HÍRHATÁR ONLINE - A rendőrség nem akar nyomozni a közpénzből készült kormányplakátok miatt

HÍRHATÁR ONLINE
   
 2019.05.24.
 Péntek
Ma Eszter napja van.
Holnap Orbán napja lesz.
   EUR árfolyam
   326,78 Ft
   CHF árfolyam
   290,67 Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | BLOG | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 04. 12. 13:55     


A rendőrség nem akar nyomozni a közpénzből készült kormányplakátok miatt
Szél Bernadett független országgyűlési képviselő feljelentést tett a rendőrségen a kormány által közpénzen folytatott politikai plakátkampány miatt. A BRFK azonban ez ügyben (is) elutasította a nyomozást.

 

Szél Bernadett független országgyűlési képviselő korábban feljelentést tett a rendőrségen, a Soros-Juncker plakátkampány ellen. Bár a politikusnő alaposan és sokoldalúan alátámasztotta a rendőrségi eljárás megindításának szükségességét, most mégis arról kapott hivatalos értesítést, hogy a Budapesti Rendőr-főkapitányság (BRFK) Korrupciós Bűnözés Elleni Osztálya elutasította a feljelentés kivizsgálását.

 

A többoldalas dokumentum egyetlen érdemi mondata „A bűncselekmény gyanúja a rendelkezésre álló adatok alapján hiányzik”. Bár Szél Bernadett nem igazán lepődött meg a rendőrség elutasító határozatán, azt végkép nem érti, hogyan állíthatja azt a rendőrség, hogy „nem merült fel konkrét adat vagy információ”? A képviselőnő szerint a hiányzó adatokra való hivatkozás elég gyenge indoklás az elutasításra, hiszen az adatok és információk beszerzése éppen a nyomozó hatóság feladata lett volna, amely nem végezte el a dolgát.

 

Szél Bernadett felhívja arra a figyelmet, hogy „a médiatörvény kimondja, kampányidőszakon kívül tilos a politikai reklám, és csak olyan közlésre van mód, ami közérdekű célt szolgál, konkrét közérdekű információt hordoz. A kormány tájékoztatónak hazudott kampánya azonban semmilyen konkrét közérdekű információt nem hordozott, annál inkább illeszkedett a Fidesz-KDNP választási kampányába.

 

Egy tavalyi kúriai állásfoglalás szerint tájékoztatásnak az minősül, ha teljesülnek: az objektivitás, a közérdekűség és az aktuális információközlés kritériumai. A szóban forgó plakátkampányban viszont a tájékoztatási elem – azaz a konkrét és újszerű információ – hiánya miatt nem volt egyértelműen elkülöníthető a kormánypártok fő üzenetétől, és ezen keresztül alkalmas volt a kormánypártok választási üzenetének a felerősítésére. Ezzel a pártok közti esélyegyenlőség alapelve is sérült.

 

Szél Bernadett szerint ez a kormányzati plakáthadjárat már jóval a hivatalos EP-kampány első napja előtt elkezdődött és csupán a kormánypártok üzeneteit erősítette fel 5-10 milliárd forintnyi közpénzből. A képviselőnő azt is sérelmezi, hogy a rendőrség semmilyen érdemi lépést nem tett, a nyomozás során láthatóan egyetlen dokumentumot nem kértek be a Miniszterelnöki Kabinetirodától, nem hallgatták meg az illetékeseket, így nem is merülhetett fel semmilyen „konkrét adat vagy információ", amire hivatkozva elutasították a feljelentését.

 

A képviselőnő az elutasító rendőrségi határozat ellen panaszt emel, és betekintést kér a nyomozati iratokba. Szerinte ebben az ügyben is világosan látszik, hogy mennyire halott a jogállam, mert nem működnek az elvileg független intézmények: a választási bizottság, a Médiatanács vagy az ügyészség.  Mind a három kormánypárti felügyelet alatt áll és hozza szorgalmasan a Pártnak kedvező döntéseket.

 

Kertész Z István/kép: Szél Bernadett közösségi oldala


További hírek

  Autóversenyzés bűnszervezetben
2019. 05. 23. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Szabad gravitáció
2019. 05. 22. 21:43 pecsi-hirhatar.hu
  Közösségi múzeum cím a JPM-nek
2019. 05. 22. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Fehér oroszlánkölyök született a Vadasparkban
2019. 05. 22. 21:23 szegedi-hirhatar.hu
  Görkori park épülhet Szegeden
2019. 05. 22. 21:16 szegedi-hirhatar.hu
  Hamarosan megint lehet szociális bérlakásokra pályázni
2019. 05. 22. 21:02 szegedi-hirhatar.hu
  Az emberi jogok megsértése miatt elmarasztalták az Orbán-kormányt
2019. 05. 22. 17:39 hirhatar.hu
  Végleges: betiltotta az EU az egyszer használatos műanyagokat
2019. 05. 22. 17:39 hirhatar.hu
  A szakács, a tolvaj, a feleség és a szerelője
2019. 05. 22. 17:39 hirhatar.hu
  Miben bíznak...?
2019. 05. 22. 14:01 hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport