HÍRHATÁR ONLINE - A lakásbérlés veszélyei – óvatosan az albérletekkel

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.06.14.
 Péntek
Ma Vazul napja van.
Holnap Jolán napja lesz.
   EUR árfolyam
   395,47 Ft
   CHF árfolyam
   408,64 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2015. 06. 07. 11:40     


A lakásbérlés veszélyei – óvatosan az albérletekkel
Albérletet keres. A dolog fontos, sürgős, a piacon azonban nem hemzsegnek a kedvező árú, kiadó lakások. Ráadásul a hirdetések feladói között sok a csaló. Igen, sokan, sokféleképpen próbálnak majd lehúzni. Történetek érintettektől, tanácsok a rendőrségtől és ingatlanszakértőktől.

Egy ismerőssel esett meg, hogy április végén az albérletének tulajdonosa felmondta a szerződést, így muszáj volt azonnal másik kiadó lakást keresnie. Néhány napon belül az egyik ingatlanportálon talált egy szimpatikus hirdetést, benne egy tágas belvárosi lakást, elérhető pénzért. Megörült, felhívta az ingatlanost, aznap meg is nézte a lakást, ami a valóságban épp annyira szép volt, mint a képeken. Nem akart lemaradni az üzletről, és még aznap aláírta a szerződést, kifizetve kéthavi kaucióként közel 200 ezer forintot az ingatlanosnak. Amikor a megbeszélt időpontban ismét telefonált az ügyintézőnek, hogy hol és mikor veheti át a kulcsot, a telefont már senki nem vette fel. Elkezdett nyomozni, hamarosan kiderült, hogy az ingatlaniroda  felszámolás alatt áll, a rendőrségen már öten tettek feljelentést a csalók ellen. Talált egy csoportot a Facebookon is, melynek tagjai ugyanígy jártak a meghirdetett lakással, mint ő. Az albérletet kiadó tulajdonos nem is tudott az ügyről, kiderült, hogy azt hitte, azt általa megbízott ingatlanos teljesen korrekten keresi a számára megfelelő bérlőt. Egyedi eset lenne?

 

Kamu albérletek és jóhiszemű bérlőjelöltek

 

„Budapest több kerületében találkoztak kollégáim hasonló jellegű bűncselekmény-elkövetéssel – nyilatkozta a Klubrádiónak pénteken Bognár Kinga rendőr főhadnagy, a Budapesti Rendőr-főkapitányság szóvivője. – Kétféle módszert tapasztaltunk. Az egyik, hogy az elkövető az interneten hirdet egy albérletet, fotókat mellékel hozzá, amelyek alapján egy szép, tiszta, kellemes légkörű ingatlant kínál, az ügyfeleknek azonban a lakást nem mutatja meg. Plázában, kávézóban találkozik velük, ott írják alá a szerződést. Az elkövető átveszi a kauciót, a sértett azonban a bérleménybe nem tud beköltözni, mivel a hirdetés nem volt valós. A másik esetben az ingatlant apartman-jelleggel 3-4 napra adják ki, ugyanarra az időpontra több személynek is. Mindkét esetben az emberek jóhiszeműségét használják ki.”

 

 

Tippek a rendőrségtől

 

Lehetőség szerint kérjük el a lakás tulajdoni lapját, vagy legalább egy közműszámlát, hogy lássuk, kinek a nevére érkezik. Nézzünk utána az interneten, hogy valós-e az albérlet megadott címe, létezik-e egyáltalán az említett utca és házszám. Mindig nézzük meg az albérletet személyesen. Próbáljunk meg minél több részletről megbizonyosodni az ingatlannal kapcsolatban.

 

Íme egy kamu tulajdonos levele, akit Csorba Dániel ingatlanszakértő buktatott le. A történet középpontjában egy zuglói, új építésű, 2+1 szobás lakás, 50 000 Ft-os (a szóban forgó ingatlan piaci értéke az ingatlanszakértő szerint 110 000 Ft/hó... – a szerk.) áron. Na persze, gondolta az ingatlanos. Különösen az után fogott gyanút, hogy elküldték neki a „tulaj” levelét. Konkrétan ezt:

 

„Üdvözlöm!

Nos mivel külföldön vagyunk, ezért bonyolultabb lerendezni a dolgokat… maga a lakást kiadnánk de mivel nem vagyunk otthon, és az egyik ismerősünknél hagytuk a kulcsot, hogy majd megtudja mutatni a lakást az érdeklődőknek, így az egész bonyolultabb! Azonnal lehet költözni, időpontot is lehet foglalni… Amennyiben továbbra is érdekli a lakás, kérem jelezze azt mihamarabb! A teljes bérleti díj 50 000/hó, rezsi 30-40 ezer/hó, közös költség 11000.-/hó.. Tudom kicsit félretévesztő a dolog, de 5000-t- előre kell utalni, az időpont lefoglalásához! Ezt természetesen amikor az időpontra megérkeznek, visszatérítjük! További szép napot!”

 

„Üdvözlöm ismét! Igazság szerint mivel nem vagyunk otthon, ezért egyáltalán nem fogjuk látni azokat akiknek kiadjuk! Nos… viszont 7 éve adjuk ki folyamatosan a lakást, ezalatt a 7 év alatt kétszer kellett felújítani a lakást… Az, hogy maga el-e jön, vagy sem az egyáltalán nem biztos.. viszont mivel ott van 5 ezer forintja úgymond »nálunk«, ezért biztosan elfog jönni, és biztosan kifogja venni! Igazából rengeteg írtak.. pár ember belement, ők reméljük meglesznek elégedve… nem tudok mást mondani csak annyit, hogy nem 5000 forinttal fogunk »lelépni« . Amennyiben ma/holnap tudja elutalni az összeget, akkor vagy itt, vagy telefonon keresztül az időpontot megbeszéljük, és ha jól megy minden, azaz tettszik akkor már aznap lehet költözni.”

 

További gyanús jelek:

 

-Túl jók a fényképek az ingatlanról;

-A levelek egy gmail-es címről érkeznek;

-Aránytalanul alacsony az ár;

-Tele van a levél helyesírási hibákkal;

-Minden túl tökéletes, beleértve a levelek tartalmát és stílusát.

 

(forrás: nlcafe.hu)


További hírek

  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  Hogyan tehetsz a környezetvédelemért akkor is, ha műanyag evőeszközt használsz?
2024. 06. 13. 15:58 fovarosi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Ezekben a cipőkben bátran útnak indulhatsz kirándulni
2024. 06. 12. 10:31 fovarosi-hirhatar.hu
  Rogán Cecíliáék fantom médiacége bő milliárdos bevételt produkált
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Választások után – sokan vannak még a változások ellen
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  „Öntsünk TISZ(t)A vizet a pohárba” – Magyar Péter reagált az ATV nyilatkozatára
2024. 06. 11. 18:06 hirhatar.hu
  Biztonsági ajtó beépítése a gyakorlatban 3 példán keresztül
2024. 06. 11. 17:17 kecskemeti-hirhatar.hu
  Ezért érdemes full-stack ügynökségre bízni a webshop készítést
2024. 06. 11. 17:04 13keruleti-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport