fesztivál és Színházi Találkozó
2024. 05. 17. 15:12 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport