HÍRHATÁR ONLINE - A Magyar Péter jelenségről

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2024.07.22.
 Hétfő
Ma Magdolna napja van.
Holnap Lenke napja lesz.
   EUR árfolyam
   391,11 Ft
   CHF árfolyam
   404,72 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2024. 06. 04. 15:41     


A Magyar Péter jelenségről
Magyar Péter berobbanása a hazai közéletbe alaposan felkavarta a politikai értelemben vett állóvizet. Sokan és sokféleképpen értelmezték eddig ezt a hazai viszonylatban szokatlan közéleti jelenséget.

A leginkább az figyelhető meg, hogy szinte mindenki a saját szemszögéből és érdekei szerint alakítja a véleményét. Alig van az országban olyan, akit ha egy kicsit is érdekel a politika, ne foglalkozna az úgynevezett Magyar Péter-jelenséggel. Lehet, hogy csak híreket néz, hallgat, de szinte megkerülhetetlen a téma.

 

A legtöbben még várakozó állásponton vannak, nem biztosak abban, hogy a Magyar Péter-féle Tisza Párt végül is merre fog kanyarodni. Bár az alelnök jobboldali beállítottságú embernek határozta meg magát, sőt kizárta, hogy valaha is a baloldali eszmékhez pártolna, a politikai programja legnagyobb részét mégis az ellenzéki, azon belül is a baloldali, liberális eszméket valló pártok követelései teszik ki. Magyar Péternek rendkívül erős ellenszélben kell működnie, egymást érik az ellene irányuló lejárató-kampányok.

Mint mindenben, ebben is van Magyar számára pozitívum. Egyrészt erősen úgy látszik, hogy ezek kontraproduktívak, másrészt eloszlathatja a többekben felvetődő kételyt, hogy az egész Magyar-jelenséget szándékosan a Fidesz, vagyis Rogán Antalék találták ki, hogy az ellenzéket teljesen szétzúzzák. Nagyon sokan nagyon régóta szerették volna azt hallani, amit Magyar Péter mond, még a kormánypártokból is. Csak az emberek döntő többsége nem mer, nem tud kezdeményezni, elsősorban az egzisztenciális félelem miatt. Persze a kormánypártok támogatottsága   is jelentősen csökken, (de nem eléggé) amit nem csak a Magyar Péter fellépése váltott ki, hanem előtte a pedofil-botrányként elhíresült történet is.

 

Azonban elsősorban nem a kormánypártok, hanem az összes ellenzéki párt a vesztese Magyar Péter ambícióinak. Az általa kék-Fidesznek hívott Demokratikus Koalícióban (DK) például elég nagy az ellenszenv az irányában. Csakhogy Dobrev Klára képtelen megérteni, hogy hazánkban nem olyan népszerű gondolat az Európai Egyesült Államok létrehozása, mint a nemzetállamok szövetsége, és a férje sem kelt túl nagy bizalmat. A DK üdvöskéje ezt sosem fogja megérteni, így hiába ostorozza Magyart, annak népszerűsége ettől még nem fog csökkenni, de a magát az ellenzék vezető erejének gondoló DK-ban olyan személyek is vannak, mint Gy. Németh Erzsébet, aki soha semmilyen eredményt nem tudott felmutatni, akárhány választáson is indították. Nem véletlen, hogy még az ellenzéken belül is kevéssé szimpatizálnak vele. Az ilyen politikából élőkre utal Magyar Péter, amikor arról beszél, hogy nem kellene feltétlenül a politikusi létből nyugdíjba menni. Kétségtelen Magyar egy teljesen új színt és hangnemet hozott a lassan két évtizedes hazai mocsár-közéletbe és ezt már nagyon sokan várták. Tessék csak megnézni az országjárása során készült videókból tetszőlegesen néhányat! Mindenhol csillogó szemű emberek, tömegek hallgatják, és amit más ellenzéki pártok nem csináltak, Magyar a kisebb településekre is ellátogatott. Persze, hogy irigykednek azok a „politikusok”, akik bár ellenzékinek vallják magukat hosszú évek óta semmilyen eredményt nem tudtak felmutatni.  Most meg fenekednek Magyar ellen – önkritika meg nulla!

 

Azért Magyar Péternek is vannak olyan mondatai, amelyek kevésbé átgondoltak. Kettőt emelnék ki ezekből. Az egyik, hogy azt mondta a Momentum párt bűnben fogant – mire az elnök Donáth Anna figyelmeztette Magyart, hogy ha akkor nincs Nolimpia-kampány és most kellene megrendezni az Olimpiát, akkor abból államcsőd lenne. És ez valóban így is van, de Magyar azt se tette jól, ha már azt hangoztatja, hogy feljelentette Orbán Viktort, hogy egyébként ügyes embernek titulálja és elképzelhetőnek tartaná, hogy a jelenlegi miniszterelnök vezesse Európát. Ezek a nem is kicsi, logikátlan, a politikai tervével is szembemenő, nem eléggé átgondolt mondataival viszont igen kis mértékben, de csökkenti a szimpatizánsainak a számát. Pedig most nagy a verseny a kormánypártok és a Tisza Párt között, sőt ennek a versenynek az eredménye határozhatja meg Magyar Péter pártjának jövőbeni mozgásterét.  Vannak teljesen elkötelezett, bizonytalan máshonnan átpártoló és az eseményeket kiváró tömeg a szimpatizánsok között. Bár nyárias az idő, ebben a körben is megfigyelhető a hólabda-effektus.  Minél többen láthatóan kiállnak Magyar Péter mellett, annál gyorsabban és megbízhatóbban növekszik a tábora (Árad a Tisza). Magyar Péterben sok, a politikai életben igen hasznos tulajdonság is megvan. Szinte hibátlan szónoki képesség, egyszerű öltözet, de megfelelő testi adottságok, politikushoz képest viszonylag fiatal kor, kimondja sokak gondolatait, egyszerű, de választékos beszédmodor és nem utolsósorban arról ejt szót, ami igazán érdekli most az embereket.

 

Azok, akik inkább szimpatizálnak Magyar Péterrel, mint nem, ketten név nélkül nyilatkoztak a Hírhatás Online-nak. Most két választ közlünk.

 

„Végre visszatért a remény, hogy változhat valami, én szurkolok neki. Nem olyan időket élünk, amikor finnyásak lehetünk és várunk a tökéletes emberre. Nekem az ’elég jóba’ ő belefér. Nem akarom mélyen elemezni, de amire ma szükség van a politikában, azt ő tudja. A morál és a politika nem igazán összeegyeztethető fogalmak, ezért tőle sem várom el, hogy Grál lovag legyen. A politikai irányvonala nem igazán egyezik az enyémmel, de el tudom fogadni az Orbán meghekkelése fejében.”

 

„Nem tudok mit kezdeni Magyar Péterrel, azt látom, hogy nagyon sokan benne érzik azt az erőt, amivel Fideszt lehet buktatni, ami most időszerű is lenne. Úgy gondolom, Magyar Péter sok mindennek a következménye, főleg a három ciklusnyi ellenzéki bénázásnak és a 2022-es erkölcsi és morális bukásnak is. Akik ebben érintettek az ellenzéki oldalon, azok szerintem nagyon megérdemlik, hogy eltűnjenek. Azt gondolom, a jelenlegi ellenzéket Magyar le fogja váltani és ellenzéki vezérként mehet majd neki a 2026-os választásnak. Itt azonban van egy félelmem, hogy Magyar megint jobbról akar jobboldali pártot leváltani, ami nem fog működni és van bennem olyan félelem is, hogy az általa összecsatornázott remény egy esetleges megcsalatás (akár saját erőből történik ez, akár a Fidesz megrendelésére) esetén olyan szélsőséges reakciókat fog szülni, amiket nehéz lesz kordában tartani. Ehhez a félelemhez hozzátartozik, hogy amíg a szabályokat ők alakítják, addig a Fideszt országgyűlési választáson nem lehet legyőzni. Magyar meglátásainak egy jelentős része számomra elfogadhatatlan, ahogy a családon belüli erőszak is, amit minden bizonnyal gyakorolt.”

 

Kertész Z István


További hírek

  A Hír TV-ből kirúgták, polgárőr lett Pálffy István
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Harmadával kevesebb orvosi ügyelet lesz Budapesten
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Tovább hízik Orbán apjának földbirtoka
2024. 07. 21. 08:58 hirhatar.hu
  Letartóztatták a komlói késelőt
2024. 07. 21. 02:23 pecsi-hirhatar.hu
  Már szüretelik a Jázmint Pécsen
2024. 07. 20. 02:22 pecsi-hirhatar.hu
  Baranya önellátó dinnyéből
2024. 07. 19. 22:11 pecsi-hirhatar.hu
  A barokk tapéták – az időtlen elegancia megtestesítői
2024. 07. 18. 13:13 13keruleti-hirhatar.hu
  Medián: a Fidesz népszerűsége zuhanóban, a Tisza Párté növekvőben
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Pénzért erőszakolt erdei túrák
2024. 07. 18. 12:49 hirhatar.hu
  Sziget – FutureGrounds: Gondolj a jövőre!
2024. 07. 18. 12:48 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | SZABÁLYZAT

(c)2o15-2o23 Hírhatár Lapcsoport